Viceprimarul municipiului Iaşi Gabriel Harabagiu, în cazul căruia prefectul a semnat vineri ordinul de încetare a mandatului de consilier, a preluat atribuţiile de primar al municipiului, printr-o decizie a edilului Mihai Chirica, plecat în concediu, scrie news.ro. Primarul Iaşiului Mihai Chirica a declarat vineri că a plecat cu o zi în urmă în concediu şi că a dispus ca prerogativele sale să fie preluate de viceprimarul Gabriel Harabagiu.

Chirica a afirmat că nu ştie nimic despre decizia prefectului privind încetarea mandatului de consilier în cazul lui Harabagiu.

”Eu sunt în concediu de joi după-amiază, iar atribuţiile mele i le-am predat viceprimarului Harabagiu, care până la întoarcerea mea trebuie să-şi continue misiunea”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Surse din cadrul Prefecturii Iaşi susţin că ordinul privind încetarea mandatului de consilier în cazul lui Gabriel Harabagiu este definitiv şi executoriu şi se aplică imediat, întrucât ordinul a ajuns la Primărie. Aceleaşi surse au precizat că, potrivit legii, concediul de odihnă al primarului poate fi întrerupt dacă situaţia o impune.

Prefectul judeţului Iaşi, Marian Şerbescu, a anunţat vineri că a semnat ordinul de încetare a mandatului de consilier local deţinut de Gabriel Harabagiu, viceprimar al Iaşiului. Măsura a fost luată în urma unei solicitări a filialei ieşene a PSD către prefectură, după excluderea lui Gabriel Harabagiu din partid.

Mandatul de consilier al lui Gabriel Harabagiu va fi ocupat de un alt reprezentant al PSD care a candidat pe listele acestui partid la alegerile din 2016.

Totodată, consilierii locali vor alege un nou viceprimar al Iaşiului, social-democraţii deţinând majoritatea în consiliul local.

Gabriel Harabagiu a declarat că va ataca în instanţă ordinul prefectului de Iaşi, susţinând că Instituţia Prefectului a căzut într-o ”capcană”.