Tăriceanu, despre avizarea în CSAT, pe vremea când era premier, a unor protocoale SRI: Noi nu am avut cunoştinţe despre conţinutul acestor protocoale, sau cel puţin eu nu îmi aduc aminte detaliile, sunt 13 ani de atunci

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 3 aprilie 2018, 20:50 Actualitate | Politic


Calin Popescu Tariceanu
Foto: Agerpres
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi, referitor la faptul că în 2005, când s-au încheiat unele dintre protocoalele instituţiilor cu SRI, el era premier și membru al Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), că documentele nu a fost discutate în CSAT, scrie News.ro. El spune că, după 13 ani, nu îşi mai aduce aminte detalii, dar este necesar ca toate protocoalele să fie "scoase la lumină".

"Poziţia mea este una extrem de clară. Doresc desecretizarea oricăror documente care vizează o colaborare între aceste instituţii. Aşa cum am văzut din protocolul desecretizat săptămâna trecută, apar o serie de lucruri foarte clare şi foarte grave, care demonstrează că principiile separaţiei puterilor în stat, principiul funcţionării independente a justiţiei a fost încălcat - sunt elemente care depăşesc cadrul legale, care ar trebui să asigure funcţionarea justiţiei justiţiei în orice stat de drept, aşa încât mă declar absolut de acord ca orice protocol de acest gen să fie desecretizat, mai ales că în spaţiul public au apărut informaţii numeroase că sunt multe protocoale, dintre care numai unul singur a apărut la lumina zilei şi cred că este util pentru a afla adevărul să scoatem la lumină toate aceste protocoale", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
 
Întrebat dacă în 2005, când el era premier şi membru CSAT, s-a discutat despre aceste protocoale, liderul ALDE a spus că nu, deoarece protocoalele erau încheiate între instituţii, fără a fi aprobate în mod expres de CSAT.
 
"Protocoalele nu au fost discutate în CSAT. După cum vedeţi nici acest protocol (dintre SRI şi Parchetul General - n.r.) nu pare să fie discutat şi aprobat în mod expres în CSAT. Ele sunt făcute între instituţii, deci noi nu am avut cunoştinţe despre conţinutul, sau cel puţin eu nu îmi aduc aminte să fi avut de conţinutul acestor protocoale", a explicat el.
 
De asemenea, în legătură cu faptul că CSAT ar fi avizat în 2005 încheierea unor astfel de protocoale, Tăriceanu a spus că au trecut 13 ani de atunci şi nu îşi mai aduce aminte.
 
"Cred că puteţi să înţelegeţi lesne că a trecut ceva vreme, sunt 13 ani din 2005. Nu-mi aduc aminte detaliile, dar, aşa cum vă spun, nu am absolut niciun fel de rezervă, cred că este necesar ca aceste protocoale să fie scoase la lumină", a mai spus acesta.
 
Întrebat dacă Parlamentul sau Curtea Constituţională poate face ceva în privinţa acestor protocoale, şeful Senatului a spus: "CCR poate să facă ceva numai în cazul în care este sesizată. Cred că, în primul rând, ar trebui să se autosesizeze CSM, care are această misiune constituţională de a asigura independenţa justiţiei, şi nu numai atât. Cred că prin aceste protocoale, care, după părerea mea, încalcă drepturile fundamentale şi libertăţile cetăţenilor, cu atât mai gravă este situaţia, cu atât mai mult CSM ar trebui să-şi arunce o privire atentă şi să tranşeze într-un fel această chestiune. Sigur că şi prin legislaţia pe care o modificăm în aceste momente, putem să venim cu elemente să împiedice pentru viitor asemenea colaborări neconstituţionale".

G4Media.ro a relatat ca Tăriceanu a girat în 2005, ca premier şi vicepreşedinte al CSAT, un protocol semnat între Parchetul General şi SRI.

Astfel, arată sursa citată, raportul Consiliului Suprem de Apărarea a Țării (CSAT) privind activitatea desfășurată în anul 2005, consiliu al cărui vicepreședinte era atunci Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de premier, menţionează clar încheierea unor Protocoale de către Parchetul General și DNA cu serviciile secrete, dar și cu multe alte instituții.

"Ministerul Public şi Departamentul Naţional Anticorupţie au încheiat protocoale de cooperare cu toate structurile care au atribuţii informative în vederea gestionării şi valorificării eficiente a informaţiilor privind faptele de corupţie (Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării, Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, Inspectoratul General al Poliţiei Române), precum şi cu alte instituţii care au atribuţii în acest domeniu (Banca Naţională a României, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Autoritatea Naţională de Control, Garda Financiară, Comisia Naţională de Valori Mobiliare)", se arată în raportul CSAT pe 2005 publicat pe site-ul Președinției. Citeste mai multe detalii pe G4Media.ro


Citeste mai multe despre   

Citeste pe MedLife.ro
Mituri despre colesterol


1736 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Dle Tradiceanu, dar de cea de a 2-a sotie (Marţi, 3 aprilie 2018, 20:59)

  scaraotchi [utilizator]

  va mai aduceti aminte, dle...? Dar cand ati fost la nea Patriciu pe insula, atunci cand a iesit cu scuipaturi, va mai aduceti aminte...?

  In caz ca nu va mai amintiti mai nimic, sa stiti ca dpdv medical nu e in regula si trebuie sa solicitati urgent suspendarea din functie, pentru ca sunt semne de ...senilitate...!
 • +3 (3 voturi)    
  asta nu-si mai aminteste nici cate neveste a avut. (Marţi, 3 aprilie 2018, 21:06)

  ...!?! [utilizator]

  ...!?
 • +3 (3 voturi)    
  cand te prinzi in propria plasa de minciuni (Marţi, 3 aprilie 2018, 21:12)

  Francisc 1 [utilizator]

  nasol.
  • 0 (0 voturi)    
   "Incredibil ... (Joi, 5 aprilie 2018, 2:51)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   ... cat poate sa minta individul asta!".

   Am citat un papagal.
 • +2 (2 voturi)    
  Bă! (Marţi, 3 aprilie 2018, 21:24)

  alibaba: 10 AUGUST 2018 [utilizator]

  Dacă ti-am furat mașina sau ti-am agresat asistata și am uitat, sunt negustor cinstit.

  Ce vină mai am eu acum dacă am uitat total ce am făcut eu atunci cu bună știință? E mult de atunci.

  Valabil și pt. Iliescu, Traian, Morar, Văcăroiu, etc.
 • +4 (4 voturi)    
  Se va auto declara senil si la condamnare ? (Marţi, 3 aprilie 2018, 21:30)

  Plagarus [utilizator]

  Sterling Popescu nu-si "aminteste " multeeeeeee !
 • +3 (3 voturi)    
  Amnezie. (Marţi, 3 aprilie 2018, 21:47)

  Isobar [utilizator]

  El spune că, după 13 ani, nu îşi mai aduce aminte detalii, dar este necesar ca toate protocoalele să fie "scoase la lumină".
  Speranta Dl.Tariceanu este ca pana la ""scoaterea la lumina"" a protocoalelor semnate de Domnia Sa va mai curge multa apa pe Dambovita si .nu vor mai fi de actualitate.
  Ce valoare are un protocol ""scos la lumina"" in care
  toti participantii sunt amnezici ???
 • +5 (5 voturi)    
  ????? (Marţi, 3 aprilie 2018, 21:56)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  aaaa pai daca nu isi aduce aminte, fapta este iertata. Atunci nu mai este ipocrizie deloc. Vai, cata rautate din partea mea sa fi crezut ca tipul asta integru ar fi un mincinos ordinar... rusine sa-mi fie.

  Si legat de protocoalele de care nu isi aduce aminte... cand se vor desecretiza? Hai sa o luam cronologic, zic eu...

  Asa se face de fel. Hai, curaj!
 • +3 (3 voturi)    
  Seniliceanule, sper ca nu ai uitat si sa citesti (Marţi, 3 aprilie 2018, 22:27)

  ZeroAbsolut [utilizator]

  Hotararea respectiva OBLIGA institutiile statului, inclusiv Parlament si servicii secrete, sa conlucreze pentru combaterea coruptiei la nivel inalt, perceputa ca o amenintare la adresa securitatii nationale.

  http://csat.presidency.ro/files/documente/Raport_CSAT_2005_2ro.pdf

  3) Lupta împotriva corupţiei şi a altor forme de criminalitate organizată a constituit tema centrală a primei şedinţe a Consiliului din anul 2005. Dinamica şi complexitatea deosebită a faptelor de corupţie au impus o acţiune concertată a tuturor autorităţilor publice cu atribuţii în prevenirea, contracararea ori combaterea activităţilor de această natură.

  Fenomenul corupţiei s-a agravat datorită lipsei de reacţie eficientă a autorităţilor cu atribuţii în combaterea acesteia şi a fost receptat în opinia publică românească drept o disfuncţie majoră în activitatea instituţiilor statului, care poate fi oprită doar printr-o intervenţie autoritară din partea factorilor abilitaţi. Instituţiile statului au înţeles necesitatea luptei împotriva corupţiei la nivel înalt.

  S-a apreciat că ansamblul de măsuri întreprinse pentru eradicarea actelor de corupţie depind atât de ARMONIZAREA SI IMPLEMENTAREA CADRULUI LEGISLATIV şi instituţional, cât şi de CONTRIBUTIA SERVICIILOR DE INFORMATII la sprijinirea veridicităţii probelor care să-i ducă acolo unde le este locul pe aceia care au confundat instituţiile statului cu propriile instituţii.

  Au fost identificate unele măsuri care oferă posibilitatea susţinerii şi asigurării eficienţei procesului de acţiune în lupta cu cei corupţi şi S-A CERUT instituţiilor abilitate să le pună în practică.
 • +1 (3 voturi)    
  Nu stiai ce semnezi, Taricene? (Marţi, 3 aprilie 2018, 22:41)

  emil bobu [utilizator]

  Asa ai semnat si cu Sterling?
 • +4 (4 voturi)    
  tot neamtul este de vina (Marţi, 3 aprilie 2018, 23:11)

  georgebb [utilizator]

  - Cum il cheama pe neamtul ala de ascunde lucruri ?
  - ???
  - Mi-am adus aminte: Alzheimer !
 • +2 (2 voturi)    
  Domnule Tariceanu (Marţi, 3 aprilie 2018, 23:32)

  **#** [utilizator]

  Uitarea nu va absolva de raspundere.
 • +2 (2 voturi)    
  Nici usturoi n-a mancat (Miercuri, 4 aprilie 2018, 0:06)

  ipolitic [utilizator]

  nici gura nu-i miroase.
  Totusi, sa nu stati prea aproape de el.
 • -1 (1 vot)    
  Iarta-L (Miercuri, 4 aprilie 2018, 8:08)

  coor [utilizator]

  Doamne, ca nu stie ce face ! :))
 • 0 (0 voturi)    
  Era o chestie .... (Miercuri, 4 aprilie 2018, 11:31)

  Costello [utilizator]

  ...neimportanta pentru el. Avea preocupari mult mai lumesti!
 • 0 (0 voturi)    
  ceata in mintea lui Tariceanu (Miercuri, 4 aprilie 2018, 12:28)

  Dizidentul [utilizator]

  daca dupa 13ani nu sti continutul protocoalelor semnate in timpul conducerii tari cind ai fost primministru ,(acte semnate importante) cred ca boala Alzheimer a cuprins o buna parte din creeierul tau luminat.Deci concluzie esti inapt sa ocupi o functie importanta in conducerea statului, nici acum nici in viitor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version