Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă la Botoşani, că în mod sigur PNL va depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului şi în actuala sesiune parlamentară, transmite News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebat dacă va fi o moţiune de cenzură în actuala sesiune, liderul PNL a răspuns: "Da, cu siguranţă".

"În momentul în care înregistrăm cea mai mare şansă sau în momentul în care Guvernul o comite atât de grav încât să impună imediat necesitatea depunerii unei moţiuni de cenzură. Nu că ceea ce face zi de zi nu ar fi foarte grav. Prin ceea ce face zi de zi, Guvernul generează efecte negative pentru oameni, dar vom căuta momentul în care vor fi şansele cele mai mari", a afirmat liderul liberal, potrivit Agerpres.

Ludovic Orban a mai declarat că Partidul Naţional Liberal a luat decizia să declanşeze o campanie naţională de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la toate aspectele care sunt legate de Pilonul II de pensii şi mai ales riscurile la care sunt supuşi dacă Pilonul II va scădea.

El a precizat de asemenea că liberalii vor depune săptămâna viitoare la Camera Deputaţilor o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii.

În 12 martie, preşedintele PNL a declarat că moţiunea de cenzură împotriva Guvernului va fi depusă în momentul în care se va considera că "Guvernul este în cea mai proastă situaţie", iar moţiunea are şanse să fie adoptată.

"Ştiţi foarte bine că în fiecare sesiune parlamentară avem dreptul de a depune o moţiune de cenzură, vom folosi acest drept constituţional, în momentul cel mai potrivit în care vom considera că Guvernul este în cea mai proastă situaţie şi în care considerăm noi că există cele mai mari şanse ca o moţiune de cenzură să treacă. Până la sfârşitul sesiunii (parlamentare -n.r.) mai este timp. Vom căuta cel mai prielnic moment pentru a depune această moţiune de cenzură", a declarat Ludovic Orban.

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan anunţase în 11 martie, în cadrul Consiliului Naţional al partidului, că parlamentarii liberali vor depune şi în această sesiune parlamentară o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, afirmând că vor strânge toate forţele politice din Parlament pentru a îndepărta coaliţia PSD-ALDE de la guvernare.

În noiembrie anul trecut, PNL a depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Tudose, care însă a fost respinsă în Parlament.

Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.