Florin Cîţu (PNL): "România nu mai poate evita o criză economică de proporţii"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 14:36 Actualitate | Politic


Florin Citu
Foto: Agerpres
România nu mai poate evita o criză economică de proporţii, susține senatorul PNL Florin Cîţu. "Mai poate România evita o criză economică de proporţii? Nu. Din punctul meu de vedere se îndreaptă rapid spre o economie cu dobânzi mari, depreciere, inflaţie. Acesta este singurul rezultat al populismului şi incompetenţei, oricând şi oriunde", a scris Florin Cîţu sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.

Postarea integrală a lui Florin Cîţu:


"Prea târziu pentru a evita criza economică “made by PSD”?

Lecțiile crizei economice din 2008-2010 sunt ignorate de PSD. Decizile guvernelor și ale Parlamentului din ultimii 3 ani sunt clare în acest sens. Comportamentul politicienilor din ultimii 3 ani arată că tot ce se putea învăța din acea criză pentru a evita o nouă criză a fost ignorat.

În economia reală, în sectorul privat, nu ne permitem acest lux. Învățăm cu fiecare faliment, altfel nu ar exista progres. Imaginați-va ce s-ar fi întâmplat dacă sectorul transportului aerian ar fi ignorant lecțiile oferite de accidentele din trecut?

Iresponsabilitea și incompetența sunt caracteristici de bază ale ultimului an de guvernare PSD. Administrarea resurselor financiare ale economiei se face având în vedere posibile riscuri la care ar putea fi supusă economia în viitor. Nu prespunând că “totul va fi bine”, asa cum ne spune PSD.

Cei care trăiesc în sectorul privat și iau decizii zilnic știu să nu asculte ce spun politicienii. Se uită la ce fac politicienii și pe urmă acționează în consecință. Au invatat cu mult timp in urma acest lucru.

Retorica PSD-istă arată o imagine idilică a acestei economii. Poezia pe care o recită toata ziua este simplă: totul crește și viață este bună în România.

Această retorică ascunde un adevăr îngrozitor. Cei din sectorul privat îl simt de un an de zile. Angajații sectorului bugetar acum l-au descoperit.

Economia României trăiește de pe o zi pe alta. Într-un an de zile Liviu Dragnea a adus economia României la mâna finanțatorilor străini. Fără a se împrumuta lunar, economia României intră în colaps.

În 2018 necesarul de finanțare este de 74.7 miliarde lei. Bani atrași cu dobândă din ce în ce mai mare de la finanțatori care deja au mirosit dezastrul în care se află situația financiară a României.

Pentru a înțelege dimensiunea dezastrului trebuie să vedeți cum s-a schimbat structura necesarului de finanțare începând cu anul 2016.

În 2015, necesarul de finanțare era de 60 miliarde lei împărțit astfel: 10 miliarde deficitul bugetar și restul de 50 de miliarde administrarea datoriei publice.

În 2018, necesarul de finanțare de 78 miliarde lei este împărțit astfel: 28 miliarde lei deficitul bugetar și restul de 50 de miliarde lei administrarea datoriei publice.

Ce ne spune această structură? În doar 3 ani, începând cu 2016, statul și-a triplat necesarul de finanțare pentru cheltuieli curente.

Mai clar. Fără a se împrumuta statul român intră în colaps. Plata pensiilor și a salariilor este la mâna investitorilor străini. Dar și mai rău, ticăloșia lui Dragnea constă în faptul că se împrumută cu dobândă din ce în ce mai mare pentru a plăti salarii și pensii astăzi.

Investitorii privați și cei care au lucrat în economia de piață înțeleg. Deficit mare astăzi înseamnă automat taxe mai mari în viitor. De aceea cer astăzi dobânzi mai mari la scadențe din ce în ce mai mici pentru banii pe care îi dau statului român. Vor să se asigure că își recuperează investiția înainte că economia să intre în colaps.

Este clar în acest moment că în guvern, dar nici la MFP, nu există cineva care înțelege ce înseamnă “risk management”. Comportamentul și deciziile lui Liviu Dragnea în ceea ce privește adminstrarea economiei arată că este luat în calul un singur scenariu: economia continuă să crească la nesfârșit fără riscuri.

Cel mai ușor se vede acest lucru dacă ne uităm la evoluția cheltuielilor la buget care ignoră evoluția veniturilor la buget.

În perioda 2006-2008 cheltuielile publice creșteau dar creșteau și veniturile. Când economia a intrat în recesiune, veniturile la buget au scăzut (evident) iar cheltuielile publice au continuat să crească (tot evident). Și astfel deficitul bugetar a crescut de la 2.8% în 2007 (cam cât este acum, ce “coincidenta”) la 9.5% în 2009.

Trebuie reținut acest efect- în perioadă de recesiune veniturile scad automat iar cheltuielile cresc automat. Deficitul bugetar explodează.

Să revenim la situația de astăzi. Începând cu 2016 veniturile la buget au început să scadă (cu aceeași viteză pe care am văzut-o când economia a intrat în recesiune). În 2015 veniturile la buget erau de 34.9% din PIB iar în 2017 de 30.5% din PIB (în 2007 erau la 35% din PIB iar în 2009 de 31%).

Scăderea veniturilor a impus scăderea cheltuielilor pentru a menține deficitul la limită de 3% din PIB. Scăderea cheltuielilor publice este un lucru bun din punctul meu de vedere și ar trebui continuată.

DAR, guvernele care au venit la putere din 2016 și până acum au luat bani de la investiții și i-au transferat către cheltuieli neproductive. Cheltuielile cu investițiile au ajuns în 2017 la 10% din total cheltuieli față de 18% în 2015.

Această tendința arată clar disprețul acestor guverne față de viitorul României și folosirea bugetului de stat în interes pur electoral. De aceea acești oameni trebuie să răspundă personal. Toți. Intenționat au distrus șansa de dezvoltare pe termen lung a României pentru a beneficia personal pe termen scurt.

Sfârșitul lui 2017 și bugetul pentru 2018 arată că economia României este cea mai vulnerabilă în cazul unei situații în care dobânzile cresc rapid și economiile la nivel global încetinesc sau intră în recesiune.

Rata inflației. deja mare, plus deprecierea monedei naționale vor forța BNR să retragă rapid bani din piață pentru a stopa ieșirile de capital. Dar acest lucru va duce la dobânzi mari peste noapte în economie și la probleme grave de finanțare pentru statul român, pentru firme private și persoane fizice.

Acestea din urmă vor avea probleme la plată ratelor la bancă. Pentru că majoritatea creditelor sunt luate prin programul prima casă, bugetul de stat o să fie încărcat și cu acestea. Companiile private fără acces la finanțare (poate au acces dar o să fie scumpă) vor intra în insolvență. Statul se va împrumuta și mai scump pentru plata salariilor și a pensiilor și NU va mai plăti nicio factură, arieratele vor exploda.

Peste tot acest scenariu trebuie suprapusă o rată a șomajului care va creste rapid.

Mai poate Romania evita o criza economica de proporții? Nu. Din punctul meu de vedere se îndreaptă rapid spre o economie cu dobânzi mari, depreciere, inflație.

Acesta este singurul rezultat al populismului si incompetenței, oricând si oriunde."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4492 vizualizari

 • -17 (31 voturi)    
  :( (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 14:56)

  Jesuis.PasCharlie [utilizator]

  Discurs de europarlamentar...
  "Din punctul meu de vedere se îndreaptă rapid spre o economie cu dobânzi mari, depreciere, inflație." - sa fie vorba despre US,UK,Fr,Nl,Be ca sa nu pomenesc de italieni spanioli portughezi ?
  Dobanzi mari ,depreciere,inflatie - se intampla din 90 in Ro si de 10 ani in vestul Europei .
  Buna dimineata.
  • -2 (14 voturi)    
   Daca ajunge europarlamentar... (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 15:14)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Jesuis.PasCharlie

   Sa iti pui problema....un penelist este un P$Dist mai prost
   • -2 (22 voturi)    
    . (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 15:39)

    Jesuis.PasCharlie [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Dezamagirea e si mai mare, eu chiar am crezut in PNL..odata,demult,intr-o galaxie far far away...
   • +11 (13 voturi)    
    Mai (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 18:35)

    Jar [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    prost ca Dancila?Nu se poate...
  • +8 (10 voturi)    
   Discurs (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 18:43)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui Jesuis.PasCharlie

   de om care stie ce vorbeste...si ,spre deosebire de tine,vede ca inflatia creste,ca dobanzile trebuie sa creasca pentru a stavili inflatia etc.
   In '94 ,cand inflatia era de 300%,Isarescu a pus dobanzi de 150%.Dolarul care era 2100 lei a ajuns la sfarsitul anului la 2000 de lei.
   Intelegi ce scriu...?
   • +2 (4 voturi)    
    Vede Insa Nu Actioneaza (Duminică, 29 aprilie 2018, 7:53)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Jar

    Am adaugat aici, doua comentarii cu un subiect simplu? Asta europarlamentar va fi un dezastru pentru Romania.In comisia de specialitate Unde are un cuvant de spus a copt un rahat turcesc. Ma asteptam sa il vad cerand temeinic socoteala Ministerului de Finante alaturi INS cum stam cu Bugetul in 2017. De trei decenii se voteaza Bugetul Anual National dar Nu se invata ceva din executia/ratarea sau ne executia Bugetului National
   • -2 (2 voturi)    
    . (Duminică, 29 aprilie 2018, 11:00)

    Jesuis.PasCharlie [utilizator] i-a raspuns lui Jar

    Toti expertii stiE ce vorbeste ,sunt siguri pe ei , ignora realitatea si emit judecati de valoare. Am o apetenta extraordinara spre citirea acestor lucruri , in special cand se incearca a mi se arata ca ploaia nu uda pentru ca apa are 66% hidrogen care e gaz .
    Ca multi altii spre deosebire de mine care nu au prins vremea in care marca germana s-a injumatatit peste noapte , pe strada cu 5 pizzerii PLINE a mai ramas una care s-a inchis si vorbesc din auzite si cifre din surse dubioase.
   • 0 (4 voturi)    
    Normal ca stie (Duminică, 29 aprilie 2018, 13:27)

    CapitanulPanait [utilizator] i-a raspuns lui Jar

    El este unul din cei care a incercat atacul speculativ asupra leului pe vremea cand lucra la ING. Iar Isarescu i-a blocat. De altfel a si zburat din ING desi se da el lovit si spune ca si-a dat demisia (sic!).
    Acuma bursc isi face griji pentru economia romanesca si poporul roman.
    Sunt impresionat pina la lacrimi.
    Un alt borfas cu discurs politic 100%.
 • +19 (23 voturi)    
  Mulțumim PSD! (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 15:00)

  ouyang [utilizator]

  Să-i ținem minte pe făptași. Pușcărie pentru toți groparii României.
  • +9 (11 voturi)    
   Din pacate (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 19:19)

   alex34 [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

   Faptasii dupa ce distrug tot vor fi in opozitie urland in gura mare la cei care vor fi la guvernare ca din cauza lor o duce tara prost si prostimea o sa-i creada. Iar dupa 4 ani in care repara altii ce mai pot or sa vina iar in forta votati de prostime, sa praduiasca bugetul reparat cat de cat de fraierii dinaintea lor...
 • -3 (13 voturi)    
  Sa imi spuna Cineva daca analiza Bugetului 2017 (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 15:08)

  un domn [utilizator]

  S a desfasurat in comisia care o conduce dl Citu, la ce concluzii publice au ajuns, este jumatea anului 2018 si nimic, nu cumva e blat penele si P$D ?
 • +14 (18 voturi)    
  care e turbatul ? (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 17:08)

  nedumeritul [utilizator]

  Nu ma pricep la economie dar vocabularul și termenii folosiți par să fie ale unui om care știe ce spune.De asemenea știu ca nu poți trai la nesfârșit consumand mai mult decât produci.
  Am mai citit un raport al FMI în care se spunea ca dacă Romania continua în aceasta maniera cu economia o așteaptă o aterizare forțată dureroasa.Si cred ca nu erau intelesi cu Florin Catu.
  Mai știu ca o aterizare forțată presupune o avarie sau un om turbat în avion.
  Dacă spune lumea ca nu e nici o defecțiune, stau și ma întreb ...care e „turbatu?”
  • -7 (11 voturi)    
   vezi ca (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 19:40)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui nedumeritul

   Florin Catu s- a"specializat' in preziceri apocaliptice insuficient fondate in loc sa discute profesionist si constructiv problemele economice - reale ! - pe care le are Romania. I-am mai atras odata atentia asupra acestui mod politicianist in abordare dar vad ca persevereaza ...
 • -9 (11 voturi)    
  Fiti vigilenti , (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 19:51)

  A310 [utilizator]

  APOCALIPSA este prevestita de oracolul de la PNL , asa ca luati-o din loc sau cautati refugii in munti .
  • +2 (2 voturi)    
   Fake Apocalypse (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 23:52)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui A310

   In Romania nu se moare de foame pt ca tara e setata pe subsistence. Economie de 170mld pib....ce naiba sa o ia razna???
 • -1 (5 voturi)    
  Asta iaras ia fumat prea mult. (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 22:09)

  adrianhn [utilizator]

  Cand era bancher incuraja oamenii sa ia credite in franci elvetieni. Acum ne explica noua cum vine sfarsitul lumii... imi pare rau de postalaii care l-au ales pe asta.
 • -1 (5 voturi)    
  pe scurt: (Duminică, 29 aprilie 2018, 0:54)

  meditatorul [utilizator]

  bate campii !
  • +1 (5 voturi)    
   Este Demagog (Duminică, 29 aprilie 2018, 10:37)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui meditatorul

   Mesajul lui este Corect


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by