Studenții vor merge gratis cu trenul, indiferent de vârstă

de I.R.     HotNews.ro
Miercuri, 28 martie 2018, 14:08 Actualitate | Politic


Tren
Foto: Hotnews
Senatorii au adoptat în unanimitate, miercuri, o propunere legislativă prin care studenţii de la învățământul superior cu frecvență, indiferent de vârstă, vor beneficia de gratuitate pe transportul feroviar intern, relatează Agerpres. Senatul este cameră decizională, proiectul merge la promulgare.

Până acum, gratuitatea era acordată doar studenților de până la 26 de ani.

"Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă (licenţă, master, doctorat), în instituţiile de învăţământ superior acreditate, indiferent de vârstă, beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern. Instituţiile de învăţământ superior acreditate poartă responsabilitatea legală asupra distribuirii legitimaţiilor de student pentru gratuitate la transport, precum şi asupra eliberării adeverinţelor care să ateste calitatea de student", stipulează amendamentul adus de către comisia de învățământ din Senatul la propunerea legislativă privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanţării învăţământului, iniţiată de parlamentarii PSD Liviu Dragnea, Mihai Tudose, Liviu Pop şi Marcel Ciolacu.

Vezi aici fișa legislativă a proiectului

Prin acest act normativ se mai stabileşte că "fondurile necesare pentru executarea hotărârilor judecătoreşti executorii, ce au ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învatamânt se asigură prin bugetul de stat de la bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale", scrie Agerpres.

Astfel, în 2018, se va plăti 5% din valoarea titlului executoriu, iar în 2019 - 10%. În 2020 şi 2021 se va plăti câte 25% din valoarea titlului executoriu, urmând ca în ultimul an de plată, 2022, procentul să fie de 35%.

"Pentru instituţiile de învăţământ superior de stat, plata diferenţelor salariale câştigate prin hotărâri judecătoreşti, plata daunelor-interese moratorii şi a sumelor prevăzute de Legea nr. 85/2016 privind plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada octombrie 2008 - 13 mai 2011, se suportă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale. (...) Costurile salariale directe din contractele de cercetare ştiinţifică, inclusiv cele derulate prin Academia Română, din contractele finanţate din fonduri europene sunt aceleaşi cu cele din contractele de finanţare încheiate din fonduri bugetare. Plafoanele în baza cărora se calculează costurile salariale se stabilesc prin hotărâre a Guvernului', se mai arată în actul normativ amendat şi adoptat de Senat.


Citeste mai multe despre   


2455 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Chia si cei de la "facultatea'' Rahova, (Miercuri, 28 martie 2018, 14:27)

  scaraotchi [utilizator]

  cursuri de...toata ziua....?!
 • +4 (4 voturi)    
  ,,, (Miercuri, 28 martie 2018, 14:38)

  erevan [utilizator]

  exprimarea e corecta -vor MERGE-
 • +3 (3 voturi)    
  o întrebare (Miercuri, 28 martie 2018, 15:00)

  kalashnikov [utilizator]

  Lege cu dedicatie pentru salvarea facultăţilor private, atât de mult iubite de Ecaterina Andronescu / PSD? Prostie pură? Mită electorală? De exemplu, cele mai ieftine facultăţi de la Spiru Haret cer o taxă de vreo 2.700 de lei pe an. Carnetul de student cred e că eliberat după achitarea a jumătate din taxă (şi valabil un an). La un calcul simplu, dacă am de făcut săptămânal un drum dus - întors Bucureşti-Satu Mare (care e in jur de 220 de lei), economisesc cam 8.500 de lei pe an (presupunând că am achitat întreaga taxă şi nu mi-am bătut capul să caut o facultate mai ieftină). Ţară de studenţi bătrâni...
  • +3 (3 voturi)    
   Electorala (Miercuri, 28 martie 2018, 15:25)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui kalashnikov

   Nu doar Spiru Haret e fabrica de diplome. Si Al I Cuza din Iasi e la fel. Numai niste profi mediocri si clientelari puteau vota ca rector un individ de teapa lui Tudorel Toader, cel care si-a adus apoi progenitura in facultate ca sa mai nenoroceasca citeva generatii de sudenti (progenitura care cu chiu cu vai a intrat si a terminat facultatea lui tâticu).
 • +3 (3 voturi)    
  Cum adica gratis? (Miercuri, 28 martie 2018, 15:22)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Fals! vor merge pe banii nostri.
 • +1 (1 vot)    
  Foarte rău (Miercuri, 28 martie 2018, 21:11)

  of of [utilizator]

  Ar trebui să li se deconteze doar 1-2 călătorii pe lună spre localitatea de domiciliu, nu să se plimbe prin toată țara pe banii noștri.
 • +1 (1 vot)    
  Si apoi... (Joi, 29 martie 2018, 0:14)

  Sebycopilu [utilizator]

  ...li rade pe toti din functii din cauza faptului ca CFR are pierderi uriase! :)))


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri