Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat sâmbătă, la Stăneşti, în Republica Moldova, la semnarea Declaraţiei simbolice de Unire cu România, că încă trăim "după voinţa lui Stalin şi Hitler, trăim după odiosul pact Ribbentrop-Molotov", afirmând că românii sunt singurii care nu au avut tăria de a îndepărta efectele pactului, transmite News.ro. El mai spune că "Basarabia este rana sângerândă a poporului român", iar România poate susţine procesul de reunificare.

HotNews.roFoto: Hotnews

"(...) A venit timpul Unirii. Noi, astăzi, şi vă rog să mă credeţi, o spun cu oarecare mânie, trăim după voinţa lui Stalin şi Hitler, trăim după odiosul pact Ribbentrop-Molotov, dar noi, românii, suntem singurii care n-am avut tăria să îndepărtăm efectele acestui pact criminal. Au fost balticii avântaţi, i-au băgat în Uniunea Sovietică, azi sunt în NATO şi UE, a fost Polonia împărţită între Uniunea Sovietică şi Germania. Astăzi Polonia este stat NATO şi membru UE. A venit timpul să îndepărtăm efectele pactului Ribbentrop-Molotov şi să întregim ţara", a spus Traian Băsescu.

El susţine că "Basarabia este rana sângerândă a poporului roman", iar Unirea nu poate fi mai grea decât cea din 1918 şi România este capabilă să susţină acest proces. Băsescu spune că problema României este în zona politică.

"Basarabia este rana sângerândă a poporului român. (…) Astăzi (Unirea - n.r.) nu poate fi mai grea decât în 1918, nu poate fi mai greu decât anul în care România s-a întregit şi cu Basarabia, şi cu Transilvania. România poate susţine astăzi procesul de reunificare a ţării şi marea problemă pe care o avem, o avem în zona politică", a mai spus acesta.

Băsescu mai susţine că în Republica Moldova sunt două minciuni pe care politicienii le spun - că vor duce ţara în Uniunea Europeană şi în Uniunea Euroasiatică.

"Nu sunt în Republica Moldova să critic, dar nici nu pot să mint. În Republica Moldaova politicienii spun două minciuni: că ei vor duce ţara în UE - este o minciună, v-o spune un om care timp de 10 ani a fost membru al Consiliului European. Prioritatea UE în următorii 20 de ani este extinderea în Balcani şi nicidecum peste Prut. O altă minciună care se spune în Republica Moldova este <> sau în Uniunea Vamală sau în Uniunea Statelor Independente. Este o altă minciună. Ce să caute Republica Moldova în Uniunea Euroasiatică?", conchide fostul şef al statului.

Traian Băsescu scria pe Facebook, la mijlocul lunii februarie, că "a început Unirea", precizând că, până în acel moment, 34 de localităţi din Republica Moldova au votat în consiliile locale unirea cu România.

"A început Unirea! Acum, când postez, 34 de localităţi din Republica Moldova au votat în consiliile locale Unirea cu România. Au fost emise Hotărâri semnate de primari şi de consilierii locali. Alooooo! Palatul Cotroceni, Palatul Victoria, Palatul Parlamentului! Se aude? A început Unirea!", scria Traian Băsescu.