Vicepreședintele PSD Doina Federovici susține, într-un comunciat de presă transmis de partid, că președintele Klaus Iohannis "urmărește provocarea majorității parlamentare de a declanșa procedura de suspendare", acuzând faptul că acesta face "presiuni publice" asupra primului-ministru Viorica Dăncilă.

Doina FederoviciFoto: senat.ro

"Toate aceste declarații certărețe și mai ales acea amenințare a domnului președinte împotriva doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă au un conținut toxic pentru stabilitatea politică din România și afectează guvernarea. Toate ieșirile din ultima perioadă ale domnului președinte au fost presărate cu încălcări conștiente ale unor limite și atribuții prezidențiale prevăzute în Constituție. În opinia mea este o încercare disperată de a provoca o suspendare din partea majorității parlamentare care să-l relanseze în campania electorală. Este însă clar că românii nu au nimic de câștigat din acest conflict provocat de domnul Iohannis și e condamnabil faptul că președintele joacă stabilitatea țării la ruleta electorală", a declarat Federovici.

Pe de altă parte, vicepreședintele PSD precizează că PSD nu a discutat și nici nu intenționează să ia în discuție un scenariu al suspendării.

"Noi vrem să guvernăm. Asta e prioritatea noastră. Pentru asta ne-au ales oamenii. Economia merge bine, veniturile românilor au crescut și vor mai crește, șomajul e la cel mai mic nivel, a început dotarea și modernizarea spitalelor și se iau măsuri importante pentru intensificarea investițiilor. Conflictul politic este ultimul lucru de care avem nevoie acum, deci vom face tot ce se poate pentru a evita escaladarea acestei învrăjbiri pe care o caută cu orice preț domnul președinte", a mai subliniat social-democrata.

Întrebat despre o eventuală suspendare a șefului statului, președintele PSD Liviu Dragnea a răspuns luni că "nu luăm în calcul suspendarea președintelui Iohannis".

Liderul PSD l-a acuzat pe președintele Iohannis că „urmărește să saboteze, să submineze orice activitate guvernamentală sau a majorității parlamentare”, citând ca exemplu reacția șefului statului după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Papa Francisc va face o vizită î România în 2019.