Deputatul european Siegfried Mureșan îi solicită premierului Dăncilă să comunice dacă Guvernul are un plan strategic pentru ca eventuala vânzare a combinatului de la Galați să aibă efecte minime asupra economiei României

de N.O.     HotNews.ro
Luni, 23 aprilie 2018, 12:24 Actualitate | Politic


Siegfried Muresan
Foto: Hotnews
Eurodeputatul Siegrfried Mureșan i-a solicitat, luni, premierului Viorica Dăncilă să comunice dacă există un plan strategic al Guvernului pentru ca eventuala vânzare a Combinatului siderurgic de la Galați să aibă efecte minime asupra economiei României și a zecilor de mii de persoane ale căror venituri depind de funcționarea fabricii, în contextul în care, peste doar o lună, Comisia Europeană va răspunde propunerii companiei ArcelorMittal de a vinde combinatul de la Galați. 

Potrivit deputatului european, o eventuală vânzare a combinatului va pune în pericol veniturile a zeci de mii de oameni și stabilitatea economică a județului Galați, precum și a întregii regiuni, arată o scrisoare deschisă a lui Siegfried Mureșan.

Scrisoarea deschisă a eurodeputatului Siegfried Mureșan

„Doamnei Vasilica-Viorica Dăncilă, Prim-ministrul României,

În atenția Domnului Dănuț Andrușcă, Ministrul Economiei

Stimată doamnă prim-ministru,

Vă scriu deoarece am citit cu îngrijorare comunicatul de presă al companiei ArcelorMittal din 13 aprilie 2018 în care își anunța intenția de a vinde o parte din activele din Europa, inclusiv combinatul ArcelorMittal din Galați, pentru a putea achiziționa compania Ilva din Italia.
Combinatul siderurgic de la Galați are o importanță strategică pentru economia românească, fiind unul dintre cei mai mari angajatori privați din România, cu peste 6.000 de angajați la combinatul de la Galați și care a generat alte câteva zeci de mii de locuri de muncă în jurul activității companiei. Combinatul are o cifră de afaceri anuală de crica 3,5 miliarde de lei și reprezintă aproximativ 25% din economia locală. Așadar, o eventuală vânzare a combinatului va pune în pericol veniturile a zeci de mii de oameni și stabilitatea economică a județului Galați, precum și a întregii regiuni. Din acest motiv, am constatat cu surprindere că nu există nicio reacție din partea prim-ministrului României nici după 10 zile de la anunțul companiei privind intenția de a vinde combinatul siderurgic.

Astfel, vă solicit, doamnă prim-ministru, ca șef al Guvernului României, să prezentați public dacă ați demarat un dialog cu ArcelorMittal privind posibila vânzare în contextul în care, peste doar o lună, în 23 mai a.c., Comisia Europeană va răspunde propunerii companiei de a vinde combinatul de la Galați. Totodată, vă rog să ne comunicați dacă există un plan strategic al Guvernului pentru ca eventuala vânzare a combinatului să aibă efecte minime asupra economiei României și a zecilor de mii de persoane ale căror venituri depind de funcționarea fabricii. Este datoria Guvernului României să se asigure că, în momentul în care unul dintre cei mai mari angajatori din țară decide să își vândă activele, viitorul cumpărător să păstreze cel puțin același nivel al afacerii și același număr de angajați.

Țara noastră are o economie în creștere și o poziție de importanță strategică, de aceea, doamnă prim-ministru, sunt sigur că se poate găsi o soluție benefică pentru angajații de la combinat și pentru economia României, în ansamblul ei. Este, totuși, nevoie de o mai mare implicare a Guvernului României și a tuturor factorilor de decizie. De aceea, vă rog să găsiți cea mai bună soluție pentru muncitorii de la combinatul din Galați.

Cu deosebită stimă,

Siegfried Mureşan

Deputat în Parlamentul European”

Grupul siderurgic ArcelorMittal a anunțat pe 13 aprilie că a propus Comisiei Europene cedarea de active din Europa, pentru a putea înlătura îngrijorările legate de efectul asupra concurenței legate de proiectul de cumpărare a grupului italian Ilva. Printre aceste active figurează și combinatul din Galați.

Ce active propune ArcelorMittal să cedeze: uzina de tablă galvanizată din Piombino, uzinele din Galați, Skopje (Macedonia), Ostrava (Cehia), Dudelande (Luxemburg), precum și mai multe linii de producție (galvanizare, laminare la cald etc ) ale uzinei din Liège.

Aceste propuneri de cedare vizează obținerea aprobării Comisiei Europene pentru cumpărarea uzinei siderurgice italiene Ilva. 

Comisia a fixat pe 23 mai data unei decizii. ArcelorMittal adaugă că toate aceste cesiuni de active sunt condiționate de achiziția Ilva.

Această situație a fost creată după ce instituțiile europene s-au arătat îngrijorate că prin achiziția Ilva de către grupul ArcelorMittal, concurența pe piața oțelului în Europa ar putea fi afectată.
Sindicatele de la combinatul Galați speră că până la urmă nu va fi nevoie de vânzarea Combinatului. Sindicatele mai susțin că unitatea de la Galați nu poate fi cedată deoarece nu se află în zona de sud a Europei și nu produce ce produce și Ilva. 

"Unitatea de la Galați nu poate fi nominalizată pentru a fi cedată de către grupul ArcelorMittal deoarece nu se află în zona geografică de sud Europei, în care s-ar depăși cota de piață de 40% la anumite produse, conform Direcției Comisiei Europene de concurență neloială. Totodată, unitatea de la Galați nu produce aceleași produce ca cea de la Ilva", a declarat pentru HotNews.ro secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG din cadrul ArcelorMittal Galaţi, Vasile Crişan.

892 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  conform (Luni, 23 aprilie 2018, 12:52)

  nahir [utilizator]

  proverbului "Bate saua sa priceapa iapa", d-l Siegfried Muresan o intreab pe vasilica sa priceapa dragnea.
  Ca doar nu se asteapta la vreun raspuns de la madam, atata vreme cat calaretul sef e putin la cumparaturi, cu sfert-seculara dupa el.
 • +1 (3 voturi)    
  va ignora (Luni, 23 aprilie 2018, 13:12)

  nash pandelica [utilizator]

  ca e ignoranta...
 • -3 (5 voturi)    
  Este o afacere privata (Luni, 23 aprilie 2018, 13:19)

  Introvertitus [utilizator]

  Sigfrid Muresan, acelasi habarnist populist.
  • +2 (4 voturi)    
   Ha ha ha (Luni, 23 aprilie 2018, 13:55)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Introvertitus

   Ata de privata e ca trebuie sa obtina acordul UE pentru a vinde la Gaklati si a cumpara in Italia. Ce inept e sa faci pe altii habarnisti cand tu nu stii despre ce vorbesti!
   • +1 (3 voturi)    
    si el (Luni, 23 aprilie 2018, 14:33)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

    tot ca viorica...
 • +1 (1 vot)    
  mda (Luni, 23 aprilie 2018, 14:55)

  Aphex [utilizator]

  Tanti asta nu e in stare sa ajunga la guvern fara sofer si nenea asta vrea plan strategic. Buna asta.
  Chiar credeti ca are habar ce se intampla in tara asta?


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version