Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Teodor Meleșcau au ajuns marți dimineață, aproape de ora 11.00, la Palatul Cotroceni pentru întâlnirea care a fost convocată de Klaus Iohannis, în condițiile în care președintele este în conflict cu alianța de la guvernare pe tema mutării ambasadei la Ierusalim, șeful statuli cerând și demisia premierului în câteva rânduri.

Viorica Dancila si Klaus Iohannis la CotroceniFoto: Presidency.ro

UPDATE 12.31La discuţii a participat şi vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, potrivit news.ro.

UPDATE 12.01 Dăncilă și Meleșcanu au plecat de la sediul Administrației Prezidențiale.

Inițial, președintele îl chemase marți la Cotroceni doar pe ministrul de externe, dar Viorica Dăncilă l-a criticat că l-a convocat pe Teodor Meleșcanu fără să o consulte.

”Într-un guvern, ca să chemi un ministru, trebuie să vorbeşti cu primul ministru, aceasta este regula şi această regulă trebuie respectată de toată lumea, cum şi eu respect toate regulile care ţin de preşedinte. Este opinia dumnealui dacă vrea să meargă ministrul acolo, trebuie să sune. Preşedintele trebuie să sune dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, suntem totuşi un guvern, există anumite reguli care trebuiesc respectate de toată lumea”, a spus luni Dăncilă.

Ulterior, Iohannis a anunțat că o invită pe premierul Viorica Dăncilă la Palatul Cotroceni, marți, la consultări pentru clarificarea unor aspecte ce țin de politica externă a țării, inclusiv cele legate de problematica relocării ambasadei române din Israel.

Ea a confirmat, într-uncomunicatdifuzat luni seară, că va participa:

„Domnule Președinte, în cadrul dialogului interinstituțional, am primit invitația dumneavoastră la consultări pe teme de actualitate de politică externă, respectiv recentele evoluții din Orientul Mijlociu şi relațiile bilaterale ale României cu Statul Israel. Pe această cale, confirm participarea”."