Senatorul PNL, Florin Cîțu a declarat, miercuri, că în interiorul PSD se discută intens despre majorarea TVA la 20 %. Senatorul susține că social democrații analizează în acest moment cînd vor pune în aplicare această măsură.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Există o decizie pe care PSD trebuie să o ia și care este discutată în acest moment în interiorul partidului. Este vorba despre creșterea TVA-ului la 20% cu aplicare de la mijlocul anului sau de anul următor. În jur de 3 miliarde de lei ar fi suma care ar proveni din creșterea TVA iar fără această sumă deficitul bugetar va depășii 3%", a declarat senatorul la finalul sedinței Biroului Politic ale PNL.

"Nu este un secret și stiți foarte bine că în 2016 Liviu Dragnea încerca să negocieze cu Guvernul de atunci menținerea TVA iar acum au fost reluate discuțiile. Acum este vorba de creșterea de 20 % a acestuia. Este vorba de 3 miliarde de lei care ar ajunge la buget . Dacă o vor aplica de la jumătatea anului acestuia vor colecta 1,5 milarde de lei. Daca vă aduceți aminte exact așa s-a întâmplat și anul trecut cu supra acciza la carburanți scoasă și reintrodusă", a subliniat Cîțu.

Liberalul susține că fără banii din creşterea TVA, care înseamnă în jur de 3 miliarde de lei, deficitul bugetar va depăşi 3% . "Cei care vor să se uite la aceste cifre pot să vadă la necesarul de finanţare, unde chiar şi PSD estimează o creştere a deficitului la 3% sau peste 3%, necesarul fiind mai mare decât deficitul aprobat în Parlament. Cifrele arată că economia este din ce în ce mai fragilă în perioada următoare, iar în cazul unui şoc negativ efectele vor fi dezastruoase. Singura soluţie pentru PSD: taie cheltuielile şi aduce mai multe venituri la buget, iar venituri mai multe la buget doar prin taxe mai mari", susține senatorul PNL.