Cancelaria președintelui Camerei Deputaților Liviu Dragnea a transmis Biroului Permanent o informare oficială privind vizita liderului PSD în Israel, unde a fost însoțit de premierul Viorica Dăncilă, din 25-26 aprilie. În raport se arată că memorandumul adoptat de Guvern privind mutarea respectă cursul instituțional și se menționează că relația israeliano-română este o relație specială, ceea ce ar da "o valoare simbolică deosebită" acestui gest. Potrivit informării, premierul Benjamin Netanyahu "și-a exprimat dorința ca România să fie prima țară europeană care își va muta ambasada la Ierusalim."

Liviu Dragnea si Benjamin NetanyahuFoto: Camera Deputatilor

Redăm mai jos fragmentele aferente din document:

"În cadrul discuțiilor privind mutarea ambasadelor tuturor statelor de la Tel Aviv la Ierusalim, premierul israelian și-a exprimat dorința ca România să fie prima țară europeană care își va muta ambasada la Ierusalim. De remarcat că alte trei state europene și-au exprimat intenția de a-și muta ambasadele, dar relația israeliano-română este o relație specială, de aceea acest gest ar avea o valoare simbolică deosebită.

Cu această ocazie, în cadrul discuției, au fost menționate, demersurile pe care guvernul român le-a inițiat, prin adoptarea unui Memorandum, în ședință de Guvern, cu privire la propunerea de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României la Ierusalim. De asemenea, s-a amintit că partea română a comunicat deja partenerilor existența unor consultări în curs pe această temă, atât la nivel guvernamental, cât și cu alți actori implicați, Memorandumul urmând ordinea instituțională.

În linia susținerii Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, decizia mutării Ambasadei României la Ierusalim este o decizie cu valențe strategice evidente, motiv pentru care aceasta a fost anunțată public, fiind susținută de coaliția de guvernare PSD-ALDE.

Totodată, a fost evidențiat faptul că România are nevoie de sprijinul Israelului și SUA, în acest sens, fiind necesar un dialog mai amplu și mai nuanțat cu partenerii strategici pe această temă.

Domnul prim-ministru Benjamin Netanyahu a fost de acord cu această viziune, domnia sa amintind faptul că Statele Unite, care-și vor inaugura ambasada la Ierusalim în data de 14 mai, au adresat un apel partenerilor strategici, cerându-le să facă un gest similar. În aceeși linie, Președintele Israelului, domnul Reuven Rivlin, a mulțumit Guvernului român pentru inițierea consultărilor interne cu privire la mutarea ambasadei la Ierusalim și și-a exprimat speranța că ea va putea fi pusă în practică în curând."

Citește aici întreg documentul