Preşedintele Călin Popescu Tăriceanu a spus miercuri că sesizarea Curţii Constituţionale de către ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, trebuie făcută, iar acest lucru se impune deoarece preşedintele a refuzat revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţei Kovesi, potrivit news.ro.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

“Cred că sesizarea trebuie făcută, ministrul Justiţiei a anunţat că Guvernul, subliniez, doamna prim-ministru va face această sesizare lucru care, după părerea mea, se impune în situaţia dată de refuz a preşedintelui de a semna revocarea procurorului-şef”, a spus Tăriceanu, întrebat despre declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis potrivit cărora nu există temei pentru sesizarea CCR.

Întrebat despre rolul principal al CSM de a interveni indiferent de decizia preşedintelui şi de a reglementa ce se întâmplă în cadrul DNA, Tăriceanu a spus că nu comentează felul în care a lucrat instituţia în ultimii ani.

“CSM are un rol distinct, descris în Constituţie, care este cel de garant al independenţei justiţiei. Nu vreau să vorbesc despre felul în care CSM şi-a exercitat acest rol în ultimii ani şi probabil că atitudinea mea nu ar face decât să reflecte mulţumirea pentru modul în care CSM a funcţionat şi a înţeles să îşi asume acest rol de adevărat garant al independenţei. Aici nu este vorba de o problemă a CSM, legislaţia în vigoare este clară cu privire la rolul preşedintelui, la rolul ministrului Justiţiei în ceea ce priveşte procedurile de numire şi revocare”, a spus acesta.