Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat joi că ALDE susține varianta în care cei care care doresc să își treacă la Pilonul I contribuția să opteze în scris, iar ceilalți contributori vor rămâne automat la Pilonul II. Aceasta este o variantă diferită față de cea vehiculată în ultimele zile în spațiul public. Întrebat despre faptul că există informația ca din luna iulie contribuțiile să fie zero la Pilonul II, Tăriceanu a răspuns: "Nu știu să vă răspund".

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres
  • "Cred că trebuie să existe posibilitatea liberei opțiuni a fiecăruia unde să-și pună banii din pensie. Practic sunt banii lui. Dacă vrea să rămână în continuare la Pilonul II de pensii foarte bine, dacă vrea să treacă, cu toată contribuția la Pilonul I de pensii, iarăși este foarte bine. Cine vrea, subliniez, cine dorește să aibă o pensie administrată privat, în afara sistemului de pensii, poate să utilizeze așa zisul Pilon III, adică face o contribuție care este privată și administrată privat și care este o opțiune pe care o și recomand ca un om care crede în virtuțile economiei de piață.
  • Deci noi (n.a ALDE) suntem de părere că va trebui să se procedeze în felul următor: Cei care doresc să treacă la Pilonul I contribuția să facă opțiunea scrisă, ceilalți, care nu fac acest lucru, rămân în continuare cu contribuția la Pilonul II.", a declarat Tăriceanu, după o ședință a ALDE.

Întrebat dacă are o opțiune diferită de PSD și de cea a ministrului de Finanțe, care ar dori invers - cei care vor să rămână la Pilonul 2 să opteze, președintele Senatului a răspuns: "Nu am discutat cu PSD acest lucru și nici cu Ministrul de Finanțe care va fi mecanismul care va funcționa. Eu și Vosganian v-am spus care este părerea noastră despre cum ar trebui să funcționeze. Nu avem subiecte tabu. În Coaliție discutăm deschis.".

La rândul său, deputatul ALDE Varujan Vosganian, cel care a fost Ministru al Finanțelor în 2008 cand s-a lansat Pilonul II de pensii a adăugat:

  • "Aș vrea să fac o scurtă completare. Știu că este foarte atrăgător să existe conflicte în Coaliție. În ceea ce privește sumarul Programului de Guvernare și a înțelegerilor noastre, noi (n.a ALDE) îl respectăm. Atunci când apar teme noi, este firesc să avem o dezbatere, astfel încât dacă în ce privește Pilonul II există opinii care nu sunt convergente, nu înseamnă că sunt probleme în Coaliție, ci dimpotrivă, în mod normal, temele care se adaugă trebuie actualizate.", a declarat Varujan Vosganian.

Varujan Vosganian: Nu se poate ca exercițiul de voință al celor care, în 2008, au optat pentru Pilonul II să fie înlocuit acum cu absența unui exercițiu de voință

Varujan Vosganian

Varujan Vosganian

Foto: cdep.ro

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a precizat că există o problemă de natură juridică în privința Pilonului II.

  • "În legătură cu pilonul II de pensii apare o chestiune de natură juridică. Pilonul II de pensii s-a referit la diverse categorii de persoane ca vârstă. Cei care la data în care a pornit sistemul aveau sub 35 de ani erau trecuți obligatoriu în Pilonul II, dar ceilalți care aveau peste 35 de ani puteau opta. Așadar cei care sunt la Pilonul II și care aveau atunci aceste vârste au avut un exercițiu de voință. Nu se poate acum ca exercițiul lor de voință să fie înlocuit cu absența unui exercițiu de voință. Așadar ei trebuie să opteze din nou. Așadar, noi propunem oarecum o răsturnare din perspectiva exercițiului de voință. Nu trec la Pilonul I cei care nu-și manifestă intenția. Cei care nu-și manifestă intenția rămân la Pilonul II, pentru că rămâne valabilă opțiunea pe care nimic din atitutdinea lor nu a contrazis-o între timp.
  • În același timp cred ca pentru a convinge opinia publică în legatură cu justețea Pilonului II sau justețea trecerii la Pilonul II ar trebui să se facă exact ceea ce a lipsit adesea până acum - ceea ce se numește 'smart regulation'. Adică să se ia un model standard al unei persoane - diferite vârste, diferite profesii - să se vadă ce se va întâmpla cu acea persoană în 2025, în 2030 în situația în care pensia sa este alimentată din ambele piloane de pensii sau numai dintr-un pilon de pensii, astfel încât acest scenariu să poată convinge opinia publică în legătură cu utilitatea Pilonului I sau a Pilonului II de pensii.
  • Fără un astfel de scenariu care să aibă în vedere și o susținere  pe prognoză, pe demografie, pe evoluția produsului intern brut, pe evoluția punctului de pensie este greu ca oamenii să opteze cu discernământ. Oamenii vor opta în funcție de campaniile care se duc, de ambiguitățile legate de Pilonul I și Pilonul II de pensii și nu cred că este cea mai potrivită formulă de a crea un spirit antreprenorial și o mentalitate de piață. De aceea opțiunea noastră este clară: cine dorește să se reîntoarcă la situația de dinainte de 2008 să aibă o opțiune explicită.", a declarat Vosganian.

Tăriceanu, despre cei 10 ani de Pilon II: Mi-aș fi dorit ca fondurile de pensii să devină participanți activi la dezvoltarea și la creșterea economică și lucrul acesta, din păcate, trebuie să spun că nu s-a realizat

Calin Popescu Tariceanu

Calin Popescu Tariceanu

Foto: Agerpres

Întrebat care este părerea sa legată de cei 10 ani de funcționare a Pilonului II de pensii, Tăriceanu a ținut să precizeze că așteptările sale erau diferite în ceea ce privește beneficiile pe care fondurile de pensii ar fi trebuit să le aducă economiei.

  • "Nu regret această inițiativă pe care am luat-o împreună cu colegul Vosganian în urmă cu 10 ani. Așteptările mele erau însă diferite. Nu în ceea ce privește beneficiul pe care-l obțin cei care contribuie la Pilonul II de pensii, ci mă refer la beneficiile pe care fondurile care administrează privat pensiile ar fi trebuit să le aducă. Adică, mi-aș fi dorit ca aceste fonduri de pensii să investească în economia romanească, să fie niște jucători activi, ceea ce nu a fost cazul pentru că de multe ori au preferat cele mai simple soluții și anume să cumpere titluri de stat care au un anumit randament, sunt foarte sigure și nimic altceva.
  • Mi-aș fi dorit ca fondurile de investiții să devină participanți activi la dezvoltarea și la creșterea economică și lucrul acesta, din păcate, trebuie să spun că nu s-a realizat. Sigur că aici este o discuție lungă, care trebuie făcută cu specialiștii. Unii vor spune ca fondurile de pensii trebuie să facă plasamente foarte sigure, prudențiale ș.a. Dar eu am văzut fonduri de pensii - și am această experiență - în urmă cu niște ani când eram Ministru al Industriilor, unul dintre fondurile de pensii era investitor într-una din firmele care cumparase Uzinele Semănătoarea. Adică fac investiții și altele decât de acestea ultra-prudențiale, ceea ce în România nu s-a întâmplat.", a spus Tăriceanu.

Varujan Vosganian a intervenit spunând că: "Per ansamblu aceste fonduri au avut un randament de 45% în 2008 și pe medie de peste 20%, ceea ce înseamnă că, până și în aceste condiții banii s-au înmulțit. Cine a contribuit nu a pierdut".

  • "Cel care a contribuit nu a pierdut. Eu vă spun despre altceva. Vă spun care sunt efectele în economie. În economie, fondurile de pensii din alte țări sunt mult mai active, se implica.. Ei au stat..și aici este o nemulțumire pe care nu am de ce să o ascund.", a mai spus Tăriceanu.

Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.rocă guvernul "lucrează la un scenariu potrivit căruia pilonul II de pensii să devină opțional și niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem, de la 1 iulie 2018 pentru a forța astfel cele șapte milioane de participanți la fondurile de pensii private de pensii să opteze pentru sistemul public de pensii".