Liberalii au anunțat că vor contesta la Curtea Constituțională, din nou, legea despre care aceștia spun că permite "finanțarea fără limită a campaniilor electorale". "PSD a călcat în picioare deciziile CCR pentru a putea cheltui, în mod nelegal și fără limită, bani în viitoarele campanii electorale", a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache.

Gabriel AndronacheFoto: cdep.ro

Potrivit acestuia, cei de la PSD au modificat "Legea nr.334/2006 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale în sensul ca sumele cheltuite ilegal sau peste plafonul legal să nu mai fie confiscate."

Andronache precizează că în lege s-a menținut "numai o amendă modică pentru ilegalitățile săvârșite în campania electorală."

Majoritatea PSD-ALDE a votat legea în aceeași formă în care a trecut și a ajuns la Curtea Constituțională, exceptând un amendament care fusese adăugat la Camera Deputaților, motivând că în acest mod nu se mai încalcă principiul bicameralismului pentru care legea fusese declarată neconstituțională.

Curtea Constituțională, prin decizia nr.718/2017, a declarat legea neconstituțională în ansamblul său arătând că „situația determinată de constatarea neconstituționalității legii în ansamblul său [...] are un efect definitiv cu privire la acel act normativ, consecința fiind încetarea procesului legislativ în privința respectivei reglementări". De aceea, "opțiunea legiuitorului de a legifera în materia în care Curtea Constituțională a admis o sesizare de neconstituționalitate cu privire la o lege în ansamblul său presupune parcurgerea tuturor fazelor procesului legislativ prevăzut de Constituție și de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului”, se arată în comunicatul PNL.

Andronache susține că PSD, "cu tupeu, a încălcat acest paragraf din decizia CCR nr.718/2017 și a continuat procedura legislativă după decizia CCR și a adoptat din nou legea declarată, anterior, neconstituțională în ansamblul său. Practic PSD vrea sa demonstreze că o lege neconstituțională poate intra în vigoare."

O astfel de sfidare a CCR nu a mai existat până în prezent din partea majorității parlamentare, spune deputatul.