PNL susține intervenția ”oportună” a președintelui Klaus Iohannis în ceea ce privește contestarea legilor justiției la CCR și la Comisia de la Veneția, a declarat miercuri Ludovic Orban. El a mai spus că liberalii solicită demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Intervenția președintelui este cât se poate de clară și oportună, decizia de a ataca legiile justiției la Curtea Constituțională este o decizie cât se poate de corectă. Suntem convinși că există temeiul de neconstituționalitate suplimentară pe care în sesizarea noastră nu le-am surprins și avem convngerea că sesizarea președintelui privind Comisia de la Veneția este o solicitare care va determina o implicare cât se poate de serioasă Comisiei de la Veneția în analiza acestor legi ale justiției. Până la analiza acestora Curtea Constituțional poate să aștepte”, a declarat liderul PNL.

Pe de altă parte, liberalii au cerut demisia ministrului Justiției Tudorel Toader, Orban comentând că acesta nu poate ”să facă pe prostu” și să nu înțeleagă atât solictarea președintelui cât și solicitarea PNL. De asemenea, spune liderul PNL, Toader este membru al Comisiei de la Veneția și nu poate să nu țină cont de punctul de vedere al acestui for.

”Solicităm demisia lui Tudorel Toader din mai multe motive. În primul rând, pentru faptul că a iniţiat, chiar dacă nu direct ci pe sub masă, prin trio-ul antijustiţie Şerban Nicolae- Nicolicea-Iordache, nişte proiecte legislative care s-au dovedit până acum neconstituţionale, care ne-au creat probleme uriaşe pe plan internaţional şi care au pus sub semnul îndoielii independenţa justiţiei din România. Avem şi un motiv foarte concret. Domnul ministru Tudorel Toader, deşi în comitetul liderilor la Senat a fost convocat la procedura Ora Guvernului pentru joia aceasta, din informaţiile pe care le avem, încearcă să fugă de această prezenţă, invocând pretexte legate de existenţa unei şedinţe de Guvern sau alte pretexte”, a mai spus Orban.