Iohannis: Nu există absolut niciun temei pentru sesizarea CCR în legătură cu revocarea lui Kovesi. Putem înțelege că ministrul Justiției e nemulțumit, dar procedura s-a încheiat

de R.P.     HotNews.ro
Miercuri, 18 aprilie 2018, 11:04 Actualitate | Politic


Klaus Iohannis
Foto: Presedintia Romaniei
Nu există absolut niciun temei și niciun conflict constituțional între președinte și guvern privind revocarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA, a precizat miercuri șeful statului, Klaus Iohannis. El a comentat ironic ”nemulțumirea personală” a ministrului Justiției Tudorel Toader pentru fraptul că a refuzat să o înlăture pe Kovesi de la șefia DNA, adăugând că, din punctul său de vedere, procedura s-a încheiat, iar judecătorii Curții Constituționale nu au ce să decidă.

”După părerea mea nu există niciun conflict și niciun temei pentru sesizarea CCR. (...) Legislația în vigoare a fost respectată sută la sută. Legea lasă la latitudinea președintelui dacă acceptă sau nu aceasta revocare”, a declarat Iohannis, la Parlament.

El a adăugat că ar fi ”deosebit de ciudat” dacă de fiecare dată când un decident ia o decizie care nu convine unui partener sau unei instituţii să ne aflăm în faţa unui conflict constituţional.

”Nici vorbă de aşa ceva! Personal, sigur, cred că putem să înţelegem că ministrul este personal nemulţumit că nu i s-a acceptat solicitarea. Dar de acolo până la un conflict constituţional este cale lungă”, a comentat el.

Iohannis a insistat că legea este foarte clară și îi dă dreptul de a hotărî dacă acceptă sau nu solicitarea ministrului Justiției, iar magistrații de la CCR nu au ce să delibereze. ”Nu există niciun conflict între președinte și guvern și nu există absolut niciun temei pentru sesizare. Ce să sesizeze sau ce să judece Curtea? Că nu am fost de acord într-o chestiune unde legea îmi spune expres ca eu pot să fiu de acord sau pot să fiu în dezacord. Sau poate Curtea să judece oportunitatea deciziei pe care am luat-o? În niciun caz! Deci, din punctul meu de vedere, procedeul sau procedura s-a finalizat”, a conchis șeful statului.

2995 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  dinozaurul bolsevic (Miercuri, 18 aprilie 2018, 11:26)

  Dimijoarei_Obt [utilizator]

  se autodevoreaza ! Pur si simplu nu mai sunt de acord cu legile facute de ei ! Hahahahha !
 • +4 (6 voturi)    
  Coafeza (Miercuri, 18 aprilie 2018, 11:26)

  Frank777 [utilizator]

  i-a spus lu duamna Vasilica ca sa faca.Ca e bine sa faca. Duamna Vasilica o asculta pe coafeza ca stie sa vopseasca bine.Si acolo la CCR sunt niste duamne care au si ele coafezele lor de care asculta.Si coafezele vorbesc intre ele... Ba chiar este si un domn care si el are coafeza si ....daca nu asculta ii strica coafura....
 • -9 (15 voturi)    
  ceva e ciudat (Miercuri, 18 aprilie 2018, 11:31)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  Daca legea e foarte clara si ii da dreptul lui Klaus de a se hotari, de ce a durat atat (1,5 luni) pana s-a decis?
  • +4 (10 voturi)    
   Ce legatura are una cu alta? (Miercuri, 18 aprilie 2018, 12:50)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   Ai dreptul sa decizi dar pentru o decizie corecta trebuie sa analizezi datele atent. Nu e ca la PSD unde "daddy" decide rapid la u spritz
   • -11 (11 voturi)    
    asa o fi.... (Miercuri, 18 aprilie 2018, 15:05)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

    daca pentru ceva se se stia de la inceput (ca o va pastra pe Kovesi), Klaus a avut nevoie de 1,5 luni de gandire, ma intreb cat i-ar lua daca ne-ar declara cineva razboi...
 • +5 (7 voturi)    
  hehe (Miercuri, 18 aprilie 2018, 11:34)

  Soljenitin [utilizator]

  Up yours, PSD.
 • -10 (16 voturi)    
  Temeiul a fost expus deja (Miercuri, 18 aprilie 2018, 11:40)

  Gigi Kent [utilizator]

  CCR dixit:

  "Cât priveşte criticile de neconstituţionalitate ale art.54 alin.(3)] din lege, Curtea constată că potrivit art.132 alin.(2) din Constituţie, „Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei”.

  "Având în vedere caracterul bicefal al autorităţii executive, legiuitorul a optat pentru o procedură în cadrul căreia Guvernul şi Preşedintele să conlucreze. Rolul central în această ecuaţie îl are, însă, ministrul justiţiei, sub autoritatea acestuia funcţionând procurorii constituiţi în parchete. Preşedintele României nu are nicio atribuţie constituţională expresă care să justifice un drept de veto în această materie. Prin urmare, dacă legiuitorul organic a ales o asemenea procedură de numire, menţinând un veto prezidenţial limitat la refuzarea unei singure propuneri de numire în funcţiile de conducere prevăzute la art.54 alin.(1) din lege, el a respectat rolul constituţional al ministrului justiţiei în raport cu procurorii, Preşedintelui conferindu-i-se atribuţia de numire în considerarea solemnităţii actului şi a necesităţii existenţei unei conlucrări şi consultări permanente în cadrul executivului bicefal."

  Deci draga Iohannis, oricat ai incerca sa aperi statul paralel, ai doar un rol "decorativ" si nici un drept de veto.
  • +5 (7 voturi)    
   Esti tu "Kent" precum e Slugarel om liber (Miercuri, 18 aprilie 2018, 14:42)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   in relatia sa cu PSD-ul !

   Asa ca mai "Marasesti fara filtru" CCR a "dixuit" in materia numirii Procurorilor si a refuzului de a-i numi (art 54 alin 1 si alin 3 din Legea 303/2004), fara sa ia in discutie si alin.4 din art 54 care statueaza dreptul Presedintelui de a revoca sau nu !

   PS. Du-te sa canti fals la alte mese, unde beau posirca si ragaie asistatii intelectual ai PSD-ului, recte site-ul DCNews, Latrina 3, etc, nu aici unde stau domnii !
 • +10 (14 voturi)    
  Maurul si-a facut datoria! (Miercuri, 18 aprilie 2018, 11:54)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Maurul, adica TT, si-a facut datoria fata de sefii la care e sluga. O sluga arivista a fost toata viata. L-a slujit pe Ceausescu ca procuror opresiv, a slujit grupului infractional Fenechiu0Valsov, acum e sluga la Tariceanu si Dracnea. Mediocritati ca el nu pot avansa decât ca slugi.
  • -8 (8 voturi)    
   ai uitat ca a sluijit si in comisia de doctorat a (Miercuri, 18 aprilie 2018, 15:06)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Codrutzei??!!
 • -10 (18 voturi)    
  Bine ai zis Johanne, asta e parerea ta, (Miercuri, 18 aprilie 2018, 11:59)

  xrogo [utilizator]

  dar nu parerea ta conteaza in acest caz!
  • +5 (11 voturi)    
   Cum nici a ta (Miercuri, 18 aprilie 2018, 12:51)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   :-)))))
   • +6 (6 voturi)    
    Evident, conteaza Constitutia in acest caz (Miercuri, 18 aprilie 2018, 14:43)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

    Dar ma "distreaza" ca atat "xrogo" cat si "Gigi Kent" bat apa in piua cu nonsalanta, probabil neducandu-i mintea sa prezinte clar ce articol din Constitutie a fost incalcat si cum. Scuze, m-am exprimat gresit. Nu prezinta asta pentru ca nu exista asa ceva. Nu-i duce mintea insa sa vada asta...
    • -3 (3 voturi)    
     Asta cu batutul apei in piua este buna, (Miercuri, 18 aprilie 2018, 15:48)

     xrogo [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     imi pare rau de tine dar nu eu trebuie sa-mi expun cunostintele aici, articolele incalcate de catre Johann vor fi aduse in fata CCR de catre cei ce fac sesizarea!
     • +3 (3 voturi)    
      Atunci de ce mai faci afirmatii? (Miercuri, 18 aprilie 2018, 19:17)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      Acum imi dovedesti ca bine am spus, bati apa in piua, vorbesti ca sa te afli in treaba (mai pot fi si altele), dar nu esti in stare sa aduci dovezi in sprijinul afirmatiilor tale.
    • -5 (5 voturi)    
     Neuronul stingher (Miercuri, 18 aprilie 2018, 16:07)

     Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     Deci dupa parerea ta ar trebui trecut explicit, sub forma de lista exhaustiva, in Constitutie, ce nu are voie sa faca Presedintele Romaniei?

     Bine...de cand cu Basescu asta nu ar fi o idee chiar rea.

     Dar chiar si asa: "Preşedintele României nu are nicio atribuţie constituţională expresă care să justifice un drept de veto în această materie."

     Ce nu ti-e clar?

     E la fel ca si cu monstruozitatile de protocoale PG - SRI. Nu scrie expres in lege ca SRI nu are dreptul sa faca anchete penale dar asta nu inseamna ca poate adauga de la sine putere o asemenea atributie in activitatea sa.
     • +2 (2 voturi)    
      Evident! (Miercuri, 18 aprilie 2018, 19:26)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

      Un principiu clasic de drept spune ca "ce nu este in mod explicit interzis de lege, este permis". Deci daca nu se spune CLAR ca nu are voie sa refuze propunerea inseamna ca poate forate bine sa o refuze (sau nu), face ce vrea.
      In ce priveste partea a doua, ce vrei sa spui cu acel citat? Ce drept de veto a exercitat? Nu i-a fost prezentata nici o HOTARARE, DECIZIE LEGALA de suspendare pe care sa o refuze prin veto, pentru simplul motiv ca, in conformitate cu legea, nu altii pod da astfel de hotarari sau decizii.
      Tie ti-e clar?
      Iarasi, daca nu esti de acord, prezinta te rog legea, articolul care sa-ti sustina afirmatiile.
      In ce priveste partea a treia, e la fel ca la inceput: daca nu e interzis inseamna ca e permis.
 • +4 (8 voturi)    
  aham,... (Miercuri, 18 aprilie 2018, 12:14)

  liviu_ [utilizator]

  Iohannis presupune ca pesedeului si slugilor lor le pasa de legi...

  intrebarea e cat de slugi sunt cei din CCR...
  daca accepta abominatia de sesizare a pcr... pardon psd... e clar ca s-a terminat... nuy mai e nici in CCR nici o urma de respect pt legi si constitutie
 • +8 (12 voturi)    
  Nu exista conflict pt doua considerente majore ! (Miercuri, 18 aprilie 2018, 12:15)

  Susufler0 [utilizator]

  1. Presedintele Romaniei este indreptatit dpdv constitutional - art 94 c) si legal art 54 alin 1 din Legea 303/2004- sa numeasca, intre altii, pe Procurorul sef al DNA.

  2. Presedintele este indreptatit dpdv legal - art 54 alin 4 din Legea 303/2004 - sa revoce pe cei pe care are obligatia sa-i numeasca.

  3. Spiritul Constitutiei in aceasta chestiune, in conditiile in care Presedintele si doar el, are dreptul sa numeasca, ne obliga sa constatam ca doar el are si dreptul sa revoce pe cei pe care i-a numit.

  4. Ministrul Justitiei nu a primit nici din partea Constitutiei si nici din partea vreunei legi (organice sau ordinare) atributii decizionale in privinta numirii sau revocarii sefilor de Parchete, art 132 (1) din Constitutie neputand fi apreciat ca fiind nascator de drepturi si obligatii pt ministru in aceasta materie.

  5. Prin ipoteza, luand in calcul varianta acceptarii cererii de revocare, ar fi cu totul si cu totul absurd, deci putem spune total neconstitutional, ca un ministru, membru al Guvernului sa aiba dreptul sa revoce, atentie ! prin Ordin de Ministru un Procuror sef, bazandu-se pe un Decret prezidential de revocare al respectivului Procuror (pt ca actul prin care se pronunta Presedintele este intotdeauna un decret- de numire, de revocare, de scoatere la pensie, de trecere in rezerva, etc- ).

  PS. Cat e ea de pesedista CCR nu va putea acredita la nivel de principiu ideea ca un Presedinte pregateste actele unui ministru, intr-un fel spus este la cheremul unui ministru, intr-o relatie chiar de subordonare intrucat, de exemplu, ii poate cere sa se grabeasca cu datul "avizului", eventual sa il ceara dat si sub o anumita forma de
  "aviz", de "nota" iar nu de "Decret" !

  PPS. Egoul nemasurat al lui Slugarel si faptul ca de acum a facut din chestiunea revocarii lui Kovesi, completata cu dorinta de a da o lectie lui Iohannis o problema personala , l-au determinat pe ministru sa se increada prea mult in fostii colegi de la CCR !


  PPPS. Se insala insa!
  • -4 (6 voturi)    
   Patreaza-ti argumentatia pentru plenul CCR, (Miercuri, 18 aprilie 2018, 15:50)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   sau stai putin, a, nu tu vei face apararea in cazul acesta, dar poate te vor anjaga urgent la Cotroceni si iti vor da o sansa de afirmare!
   • +3 (5 voturi)    
    Nu-mi place sa fiu bugetar, (Miercuri, 18 aprilie 2018, 19:42)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    castig mult mai bine decat consilierii lui Iohannis si muncesc cand, cum si cat vreau eu !

    PS. Pe de alta parte, groh-groh ce te face sa crezi ca nu le-am oferit celor de la Cotroceni argumente in toate sesizarile facute de Iohannis si admise ?
   • +3 (5 voturi)    
    Da, adevarul supara... (Miercuri, 18 aprilie 2018, 19:45)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    Si daca tot nu ai argumente sa combati ce spune, mai bine doar dai din gura, ca mai sus...
 • +4 (10 voturi)    
  PSD nu joaca dupa regulile UE (Miercuri, 18 aprilie 2018, 12:17)

  Habermas [utilizator]

  ci ale Rusie si Turciei. Le-ai mai dat o sansa, cu siguranta o vor folosi. Asa cum stiu ei.

  Iohannis, esti dator celor care te-au votat: IESI DIN DEFENSIVA! Puna macelul pe PSD-ALDE caci Romania Europeana inca este cu tine si numai asa putem tine Romania in Civilizatie. Altfel ne vor distruge ei pe noi.
 • -5 (7 voturi)    
  foarte bine atunci! (Miercuri, 18 aprilie 2018, 15:07)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  deci nu exista nicio problema, PSD ul se va face de ras in fata CCR.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version