Proiect USR: Gropile de gunoi să fie amplasate la cel puțin 5 km de zone locuite, parcuri sau drumuri
Potrivit inițiatorilor, proiectul are ca scop „eliminarea impactului depozitelor de deșeuri asupra cetățenilor prin stabilirea unei distanțe minime obligatorii de 5000 metri față de locuințe, parcuri, rezervații naturale, zone de interes balneoclimateric, zone de odihnă și recreere, drumuri de interes național.”
Parlamentarii USR spun că România are 200.000 hectare de terenuri degradate, „prin urmare nu există argument pentru construirea gropilor de gunoi pe terenuri arabile sau preluate din fondul forestier, în apropierea obiectivelor enumerate.”
„România se află în procedură de infrigement din cauza depozitelor neconforme de deșeuri care ar fi trebuit închise încă din 2009. Gropile sunt adevărate pericole pentru mediu și sănătatea publică întrucât eliberează noxe în atmosferă precum și gaz metan din cauza căruia gropile se aprin adeseori, iar incendiile trenează luni de zile, fiind o sursă de poluare în plus. De asemenea, levigatul provenit de la gropile de gunoi poluează cursurile de apă din jur și pânza freatică. În acest context, calitatea vieții locuitorilor din apropierea gropilor scade semnificativ, iar sănătatea acestora este amenințată pe termen scurt, mediu și lung”, susțin inițiatorii în expunerea de motive.
Proiectul se află în dezbatere publică la Senat, unde a fost înregistrat pe 5 aprilie.
Citeste mai multe despre usr groapa de gunoi deseuri
Si daca le mutam, ce facem cand primariile dau aprobari bizonilor sa isi construiasca la mai putin de 5 km de noua locatie? le mutam iar?
Sper ca in propunerea Dvs. aveti raspunsuri si la aceste intrebari...
si daca nu-i posibil in toate cazurile, ce facem? Ramane localitatea fara groapa de gunoi?
Mai bine luati si voi legislatia din tari normale si copiati-o frate la noi
Ai nevoie de cerc cu raza de 5km unde nu ai locuințe, parcuri naționae, etc.
Unele țări mai avansate captează gazele și le folosesc, nu trebuie să ardă gunoaiele.
SOLUTIA moderna ar fi selectarea deseurilor, urmata de valorificare deseuri metalice, hartie, plastic, etc. si procesarea prin piroliza a deseului menajer propriuzis!!!
Poate cu o legislatie corecta primariile vor avea grija ca cetatenii sa recicleze iar gropile de gunoi sa fie unele ecologice, UE acorda subventii pentru asa ceva dar românul este obisnuit sa arunce gunoiul in râu pentru că asa a vazut la bunicul său dar da like pe Facebook la Greenpeace.