Liderul USR, Dan Barna, a declarat miercuri că demersul președintelui Klaus Iohannis de a contesta la CCR legile justiției confirmă că acțiunile PSD sunt toxice și reprezintă un atac la adresa statului de drept.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Președintele Iohannis este ceamai reprezentativă persoană politică din statul român, a fost ales, ceea ce îi dă o legimitate foarte mare. Prin aceste decizii președintele Iohannis confirmă ceea ce Uniunea Salvați România spune de un an de zile, că aceste legi sunt toxice și atacă statul de drept fără niciun fel de echivoc, începând cu Ordonanța 13, în Parlament prin modalitățile creative pe care le cunoașteți. (...)Toate aceste elemente au ajuns acum pe masă președintelui care nu face decâtsă confirme ce vede o țarăîntreagă, că, după câștigarea alegerilor cu niște cartonașe colorate mincinoase, PSD nu a făcuttimp de un an și ceva de zile decâtsă atace organizatși structurat justițiaromânășisăîncercesăși-o subordoneze pe toate căile”, a declarat Barna.

Liderul USR a mai susținut că are încredere în Comisia de la Veneția și că justiția din România mai are o șansă să nu devină ”breloc la cheremul lui Dragnea și altor condamnați penali care conduc statul român”

”Dacăsocietateaseactivează, dacăopozițiaîșipăstrează implicarea activăînprotecția justiției mai există o șansă pentru România, cajustițiasă nu devină un breloc la cheremeul domnului Dragnea și altor condamnați penali care conduc statul român. Sunt optimist căși prin acest demers vom reușisăîntârziem foarte mult și în cele din urmă să blocăm destructurarea justițieiși practic confiscarea ei, în transformarea unui instrument de casă a PSD”, a spus Barna.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că va trimite pachetul de legi ale justiției la Curtea Constituțională și va sesiza Comisia de la Veneția. El a invocat faptul că asaltul PSD asupra justiției s-a concretizat într-un pachet de legi care nu corespunde rigorilor statului de drept sau așteptărilor pe care le au românii în privința independenței magistraților. Președintele a făcut un apel la judecătorii CCR să nu se grăbească în judecarea acestei cauze.