Liviu Dragnea spune că a discutat cu directorul SRI, Eduard Hellvig, despre modificări la legile securității naționale: ”Și dumnealor doresc ca aceste legi să se modifice”

de N.O.     HotNews.ro
Miercuri, 18 aprilie 2018, 21:09 Actualitate | Politic


Liviu Dragnea
Foto: Captura Antena 3
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri că legile securităţii naţionale trebuie modificate în primul rând pentru că sunt vechi şi că a discutat pe acest subiect cu directorul SRI, Eduard Hellvig, care a spus că este de acord ca aceste legi să fie modificate, relatează News.ro.

 ”În ceea ce priveşte legile securităţii naţionale, dacă cineva crede că nu ar trebui să le modificăm pentru a păstra protocoale sau măcar spiritul protocoalelor, pentru a permite în continuare implicarea unor instituţii care nu au bază legală sau consituţională în actul de justiţie, pentru a permite ca anumite instituţii din acest domeniu să intreprindă acţiuni care nu au nicio legătură cu competenţele şi atribuţiile lor, să fie sănătos. Noi am spus că vrem să le modificăm în primul rând pentru că-s vechi” a afirmat Liviu Dragmea miercuri, la Piteşti.

Preşedintele PSD susţine că a avut o discuţie „mai demult” cu directorul SRI, Eduard Hellvig, pe subiectul modificării legilor siguranţei naţionale şi că SRI doreşte ca aceste legi să fie modificate.
„Eu am avut o discuţie mai demult cu directorul SRI, Eduard Hellvig pe acest subiect şi dumnealor doresc ca aceste legi să se modifice” a spus Dragnea.

 Acesta a adăugat că, în acest context, reprezentanţi ai PSD au solicitat SRI şi SIE propuneri  privind modificarea legilor. 

„În primul rând se discută cu ei, pentru că este firesc. Noi ne gândim în primul rând la securitatea naţională. Dacă cineva vrea, şi nu mă refer neapărat numai a preşedinte, dacă cineva vrea să înceapă să arunce fumigene pentru a abate atenţia de la motivul principal pentru care vrem să modificăm aceste legi, le spun că nu au nicio şansă, nu ne abatem,  se va discuta cu toate instituţiile care acţionează în domeniu pentru a avea o legislaţie modernă şi clară. Asta doreşte toată lumea iar  în ceea ce priveşte dorinţa Cotroceniului de a se implica în această dezbatere şi elaborare, toată deschiderea”, a declarat liderul PSD.

Întrebat ce instituţii ar trebui să fie implicate în numirile de la serviciile de informaţii, Dragnea a spus că preşedintele nu ar trebui eliminat din această procedură.

„Cred că ar trebui să existe o abordare unitară, un studiu atent al Constituţiei. Adică poate la toate structurile care au activitate de culegere de informaţii, poate ar trebui să fie aceeaşi procedură preşedintele propune, iar parlamentul aprobă, cum e la SRI şi la SIE. E o variantă, dar abia încep discuţiile” a mai spus Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Parlament, întrebat despre decizia majorităţii parlamentare de a înfiinţa o Comisie specială care să modifice legile securităţii naţionale, că este important ca acest demers să fie făcut în colaborare cu Preşedinţia, cu CSAT, cu Guvernul, Armata şi serviciile secrete. În acest context, el a spus că există două scenarii - unul "prost", în care PSD este dornic să ocupe toate instituţiile statului, “să le acapareze, să forţeze schimbări ale legislaţiei în domeniu securităţii naţionale, în sensul unui control politic”, iar al doilea scenariu, pe care şi-l doreşte, ar fi acela în care Coaliţia PSD-ALDE cooperează cu toate instituţiile din domeniu.

Plenul reunit al Parlamentului a votat, miercuri, cu 208 voturi "pentru", 92 de voturi "împotrivă" şi trei abţineri, înfiinţarea Comisei speciale care să modifice legile privind securitatea naţională.
Comisia are următoarele obiective: analizarea cadrului normativ actual, elaborarea propunerilor de modificare, corelare şi sistematizare a textelor legislative care reglementază materia, elaborarea unor proiecte de acte normative în domeniile analizate, centralizarea, în vederea examinării, a iniţiativelor legislative care au incidenţă în materia securităţii naţionale, aflate în procedura celor două Camere ale Parlamentului.

De asemenea, “comisia poate avea rol de iniţiator al propunerilor legislative în domeniul securităţii naţionale, organizează dezbaterile asupra acestora şi întocmeşte rapoartele pe care le va înainta celor două Camere ale Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare”.

Hotărârea de înfiinţare a comisiei speciale mai spune că şedinţele sunt, de regulă, publice, iar comisia va funcţiona pe o perioadă de 6 luni de la data înfiinţării, cu posibilitatea ca Birourile permanente reunite să cerea prelungirea termenului, la cererea motivată a preşedintelui de comisie.

PSD va avea opt membri în comisie, PNL va avea trei membri, în timp ce ALDE, USR, PMP şi UDMR vor avea câte un reprezentant.

Preşedintele comisiei este deputatul PSD Gabriel Vlase Gabriel, iar PSD va fi reprezentat şi de senatorii Claudiu Manda, Adrian Ţuţuianu, Viorel Sălan şi de deputatul Gheorghe Căprar. PNL va fi reprezentat de senatorul Ioan Chirteş şi de deputaţii Ovidiu Raeţchi şi Răzvan Prişcă. USR va fi reprezentat de deputatul Claudiu Prisnel, UDMR de deputatul Csoma Bodond, în timp ce ALDE îl are reprezentant pe deputatul Gheorghe Cucşa. PMP îl are pe deputatul Mircea Sămărtinean, iar grupul minorităţilor pe Ibram Iusein.


1018 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  Da (Miercuri, 18 aprilie 2018, 21:20)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Doar ca sigur ei nu vor modificarile voastre. Cu totii stim ca singura "securitate nationala" la care te gandesti este cea pentru tine si borfasii din Parlament.
 • +3 (3 voturi)    
  evident.. (Miercuri, 18 aprilie 2018, 22:19)

  strelka [utilizator]

  Dar e ca la Radio Erevan. Și dumnealor doresc ca aceste legi să se modifice” dar nu in sensul protejarii infractorilor asa cum dorim noi. Marsh penalule !
 • -2 (4 voturi)    
  Sri-ul (Miercuri, 18 aprilie 2018, 23:18)

  Tony_K [utilizator]

  Mana in mana cu hotii, ca intotdeauna! Nimic nou.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version