Nu există absolut niciun temei și niciun conflict constituțional între președinte și guvern privind revocarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA, a precizat miercuri șeful statului, Klaus Iohannis. El a comentat ironic ”nemulțumirea personală” a ministrului Justiției Tudorel Toader pentru fraptul că a refuzat să o înlăture pe Kovesi de la șefia DNA, adăugând că, din punctul său de vedere, procedura s-a încheiat, iar judecătorii Curții Constituționale nu au ce să decidă.

Klaus IohannisFoto: Presedintia Romaniei

”După părerea mea nu există niciun conflict și niciun temei pentru sesizarea CCR. (...) Legislația în vigoare a fost respectată sută la sută. Legea lasă la latitudinea președintelui dacă acceptă sau nu aceasta revocare”, a declarat Iohannis, la Parlament.

El a adăugat că ar fi ”deosebit de ciudat” dacă de fiecare dată când un decident ia o decizie care nu convine unui partener sau unei instituţii să ne aflăm în faţa unui conflict constituţional.

”Nici vorbă de aşa ceva! Personal, sigur, cred că putem să înţelegem că ministrul este personal nemulţumit că nu i s-a acceptat solicitarea. Dar de acolo până la un conflict constituţional este cale lungă”, a comentat el.

Iohannis a insistat că legea este foarte clară și îi dă dreptul de a hotărî dacă acceptă sau nu solicitarea ministrului Justiției, iar magistrații de la CCR nu au ce să delibereze. ”Nu există niciun conflict între președinte și guvern și nu există absolut niciun temei pentru sesizare. Ce să sesizeze sau ce să judece Curtea? Că nu am fost de acord într-o chestiune unde legea îmi spune expres ca eu pot să fiu de acord sau pot să fiu în dezacord. Sau poate Curtea să judece oportunitatea deciziei pe care am luat-o? În niciun caz! Deci, din punctul meu de vedere, procedeul sau procedura s-a finalizat”, a conchis șeful statului.