​Liderul PNL Ludovic Orban acuză reprezentanții coaliției de guvernare, pe care îi numește "cleptomani comuniști", că vor "să naționalizeze banii din pilonul 2 de pensii", pentru ca oamenii să fie "dependenţi de bunul plac al Guvernului în materie de stabilire a cuantumului pensiei". La rândul său, senatorul PNL Florin Cîțu i-a invitat la comisia economică, pe care o conduce, pe reprezentanții Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cleptomani comuniști vor să naționalizeze banii din pilonul 2 de pensii. Primul pas a fost să reducă de la 5,1 la 3,75 procentul de contribuție la pensia privată (în loc să crească la 6%, conform legii), iar al doilea pas va fi să modifice legea pensiilor și să îi determine pe români să nu mai contribuie la pilonul 2 de pensii. Reducerea semnificativă a numărului de contribuabili va determina o lipsa de interes a administratorilor fondurilor private de pensii de a mai gestiona aceste fonduri (pentru că vor deveni nerentabile), iar finalul va fi preluarea de către stat a administrării fondurilor și tocarea banilor în scopuri electoraliste de moment. Peste 6 milioane de români care muncesc vor rămâne fără pensia suplimentară la care ar fi avut dreptul că și contribuabili la pilonul 2 de pensii. Vor rămâne dependenți de bunul plac al guvernului în stabilirea cuantumului pensiei. Nu putem acceptă așa ceva!" scrie Orban pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Cîțu, PSD are nevoie de bani, iar o parte din aceștia "dorește să îi fure de la pensiile private."

"PSD are nevoie de bani pentru a plata promisiunilor electorale nesustenabile. A ajuns la fundul sacului. În plus, crește zilnic costul banilor împrumutați deoarece nimeni nu mai are încredere în PSD. O parte din bani dorește să-i fure de la pensiile administrate privat. Asta pe lângă taxe mai multe și mai mari. În acest context, am invitat la Comisia Economică, Industrii și Servicii din Senat reprezentanții Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România la o discuție transparență și profesionistă despre pensiile private. Suntem bombardați cu “informații” din partea guvernului. Trebuie să ascultăm ce spun și cei care administrează pensiile noastre private," scrie senatorul PNL.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat marti jurnalistilor că Pilonul II va deveni opțional, iar românii vor putea opta între a-și vira banii către Pilonul II sau Pilonul I, adică sistemul pensiilor actuale de stat.