PSD creează o vulnerabilitate strategică majoră pentru România prin modul în care a procedat în privința relocării ambasadei din Israel, crede deputatul PNL Ovidiu Raețchi, vicepreședinte al Comisiei de Apărare. El mai spune că PSD își face stat paralel în diplomație, iar Liviu Dragnea vrea să transforme politica externă a României în taraba sa de tocmeli.

Ovidiu RaetchiFoto: Facebook - Ovidiu Raetchi

”Politica externă a României nu este taraba de tocmeli a lui Liviu Dragnea. Așa cum a procedat cu guvernul, unde avem un prim-ministru care de facto nu ia decizii și nu iese din direcțiile trasate de Liviu Dragnea, mai nou șeful PSD se erijează în principal factor de decizie pe plan extern. După ce a împărțit atribuțiile pe politică externă în trei ministere, PSD își face acum propriul stat paralel în diplomație: specialiștii și diplomații din MAE sunt excluși din procesul decizional pe marile dosare de politică externă. Iar asta creează nu doar o vulnerabilitate strategică majoră, dar poate duce și la conflicte diplomatice. De pildă, decizii luate fără respectarea principiilor și normelor de drept internațional, a deciziilor luate în cadrul Consiliului de Securitate sau al Adunării Generale a ONU, ne plasează într-o zonă de provincialism și amatorism pe plan extern – lucru complet dăunător pentru parteneriatele strategice ale României”, spune Raețchi, potrivit unui comunicat de presă.

În opinia sa, Dragnea confunda Constituția cu statutul intern al PSD și MAE cu garda pretoriană din partid: ”Atribuțiile lui Liviu Dragnea cu privire la politica externă nu sunt stipulate nicăieri în Constituția României, care nu poate fi în niciun caz interpretată după toane, cum se întâmplă cu statutul PSD sau cu programul de guvernare, aplicat pe dos. Mai mult decât atât, corpul diplomatic al României nu poate fi tratat ca gașca de loiali ai lui Dragnea din partid. Întâlnirile de restaurant din SUA, discuțiile bizare cu ministrul de externe ungar sau valul de restructurări de la MAE, în urmă căruia am pierdut diplomați valoroși în favoarea unor sinecuriști – toate acestea arată că Dragnea nu are respect nici pentru Constituție, nici pentru diplomații români și cu atât mai puțin pentru parcursul nostru Euro-Atlantic, care iată, riscă să fie teleormanizat de un fost baron cu tendințe autocratice.”