​Mai mulți parlamentari PSD au depus o inițiativă legislativă care prevede pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la doi ani pentru persoanele care nu se prezintă la munca în folosul comunității. Expunerea de motive este semnată, în numele inițiatorilor, de ministrul de Interne Carmen Dan, senator PSD, și deputatul PSD Eugen Neață.

PenitenciarFoto: Agerpres

Proiectul completează art. 287 din Codul Penal, astfel:

"Nerespectarea hotărârii judecătorești prin care s-a aplicat sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității săvârșită prin neprezentarea la primar pentru luarea în evidență și executarea sancțiunii, sustragerea de la executarea sancțiunii după începerea activității sau neîndeplinirea îndatoririlor ce revin la locul de muncă se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani."

Ce susțin inițiatorii:

"Ce se întâmplă în cazul în care contravenientul nu plătește amenda, nu efectuează orele de muncă în folosul comunității încălcând astfel o hotărâre judecătorească?! Ce se întâmplă cu aceste persoane? Sunt sancționate contravențional ori administrativ în mod constant, însă aceste sancțiuni rămân doar niște cifre, statistici, nu se plătesc, contrvenienții nu au absolut nicio teamă de repercusiuni, pentru că acestea practic nu există. În lipsa unei legislații coercitive, aceste persoane sunt încurajate să comită în continuare fapte antisociale și prin exemplificare numărul persoanelor care li se alătură crește în mod alarmant. Sigur că mulți se întreabă care este sancțiunea dacă nu vor să presteze munca în folosul comunității. Vor primi o altă amendă, care dacă nu o vor plăti, va fi înlocuită la rândul ei tot cu muncă în folosul comunității. De aceea, cred că legea ar trebui să instituie pedepse mai aspre, pentru cei care ignoră cu desăvârșire prevederile legale, liniștiți fiind pentru că nu au venituri și bunuri care să fie executate silit pentru recuperarea sumelor datorate."

Proiectul a fost depus joi la Senat și urmează să intre în procedura legislativă.