Europarlamentarul Cătălin Ivan a obținut acordul Comisiei de Control Bugetar CONT din Parlamentul European pentru “raportul de inițiativă” pentru construirea unui mecanism european de confiscare a averilor obținute ilegal și scoase în afara Uniunii Europene. Asta, pentru ca, spune europarlamentarul în grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, este aproape imposibil pentru Romania sa recupereze milioanele pierdute prin transferarea în afara granițelor a averilor obtinute ilegal.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Săptămâna viitoare voi avea deja discuțiile cu OLAF pentru a stabili împreună direcțiile de urmat pentru construirea acestui mecanism european. Consider că acest demers reprezintă singura soluție pentru recuperarea prejudiciilor provocate de averile obținute ilegal și transferate în afara granițelor statelor de proveniență. La nivel național, acest lucru este aproape imposibil și nu se pune problema unei recuperări eficiente. Sunt state care refuză să colaboreze. Poate că România nu va recupera niciodată miliardele pierdute în ultimii 30 de ani, dar printr-un mecansim european, cred că avem o șansă”, a declarat Cătălin Ivan, vicepreședinte al Comisiei CONT din Parlamentul European.

Europarlamentarul român a făcut publică această informație astăzi, în cadrul dezbaterii ”Lupta împotriva corupției și combaterea sărăciei. Modelul românesc versus modelul francez”, desfășurată la București, la care au participat politicianul Guy Hascoët, secretar de stat pentru economia de solidaritate în guvernul Lionel Jospin din 2000 până în 2002 și speakerii români Florian Marin - Expert Fonduri Europene – BNS, Olimpiu Sabău Pop - Conf. Dr. Universitatea Petru Maior Târgu Mureș, Alin Andrieș – Conf. Dr. Universitar Universitatea Al. I. Cuza din Iași, Elena Calistru - Președinte Funky Citizens, Ana Poenariu - Jurnalist investigații Rise Project, Irina Lonean - Project coordinator Transparency International.