Liberalii resping "tentativa de furt" din banul privat al contribuabilului la Pilonul II de pensii a PSD şi a aliaţilor săi, a declarat, miercuri, preşedintele PNL, Ludovic Orban, menţionând că această chestiune este extrem de gravă şi ar putea fi temeiul unei moţiuni de cenzură, relatează Agerpres.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

"PNL respinge categoric această tentativă de furt din banul privat al contribuabilului la Pilonul II de pensii pe care o pune la cale PSD cu aliaţii săi. (...) PSD vrea să-i determine pe cât mai mulţi angajaţi din România, în baza unui proiect de ordonanţă de urgenţă sau a unui proiect de lege pe care îl pregătesc pe ascuns, să determine retragerea angajaţilor de la Pilonul II de pensii. Deja au atacat Pilonul II de pensii nemajorând de la 5,1%, cât era contribuţia la Pilonul II de pensii, la 6%, cum prevedea legea, ci, dimpotrivă, diminuând procentul de contribuţie la Pilonul II de pensii de la 5,1 la 3,75%. Iar acum vor clar printr-o campanie mincinoasă să determine cât mai mulţi angajaţi să nu mai contribuie la Pilonul II de pensii, astfel încât să distrugă această şansă la o pensie decentă pentru fiecare angajat din România. PNL se va bate cu toate armele împotriva acestei tentative ticăloase a partidului de guvernământ, care în disperare de bani ca să poată să plătească pensii pentru care nu există suport economic în realitate, caută să afecteze dreptul angajaţilor, oamenilor, românilor aflaţi în activitate la o pensie decentă la momentul în care se vor pensiona", a spus Orban, la Parlament, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

El a amintit că reforma sistemului de pensii a fost o măsură adoptată în guvernarea liberală.

"Nu înţelegem cum poate un băiat de mingi al PSD, pe numele lui Tăriceanu, că altfel nu pot să-l denumesc, să sprijine o asemenea inepţie economică, în condiţiile în care legea care a statuat înfiinţarea Pilonului II de pensii este adoptată în perioada guvernării liberale, când domnul Tăriceanu era prim-ministru. Cum o să explice el tuturor acelora cărora le explica acum zece ani care este avantajul acestei reforme liberale în domeniul pensiilor că acum nu mai este necesar Pilonul II de pensii?", a afirmat liderul PNL.

Orban a mai precizat că liberalii vor organiza o campanie de informare publică.

"De exemplu, chestiunea cu fondurile private de pensii şi naţionalizarea Pilonului II de pensii este o temă extrem de gravă, este o temă care afectează peste şase milioane de români, pe care îi lasă fără dreptul la pensie. Dacă PSD va insista, poate fi temeiul unei moţiuni de cenzură. Sunt şi alte temeiuri care pot sta la baza unui astfel de demers constituţional", a spus Orban, menţionând, între altele, accentuarea dezechilibrelor macroeconomice, dezechilibrul balanţei comerciale, crearea Fondului Suveran de Investiţii.