PNL va contesta la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) legea prin care Regia Autonoma Editura didactica si pedagogica se transforma in societate pe actiuni, a anuntat deputatul liberal Florica Chereches, membru in Comisia de invatamant, potrivit Agerpres.

Florica CherechesFoto: cdep.ro

"Pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor de astazi si maine la vot final avem propunerea legislativa prin care Regia Autonoma Editura didactica si pedagogica se transforma in societate pe actiuni. Acest lucru denota faptul ca PSD este un demn urmas politic al Partidului Comunist Roman, pentru ca ceea ce doreste sa faca este sa elimine competitia de pe piata editorilor de manuale din Romania si sa isi atribuie toata productia de carte scolara din Romania. Astfel, prin aceasta lege se va da posibilitatea ca cea mai neperformanta editura din Romania, cea care in conditiile unei economii de piata a reusit sa obtina doar 4 si ceva la suta din toata productia de carte, primeste acum intreaga productie de manuale scolare intr-un mod neconstitutional, nedemocratic, care sfideaza pur si simplu legile economiei de piata. Noi vom depune maine (n.r. - marti) o sesizare la CCR. Avem o multime de argumente in acest sens si vom contesta aparitia acestei unice edituri si faptul ca i se da toata piata de carte scolara in Romania", a spus Chereches, la Parlament.

Proiectul, prin care se aproba OUG 76/2017, urmeaza sa fie votat marti de plenul Camerei Deputatilor, care este decizionala.

Vezi aici fisa proiectului

Ea a subliniat ca manualele produse de Editura didactica si pedagogica sunt "mult mai proaste" decat cele de la alte edituri.

Florica Chereches a precizat ca marti, in Comisia de invatamant, se va discuta si despre legea manualului.

"Ceea ce urmeaza sa se intample este, din pacate, ceea ce am mai trait - si anume o intoarcere in trecut", a spus deputatul PNL.