Aleşii locali în conflict de interese vor fi sancţionaţi cu 10% din indemnizaţie, pe maximum 6 luni

de I.R.     HotNews.ro
Marţi, 17 aprilie 2018, 14:15 Actualitate | Politic


Catalin Radulescu
Foto: Agerpres
Comisia juridică a dat un raport favorabil unui proiect de lege care prevede că fapta aleșilor locali de a încălca legislaţia privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancționează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni.

Propunerea legislativă de modificare a Statutului aleșilor locali a fost iniţiată de deputatul Cătălin Rădulescu şi semnată de alți 40 parlamentari de la PSD.

Proiectul mai prevede şi că aleşii locali au un interes personal într-o anumită zonă "dacă au posibilitatea să anticipeze că votul lor este decisiv în luarea unei decizii a autorităţii publice din care fac parte care ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea, orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, administrator sau de la care obţin venituri, o altă autoritate din care fac parte, asociaţie sau fundaţie din care fac parte."

În prezent, art. 75 din lege prevede astfel:

"Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problema, dacă au posibilitatea să anticipeze ca o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru:
a) soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv;
b) orice persoana fizica sau juridica cu care au o relație de angajament, indiferent de natura acestuia;
c) o societate comercială la care dețin calitatea de asociat unic, funcția de administrator sau de la care obțin venituri;
d) o alta autoritate din care fac parte;
e) orice persoana fizica sau juridica, alta decât autoritatea din care fac parte, care a făcut o plata către aceștia sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestora;f) o asociație sau fundație din care fac parte."

Deputatul USR Stelian Ion a propus ca pentru conflict de interese aleşii locali să fie sancţionaţi cu încetarea mandatului, transmite Agerpres.

"E foarte corect să existe un regim identic pentru incompatibilitate şi pentru conflictul de interese, iar acesta să fie încetarea de drept a mandatului", a spus Stelian Ion.

Preşedintele Comisiei juridice, social-democratul Eugen Nicolicea, a precizat că în nicio altă lege, nici măcar la funcţionarii publici, nu există încetare de mandat pe conflict de interese.

"Nu scrie niciunde că pentru conflict de interese se încetează mandatul", a spus Nicolicea.

Propunerea USR a fost respinsă în comisie.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este primul for sesizat, iar Senatul este decizional.


Citeste mai multe despre   
1397 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  of. vai. n-o sa mai fure. (Marţi, 17 aprilie 2018, 14:22)

  ouyang [utilizator]

  o sa vina vremea si de flacari. iar magariile voastre sunt toate publice demult.
 • +4 (4 voturi)    
  Iar prejudiciul ... (Marţi, 17 aprilie 2018, 14:44)

  morometu [utilizator]

  este acoperit prin datoria publica! In concluzie: furati dragi tovarasi !!!
 • +2 (2 voturi)    
  mitraliera a scris gresit (Marţi, 17 aprilie 2018, 14:44)

  mmmircea [utilizator]

  sa fie premiati cu 10%, nu sanctionati. Nu-i nimic corecteaza Serban Nicolae inainte de vot.
 • +4 (4 voturi)    
  Va dati seama (Marţi, 17 aprilie 2018, 14:48)

  buncrestin [utilizator]

  Trecem peste continutul - cum altfel decat aberant? - al abracadabrantei legi, dar sa ajunga un cetatean precum Radulescu sa faca legi pentru Romania este cel mai jos moment din viata politica a tarii. Am devenit un stat al infractorilor, in care singura infractiune reala care a mai ramas e accea de a fi cinstit. In statul lui Radulescu cetatenii cinstiti sunt adevaratii infractori ce trebuie pedepsiti.
  • 0 (0 voturi)    
   Un rau exponential (Miercuri, 18 aprilie 2018, 10:58)

   dekar [utilizator] i-a raspuns lui buncrestin

   Mesia Mitraliera ne face legi alaturi de Nicolicea ,Serban,Iordache. Mai jos nu cred ca se poate.
 • +4 (4 voturi)    
  asa, deci (Marţi, 17 aprilie 2018, 15:15)

  rakkone [utilizator]

  Sa luam pur ipotetic si la intamplare cazul unei duamne primar, sa o numim duamna Fi, sa zicem stapana peste un buget de 1 miliard de euro anual. Duamna respectiva da, prin puterile sale, contracte fara numar pentru produse/servicii mult supraevaluate unei firme la care sotul, nepotul, vecinul, amantele etc (cum enumera o celebra parasuta) ar avea interese directe sau actiuni, deci duamna ar fi intr-un conflict evident de interese. Deci duamna Fi ar mai fi in aceasta noua versiune a legii pasibila de amenda de maxim 60% din salariul pe o luna (10% din salariu x 6 luni, faceti Dvs socoteala)???!
 • +2 (2 voturi)    
  Reglementare functionari publici (Marţi, 17 aprilie 2018, 21:33)

  Broscuta2018 [utilizator]

  Referitor la comentariul conform caruia nu ar exista sanctiunea incetarii mandatului in cazul conflictului de interese, statutul functionarilor publici permite destituirea din functia publica pentru existenta unui conflict de interese. A se vedea in acest sens articolul 77 din Statutul functionarilor publici.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version