Deputatul ALDE Steluța Cătăniciu face un apel către ministrul al Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, în care îi spune că, în calitate de parlamentar din coaliția de guvernare şi de parlamentar de Cluj, îi transmite nemulţumirea profesorilor din Universitatea Babeş-Bolyai, a studenţilor şi a întregii comunităţi clujene, ca reacţie la modalitatea de repartizare a locurilor bugetate din învăţământul superior.

Steluta CataniciuFoto: Camera Deputatilor

”Nu poate fi acceptată nici scăderea numărului de locuri, nici o scădere de buget care ar veni la pachet cu aceasta”, declară Cătăniciu, vicepreședinte ALDE.

Ce spune Cătăniciu:

”În urma deciziei pe care aţi luat-o, nu doar UBB Cluj, ci şi alte universităţi renumite şi-au exprimat nemulţumirea în privinţa algoritmilor folosiţi pentru a decide aceste scăderi care contravin unor norme prea bine cunoscute în mediul academic românesc şi internaţional.

Vă reamintesc că ne raportăm la cele mai cunoscute şi recunoscute universităţi româneşti, la cele mai prestigioase, cap de listă fiind Universitatea Babeş-Bolyai Cluj , căreia i-au fost tăiate 277 de locuri bugetate pentru anul universitar 2018-2019. UBB Cluj este cea mai mare universitate din ţară, ocupând un loc semnificativ în topul universităţilor europene, remarcându-se şi prin caracterul său multicultural.

Vorbim despre cea mai bine clasată universitate din România, recunoscută deopotrivă în Europa şi la nivel global, iar rezultatele şi preocupările ştiinţifice ale tinerilor cercetători din cadrul acestei instituţii de învăţământ superior sunt apreciate peste tot în lume. Nivelul de excelenţă al UBB a ajutat Clujul să atragă o multitudine de investitori, din varii domenii de activitate, având un aport însemnat în dezvoltarea economiei locale. În consecinţă, aceste tăieri nu doar că afectează mediul academic clujean, dar pun o amprentă negativă asupra întregului oraş - considerat pol naţional de creştere, menit să asigure suport de dezvoltare pentru întreaga regiune de Nord - Vest a ţării.

În considerarea acestor evidenţe, vă aduc la cunoştinţă faptul că nu poate fi acceptată nici scăderea numărului de locuri, nici o scădere de buget care ar veni la pachet cu aceasta. România deţine printre cele mai mici procente de oameni educaţi în universitate, comparativ cu restul UE, iar universităţile româneşti încă se luptă să se impună în topul primelor 500 universităţi ale lumii. Chiar nu ne putem permite să descurajăm prin asemenea măsuri Educaţia, Cercetarea şi Cultura, considerate vârfuri de lance în procesul de dezvoltare a României.

Domnule ministru, noi, oamenii politici aleşi sau numiţi în funcţii, putem şi avem obligaţia să adoptăm măsuri administrative după cum considerăm mai potrivit faţă de cei care ne-au mandatat în diferite funcţii. Putem să avem dezbateri, acorduri sau dezacorduri. Putem să luăm act de argumentele partenerilor de dialog sau ale adversarilor noştri politici, putem să ne corectăm sau nu deciziile, însă dincolo de orice discuţie, când rectori ai marilor universităţi din ţară, rectori care sunt membri ai Academiei Române - unul recent ales în funcţia de preşedinte al acestei instituţii prestigioase, sau membri ai unor foruri internaţionale de cel mai înalt nivel, precum Comisia de la Veneţia - ne spun că măsurile noastre trebuie corectate, atunci, domnule ministru, trebuie nu doar să ascultăm cu atenţie, ci şi să facem un singur lucru: să le dăm dreptate şi să corectăm.

Vă solicit ferm să vă reconsideraţi decizia, atât în numele alegătorilor din judeţul Cluj, pe care îi reprezint, cât şi în numele specialiştilor din toate domeniile de activitate, care m-au contactat pentru a-şi exprima dezacordul şi îngrijorarea în privinţa scăderii numărului de locuri bugetate din marile universităţi ale ţării.”