Fostul premier Dacian Cioloș spune că decizia MAE de a bloca declarația UE de sancționare a mutării ambasadei SUA la Ierusalim este un moment grav de care se face responsabilă actuala coaliție de guvernare. El îl critică pe Călin Popescu Tăriceanu, șeful de partid al ministrului de Externe, pe care îl întreabă dacă își asumă decuplarea României de UE.

Dacian CiolosFoto: Facebook - Dacian Ciolos

Continuând o polemică cu liderul ALDE pe teme de politică externă și referindu-se la deciziile recente anunțate de MAE, fără consultarea șefului statului, Cioloș amintește de un moment de tensiune în relațiile României cu aliații declanșat pe vremea când Tăriceanu era premier.

”Tot înapoi spre fundătura Vișegrad? Constat că pe dl Tăriceanu îl bântuie un coșmar cu mulți licurici. Asta îmi amintește de propunerea sa intempestivă, fără consultare instituțională sau diplomatică, de retragere a trupelor românești din Irak, în vara anului 2006. A fost o ieșire surprinzătoare, care a creat suspans în parteneriatul transatlantic, moment din fericire repede depășit prin decizia CSAT”, a scris Cioloș, duminică, pe Facebook.

Fostul premier mai întreabă cu cine s-a consultat ministrul de externe Teodor Meleșcanu atunci când a decis ca România să se opună inițiativei UE de sancționare a relocării ambasadei SUA și dacă șeful său de partid poate oferi explicații în acest sens.

”Pe de altă parte, Dl. Tăriceanu pare a fi aproape continuu intr-un exercițiu de produs fracturi logice pe cât de populiste pe atât de ipocrite. Cum explică atunci dl Tăriceanu decizia ministrului de Externe, colegul său de partid, de a bloca o declarație comună europeană prin care urma să fie criticată mutarea ambasadei americane la Ierusalim? Cum a ajuns România să voteze alături de Ungaria și Cehia, în contradicție cu restul UE? Cu cine s-a consultat dl Meleșcanu în prealabil? Este un moment grav, care riscă să devină unul de cotitură în politica externă a României. Își asumă dl Tăriceanu∁ răspunderea pentru decuplarea României de UE și a izolării în fundătura Vișegrad?”, a conchis Cioloș.