​Cabinetul președintelui Camerei Deputaților a transmis joi un comunicat oficial după întâlnirea pe care Liviu Dragnea a avut-o cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, în care se menționează că o "atenție particulară a fost acordată domeniului militar", iar în ceea ce privește relocarea ambasadei României la Ierusalim de la Tel Aviv, Netanyahu "a salutat lansarea dezbaterilor interne".

Liviu Dragnea si Benjamin NetanyahuFoto: Camera Deputatilor

UPDATE Și premierul Netanyahu a postat, pe contul său de Facebook, imagini de la întalnirea cu Liviu Dragnea. "O întâlnire excelentă cu președintele Camerei Deputaților din parlamentul României, Liviu Dragnea. Relațiile între țările noastre sunt bune și vor deveni și mai puternice", este mesajul care însoțește imaginile.

Mai jos, comunicatul oficial dat de Camera Deputaților:

"Președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea, a avut joi, 26 aprilie, o întrevedere cu domnul Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Statul Israel.

Discuțiile dintre președintele Camerei Deputaților și premierul israelian s-au axat pe evaluarea stadiului relațiilor bilaterale româno-israeliene în contextul aniversării a 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte, accentul fiind pus pe identificarea de noi oportunități de valorificare suplimentară a cooperării în domenii de interes comun.

O atenție particulară a fost acordată domeniului militar și discuțiilor pe teme strategice. De asemenea, în cadrul reuniunii a fost reafirmat interesul pentru întărirea cooperării în domeniului noilor tehnologii, cu accent pe sectorul de securitate cibernetică.

Relocarea ambasadei României la Ierusalim s-a aflat, de asemenea, pe agenda de discuții. În acest context, premierul israelian a salutat lansarea, de către coaliția aflată la guvernare în România, a dezbaterilor interne pe această temă.

Un alt subiect abordat în cursul convorbirilor a fost legat de dialogul inter-parlamentar structurat (P2P) între România și Israel, în cursul anului 2018 urmând să aibă loc mai multe contacte la nivel de delegații parlamentare și între diferite comisii ale Parlamentelor din cele două state.

Cei doi oficiali s-au referit, de asemenea, la aportul valoros adus relației bilaterale de către comunitatea israelienilor originari din România și comunitatea românilor din Israel. În acest context, președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea, a reiterat angajamentul României pentru sancționarea tuturor formelor de antisemitism și de negare a Holocaustului."

Totodată, biroul de presă a transmis un comunicat și cu privire la întâlnirea avută de Dragnea împreună cu premierul Viorica Dăncilă și ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, cu președintele statutului, Reuven Rivlin, similar cu cel transmis de guvern. În comunicat se menționează că Dragnea "susține propunerea privind relocarea Ambasadei României la Ierusalim, luând în calcul consultarea internă", deși liderul PSD anunțase la Antena3 că "decizia este luată".

"Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, prim-ministrul Viorica Dăncilă și ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, au avut joi, 26 aprilie, o întrevedere cu președintele Statului Israel, Reuven Rivlin, în contextul vizitei delegației române în Israel.

Președintele Camerei Deputaților a afirmat că susține propunerea privind relocarea Ambasadei României la Ierusalim, luând în calcul consultarea internă. Decizia a fost salutată de președintele Statului Israel, Reuven Rivlin. În acest context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a transmis părții israeliene că Guvernul a propus viitorul ambasador al României în Statul Israel, decizia de numire a acestuia aparținând președintelui.

Oficialii români au arătat că o prioritate a țării noastre este consolidarea cooperării bilaterale și au reiterat dorința de a face progrese spre dimensiunea strategică a relației româno-israeliene.

În cadrul discuțiilor, a fost subliniat și rolul important al comunității israelienilor originari din România la consolidarea relațiilor între cele două state, precum și la edificarea Statului Israel modern."