Cristian Ghinea, deputat USR, spune că eurodeputații români ar trebui să protesteze față de gestul președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, de a participa la ”glorificarea” lui Karl Marx, cu prilejul inaugurării unei statui a celui care a stat la baza unei ideologii criminale.

Cristian GhineaFoto: Hotnews

”O atitudine stupidă a preşedintelui Comisiei Europene, care participă la glorificarea celui care a pus bazele uneia dintre cele două ideologii criminale ale secolului trecut. Dictatura proletariatului, rolul conducător al sectei numite <>, exterminarea oponenților - toate sunt de la Marx, ceea ce face marxismul o ideologie criminală în sine”, a scris Ghinea, pe Facebook.

El îi acuză pe cei care au participat la evenimentul prilejuit de împlinirea a 200 de ani de la nașterea filosofului că sunt ignoranți. ”În Vest să îi aduci omagii denotă ignoranță. În Est avem dreptul la memorie şi la respect față de suferințe. Juncker este Preşedinte pentru toată Uniunea Europeană. Reprezint cel mai pro-european partid din Parlamentul României şi pot afirma că e un moment ruşinos pentru UE. Mă aştept ca europarlamentarii români să protesteze. O gafă de proporții”, a mai spus Ghinea.

O statuie uriaşă din bronz a lui Karl Marx, cu o înălţime de 4,5 metri, a fost dezvelită, sâmbătă, în oraşul german Trier, care a acceptat această lucrare de artă de la un renumit sculptor chinez, după mai mulţi ani în care au avut loc dezbateri pe ideea că acest gest ar demonstra acceptarea abuzurilor împotriva drepturilor omului ce se petrec în China. Dezvelirea acestei statui şi alte evenimente pentru comemorarea filosofului la împlinirea a două secole de la naşterea acestuia au iscat controverse în Germania, relatează News.ro citând BBC.

Vorbind în Trier vineri, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus că în prezent Marx "este blamat pentru lucruri de care nu este responsabil şi pe care nu el le-a cauzat prin ceea ce a scris". "Acestea au fost cauzate de persoanele care au reinterpretat ceea ce a scris el, relevând chiar opusul ideilor sale", a mai susținut el. Intervenția sa a stârnit mai multe critici, inclusiv din partea unor politicieni europeni care i-au amintit că marxismul a stat la baza ororilor comunismului.