Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat joi, ca răspuns la întrebarea dacă se va organiza anul acest referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție, că nu pot fi ignorate cele trei milioane de semnături ale cetăţenilor care au solicitat într-o iniţiativă legislativă acest lucru.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres (editat)

Întrebat dacă ar trebui să fie în 2018 referendumul cerut de Coaliţia pentru familie, Tăriceanu a spus: "Nu putem să ignorăm trei milioane de semnături ale cetăţenilor români. Nu ştiu care va fi rezultatul referendumului, dar avem totuşi o anumită responsabilitate şi obligaţie. Trebuie întâi ca legea să parcurgă etapele", a declarat el, potrivit Agerpres.

Camera Deputaţilor a adoptat în mai 2017 iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, semnată de 3 milioane de cetăţeni. Iniţiativa trebuie adoptată şi de Senat, în calitate de for decizional, ulterior fiind necesară organizarea unui referendum.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut pe 14 martie Parlamentului reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Legea, ca urmare a cererii de reexaminare a preşedintelui, se află în procedură la Senat. Fara ca o astfel de lege să fie în vigoare, un referendum nu poate fi organizat.