Tăriceanu, discurs la 100 de ani de la unirea cu Basarabia: "Cel mai puţin costisitor program de înzestrare a unei naţiuni este cel care echipează cetățeanul cu cele mai puternice garanţii în faţa abuzurilor statului"

de I.R.     HotNews.ro
Marţi, 27 martie 2018, 12:12 Actualitate | Politic


Calin Popescu Tariceanu
Foto: Agerpres
Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat marti, cu prilejul celebrării a 100 de ani de la unirea cu Basarabia, că, după exemplul anului 1918, doar "vrerea" Parlamentelor de la Bucuresti si Chisinau, exprimand vointa poporului roman din Romania si din Moldova, va putea reface ceea ce a facut Sfatul Tarii cu un veac in urma si "a desfacut hotararea arbitrara a marilor puteri totalitare in 1940". Din discursul sau nu a lipsit insa referinta la "abuzurile statului".

Discursul susținut de Tăriceanu:

"Această ședință solemnă n-ar trebui să aibă pentru noi, parlamentari români și moldoveni deopotrivă, ca și pentru toți cetățenii români şi moldoveni doar o însemnătate istorică, oricât de monumentală ar fi aceasta. Să dovedim, cu ocazia acestei aniversări, că semnificaţia politică a evenimentelor de acum un veac nu şi-a pierdut caracterul actual şi nici capacitatea de a ne mobiliza voinţele.

Ideologia naţională a anilor 1930 şi 1940, resuscitată de naţional-comunismul ultimelor două decenii ale regimului totalitar ne-a învăţat să privim Actul Unirii, pregătit cu mari sacrificii și trudă, proclamat de Sfatul Ţării de la Chişinău pe 27 martie 1918, ca pe un episod memorabil - şi din păcate reversibil - al procesului de înfăptuire a idealului unității naționale româneşti.

Desigur, Sfatul Ţării a constatat, simplu şi firesc, că poporul moldovean era în fapt parte a poporului român şi că ţara care îşi căuta destinul după destrămarea imperiului ţarist nu era altceva decât o parte înstrăinată a Moldovei istorice. Această conştiinţă identitară a fost o condiţie necesară, dar nu şi suficientă, a unirii.
Revoluţia din februarie şi căderea autocraţiei erau trăite de moldovenii de peste Prut ca o şansă istorică de a deveni în sfârşit cetăţeni egali ai unei societăţi libere. Acum un veac, pe 27 martie la Chişinău, ca şi pe 1 decembrie la Alba Iulia, idealul naţional era inseparabil de viziunea democraţiei.

Dictaturile secolului al XX-lea ne-au dezobişnuit să asociem revoluţia naţională din 1918 cu revoluţia democratică care, de la Petrograd până la Viena, prin Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, a schimbat radical nu numai harta Europei, dar şi modul de a gândi al tuturor europenilor. În ciuda refluxului democraţiei care a început pentru ei în 1938 şi s-a încheiat tocmai in 1989, românii de pe ambele maluri ale Prutului nu au mai abandonat vreodată, chiar dacă nu i-au putut da glas în public, viziunea unei societăţi democratice, în care drepturile şi libertăţile civile şi politice nu sunt darul guvernelor, ci aparţin în mod natural fiecărui cetăţean în parte şi tuturor împreună.

Printre aceste drepturi politice este şi acela de a trăi liber într-o naţiune întreagă şi indivizibilă. Acest drept a fost proclamat, în numele poporului dintre Prut, Marea Neagră, Nistru şi vechea graniţă cu Austria, de Sfatul Ţării la 28 martie 1918.

Sfatul Ţării nu a fost o adunare reprezentativă abstractă. Membrii adunării aveau chipuri şi nume. Se cuvine să rostim astăzi, cu solemnitate şi recunoştinţă, câteva din numele deputaţilor care au lucrat atunci pentru unire, care au redactat şi adoptat Actul Unirii: Vladimir de Herţa, Pantelimon Erhan, Ion Inculeţ, Pan Halippa, Daniel Ciugureanu, Ion Buzdugan, Vladimir Cristi, Anton Crihan și mulți altii dar, desigur alături de ei și nu în ultimul rând, Constantin Stere.

Nu am citat aici o listă de eroi atemporali ai idealului naţional. Nu am evocat supra-oameni, ci oameni politici, unii dintre ei cu o lungă carieră. În ochii noştri, ei poartă, astăzi, aura nemuririi. Presa vremii însă nu i-a tratat însă cu o indulgenţă mai mare în nici un caz mai mare decât cea de care beneficiază politicienii zilelor noastre. Câţiva au făcut chiar obiectul unor investigaţii ale instituţiilor de forţă ale statului precomunist. Ce au avut aşadar în plus faţă de noi, oamenii politici de azi, de la Bucureşti şi de la Chişinău?

Neîndoielnic, pasiunea pentru democraţie, credinţa că naţiunea se cuvine să fie întregită pentru că este singurul trup cunoscut al democraţiei, unicul cadru constituţional în care democraţia se poate manifesta prin instituţii şi proceduri care să garanteze drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.

Doamnelor și domnilor,
Evenimentul de acum un secol ne oferă aşadar o lecție la care trebuie să reflectăm cu mare atenție. Revoluţia democratică a făcut România “întreagă și mare”, în vreme ce totalitarismul a fragmentat din nou România. Când democraţia este abandonată sau abuzată, naţiunea devine divizibilă şi fragilă. Această lecție rămâne valabilă și astăzi.

Ca români, am învăţat începând din 1940 că nu litera tratatelor, alianţele internaţionale şi forţa armelor păzesc naţiunea, dar pare că nu am înţeles încă pe deplin că singura pavăză a naţiunii este calitatea democraţiei pe care este capabilă să o pună în operă.

Cel mai eficient şi, paradoxal, cel mai puţin costisitor program de înzestrare a unei naţiuni este cel care înarmează fiecare cetăţean cu drepturi şi libertăţi inalienabile, care îl echipează cu cele mai puternice garanţii constituţionale şi procedurale în faţa abuzurilor statului. Pentru că cetăţenii abuzaţi de instituţiile propriului stat nu vor fi predispuşi, orice-ar spune ideologiile naţionaliste şi miturile patriotice, să reziste agresiunii unui stat străin. Trăind sub dictatură în 1940, românii nu au avut forţa morală să refuze ultimatumul sovietic şi dictatul nazist. Au deplâns frângerea naţiunii, dar nu i s-au opus.
Doamnelor și domnilor,

Vă propun, sub inspiraţia evenimentelor de acum un secol din Basarabia, să încercăm să aprindem în noi înşine pasiunea pentru democraţie care i-a animat pe iluştrii noştri înaintaşi de la Chişinău și să nu ne amăgim: hotarul de pe Prut nu va dispărea datorită talentului nostru diplomatic sau ştiinţei noastre de a negocia tratate şi acorduri internaţionale. Nu-l vor şterge nici poeziile, cântecele sau declaraţiile patriotice.

După exemplul anului 1918, doar vrerea Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău, exprimând voinţa poporului român din România şi din Moldova va putea reface ceea ce a făcut Sfatul Ţării cu un veac în urmă şi a desfăcut hotărârea arbitrară a marilor puteri totalitare în 1940.

Nădăjduiesc, așadar, că vom găsi curajul, aici la Bucureşti, ca şi la Chişinău, de a lua o asemenea decizie. Numai lipsa de încredere în propria noastră capacitate de a construi împreună o naţiune democratică, liberă şi indivizibilă ne poate împiedica să ne punem şi noi semnăturile pe un Act al Unirii."
      
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1382 vizualizari

 • +19 (21 voturi)    
  clar (Marţi, 27 martie 2018, 12:22)

  bogdan1477 [utilizator]

  Mai pe romaneste, cel mai important lucru pe lumea asta e sa ne asiguram ca hotii din fruntea tarii sunt la adapost de procurori si judecatori si ca pot fura la discretie fara sa le fie frica. Cam asta e Romania la 100 de ani de la unire: o tara saracita de clasa conducatoare care e esalonul 2 si 3 a partidului comunist, si cea mai mare emigratie din lume dupa Siria. Si cu putina insistenta vor reusi sa-i convinga sa emigreze si pe cei care o duc acu cit de cit bine (IT&O, medici, cercetatori, etc). Si cu tot cu astia sigur intrecem Siria.
  • -13 (13 voturi)    
   asta ai inteles tu (Marţi, 27 martie 2018, 12:54)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   inca inainte ca Tariceanu sa fi inceput discursul!
   • +2 (2 voturi)    
    Nu ma, aia a zis prostu', prin omisiune (Marţi, 27 martie 2018, 19:04)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

    Oricate drepturi ai avea, pe hartie, daca n-ai educatia, demnitatea si tenacitatea de a-ti apara drepturile, n-ai nici unul in realitate. De-aia, mai important decat orice drept pe hartie e educatia. De-acolo pleaca totul.

    Un om educat nu se va lasa calcat in picioare si va sti sa se apere eficient cu legea in mana, si-n consecinta nici statul nu va incerca sa-i incalce drepturile, ca stie ca nu-i merge.

    Un prost care cand il ia in suturi primaru' ia pozitia ghiocel si se duce sa se-mbete, oricate drepturi i-ar da legea, tot fara drepturi o sa fie.

    De-aia, daca voia sa zica ceva cu cap si coada, zicea de educatie. Da' prostu' nu e prost de tot. Stie ca o populatie educata l-ar matura pe el si pe toti cei ca el urgent din toate colturile aparatului de stat, si ata la puscarie i-ar duce.

    Asa ca n-are prostu' nici un interes in formarea unei populatii educate. De drepturi, cata vreme el poa' sa se bage in fata la cozi, sa-si traga comisioane din retrocedari ilegale si sa-si ascunda fara frica de pedeapsa averea dobandita ilegal, il doare la basca. Sau nici macar acolo.
   • 0 (0 voturi)    
    nu domnu postacila (Marţi, 27 martie 2018, 21:32)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

    Eu nu fac parte din cei care inteleg ce scrie pe copiuta dinainte de a avea loc evenimentul.
   • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 27 martie 2018, 22:18)

    [anonim] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

 • +10 (10 voturi)    
  Tariceanu fiind parte din statul care abuzeaza de (Marţi, 27 martie 2018, 12:24)

  emil bobu [utilizator]

  noi, pot sa raspund cu "hotul striga hotii".
 • +8 (8 voturi)    
  Ufff,ce-l mai doare pe Sterling Popescu (Marţi, 27 martie 2018, 12:31)

  Plagarus [utilizator]

  Puscaria,spaima discipolului turnatorului Amedeo !
 • +12 (12 voturi)    
  Borfasi! (Marţi, 27 martie 2018, 12:48)

  neagoe [utilizator]

  Obsesia PSD+ALDE+UDMR: hotii sa fie feriti de justitie!

  Borfasi de pe ambele maluri ale Prutului, Uniti-va!
 • +9 (9 voturi)    
  E clar, (Marţi, 27 martie 2018, 12:51)

  mondrian [utilizator]

  "Cel mai puţin costisitor program de înzestrare a unei naţiuni este cel care echipează cetățeanul cu cele mai puternice garanţii în faţa abuzurilor statului".
  Si cum statul sunteti voi, e clar ce ne asteapta. Hotilor!!!
 • +4 (6 voturi)    
  Consecventa (Marţi, 27 martie 2018, 13:22)

  _eu_ [utilizator]

  Macar omu e, in sfarsit, consecvent in ceva...
 • +5 (5 voturi)    
  asa e, tara sa fie protejata impotriva (Marţi, 27 martie 2018, 13:46)

  ComentNews [utilizator]

  coruptilor la varf, indeosebi politicieni imbogatiti prin coruptie, trafic de influenta, abuz de putere. Nici una dintre aceste infractiuni sa nu mai poata fi condamnata cu suspendare, doar cu executare, Marea coruptie este un atentat la siguranta tarii, ne saraceste si ne vulnerabilizeaza. Iar pedepsele sa fie de la 15 ani in sus pentru marea coruptie, nu 1,2,3,5 ani si cateva carti si gata!

  Astea sunt sinurele abuzuri facute de cei care au reprezentat si reprezinta statul de 28 de ani incoace!
 • +2 (2 voturi)    
  Anton, zis si nea Flatula (Marţi, 27 martie 2018, 16:29)

  Susufler0 [utilizator]

  emite flatulatii pe unde poate !

  Astea, cu "abuzurile" statului, de cat le-a tot slobozit, deja nici nu mai sunt insuportabile, asa incat omul nu schimba canalul TV si il lasa sa terminenu mai miros
 • +2 (2 voturi)    
  Manechinul politic (Marţi, 27 martie 2018, 16:44)

  Bogdan_100 [utilizator]

  e senil si reia in bucla cateva idei obsesive. Agamita motocicleanu e complet "gaga". E pus acolo ca e usor de manipulat. Chiar de la Moscova
 • +2 (2 voturi)    
  Ce bine ar fi fost sa avem asa ceva! (Marţi, 27 martie 2018, 17:01)

  tarantella [utilizator]

  Daca cetateanu era "echipat cu cele mai puternice garanţii în faţa abuzurilor statului" nu se mai baga el in fata la coada de la permise auto, fara sa-i stalceasca cineva moaca aia de bidon turtit.
 • +1 (1 vot)    
  Se zvonea că va fi schimbat. (Marţi, 27 martie 2018, 18:37)

  asavreau [utilizator]

  Ar fi bine.Tăriceanu are un fix și va muri cu el.Păcat că nu are nepoți,avea o ocupație.Așa va muri și nu va mai ști nimeni de el.
 • 0 (0 voturi)    
  Tariceanu si Marea unire... (Miercuri, 28 martie 2018, 0:31)

  dragnea [utilizator]

  Sa ne intelegem...individul asta cred ca e dus cu pluta prin tot ce scoate din el zilnic..Din pacate pentru noi...Vedeti si voi ca face parte din CLASA LEGIUITOARE...nu-i mai zic parlament ca-i prea putin spus...ei sunt o CASTA speciala....el, dragnea, vasilescu, nicolae, nicolicea,iordache si ceilalti pe care ii stiti...si tot DIN PACATE...imi revin in minte cuvintele unui alt ALES...parlamentarii sunt ELITA societatii...Cred ca era victor socaciu...un alt cretin...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by