Termenul de depunere a candidaturilor pentru Congresul PSD expira joi, la ora 16:00. Majoritatea organizatiilor judetene ale PSD si-au desemnat candidatii pentru functiile de conducere din partid, care vor fi votati la Congresul Extraordinar din 10 martie, scrie News.ro. Lista celor care si-au depus candidatura va fi validata vineri, in cadrul unei sedinte a Comitetului Executiv National.

La Congresul Extraordinar al PSD vor avea loc alegeri pentru 16 posturi de vicepresedinti ¬ opt pentru femei, opt pentru barbati - pentru functia de secretar general al partidului, detinuta in prezent de Marian Neacsu, si functia de presedinte executiv, detinuta acum de Niculae Badalau.

Pentru functia de presedinte executiv, un anunt ferm este cel al organizatiei regionale Bucuresti - Ilfov, referitor la sustinerea Vioricai Dancila, in pofida faptului ca aceasta declara in urma cu aproximativ doua saptamani ca nu va candida la o functie la Congres, argumentul sau fiind acela ca functia de prim-ministru ii ocupa foarte mult timp si trebuie sa se implice foarte mult, iar o functie in partid ar presupune sa faca si acolo munca in plus. Cu toate acestea, sprijinul exprimat de catre Gabriela Firea, care a descris-o drept o persoana cu reale calitati de lider, diplomata si empatica, s-ar putea sa o determine sa isi asume o candidatura.

Pentru postul de presedinte executiv si-a inregistrat candidatura si Nicolae Banicioiu, desi acesta nu a respectat conditia impusa de partid, de a avea semnatura organizatiei din care face parte pentru a putea candida, insa el a declarat ca isi va completa dosarul joi.

Si Ecaterina Andronescu ar putea candida pentru o functie de presedinte executiv, o decizia fiind asteptata tot joi.

Nici in cazul actualului detinator al postului, Nicolae Badalau, nu este sigur ce se va intampla, desi acesta a spus ca cea mai importanta functie in PSD este aceea de membru, iar faptul ca judetul sau a obtinut cele mai bune rezultate la alegeri pe tara il face sa se gandeasca daca mai vrea o functie de conducere in PSD.

Pentru aceeasi functie a fost vehciulat si numele actualului secretar general al partidului Marian Neacsu, insa acesta nu s-a aratat interesat de post, iar miercuri seara PSD Bucuresti - Ilfov a anuntat ca il sustine pentru a-si pastra functia detinuta in prezent.

Un caz special este cel al deputatului PSD Catalin Radulescu, care a anuntat miercuri ca a depus o contestatie privind hotararea Comitetului Executiv National (CExN) prin care s-a hotarat ca din fiecare judet sa candideze doar o persoana pentru functii de conducere, anuntand ca, daca in cadrul Congresului nu se va discuta contestatia lui, va merge mai departe in instanta. El a sustinut ca 99% dintre membri nu stiu de ce se organizeaza Congresul Extraordinar.

Nemultumit este si secretarul general adjunct al PSD Codrin Stefanescu, care a reclamat ca are senzatia ca lui, Ecaterinei Andronescu si lui Nicolae Banicioiu li se pun bete in roate in ceea ce priveste candidaturile la Congres. Stefanescu a sustinut ca organizatia din care face parte nu l-a pus nici pe lista delegatilor.

PSD Arges il sustine pentru postul de vicepresedinte pentru regiunea Sud - Muntenia pe Serban Valeca. Un alt nume vehiculat a fost cel al Rovanei Plumb, insa aceasta a declarat ca nu va candida, dar daca ministrul de Interne Carmen Dan doreste sa candideze, o va sustine. O alta candidatura este cea a lui Adrian Tutuianu, sustinut de PSD Dambovita.

Pentru regiunea Centru, favorita ar fi deputata Roxana Manzat din Brasov, in timp ce PSD Bisitrita o sustine pe Doina Pana, fost ministrul al Apelor si Padurilor.

Si ministrul Turismului, Bogdan Trif, care este si presedinte al organizatiei judetene a PSD Sibiu, a anuntat marti ca va candida pentru una dintre functiile de vicepresedinte, declarandu-se convins ca va avea sustinerea colegilor din judetele Regiunii 7 Centru.

Ca reprezentant al regiunii de Vest, organizatia PSD Arad a anuntat ca ii sustine pe ministrul Apararii, Mihai Fifor, si pe ministrul pentru Romanii de pretutindeni, Natalia Intotero.

Organizatia regionala PSD Bucuresti - Ilfov ii sustine pe primarul general, Gabriela Firea, si pe primarul Sectorului 3, Robert Negoita.

Pentru regiunea Sud - Est, candidatii sunt presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan si Mirela Furtuna, sustinuti si de PSD Buzau.

Candidatii regiunii sud-vest la functia de vicepresedinte sunt Lia Olguta Vasilescu si Paul Stanescu, sustinuti de organizatiile Dolj, Olt, Mehedinti. Aceeasi regiune si-a exprimat sustinerea pentre secretarul general Marian Neacsu, pentru functia de presedinte executiv, insa acesta este interesat de functia de secretar general, pentru care este sustinut de Organizatia regionala Bucuresti - Ilfov.

Presedintele PSD Maramures, Gabriel Zetea, a anuntat ca va candida si pentru un post de vicepresedinte din partea regiunii Nord-Vest.

Si presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu este interesat de o functie de vicepresedinte, alaturi de senatorul Doina Elena Federovici, ca reprezentanti ai regiunii Nord - Est.

Conform Statutului PSD, Congresul extraordinar se convoaca la solicitarea Comitetului Executiv National, a Grupurilor Parlamentare ale PSD din cele doua Camere sau a cel putin 16 organizatii judetene / de sector ale PSD.

Congresul Extraordinar al PSD este alcatuit din delegati alesi de catre Conferintele extraordinare ale organizatiilor judetene si a municipiului Bucuresti, conform Normei de reprezentare prevazuta in statut.

Congresul Extraordinar se convoaca pentru exercitarea atributiilor statutare, precum si pentru urmatoarele situatii: in cazul organizarii alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidentiale, la termen sau anticipate, pentru pregatirea acestora sau evaluarea rezultatelor; pentru modificarea Statutului PSD sau a Programului Politic al partidului, in situatii deosebite.