Presedintele PSD Liviu Dragnea a anuntat luni, dupa retragerea din circuitul legislativ a proiectului pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale, ca noua varianta prevede infiintarea unei institutii care va administra functionarea Casei Regale, cu un aparat suplu si costuri mici. Presedintele Camerei Deputatilor a precizat ca fostul proiect prezenta riscuri de neconstitutionalitate.

Liviu Dragnea si Principesa MargaretaFoto: Facebook - Liviu Dragnea

"In ultimele saptamani au fost discutii dese cu reprezentantii Casei Regale. Eu si cu domnul Tariceanu l-am desemnat pe domnul Gabriel Vlase, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, sa aiba intalniri cu reprezentantii Casei Regale si s-a ajuns la concluzia comuna ca proiectul de lege depus la Senat nu era fezabil si avea potentiale riscuri de neconstitutionalitate. Impreuna am facut un nou proiect de lege, care mi se pare ca s-a si depus la Camera, prin care se infiinteaza o institutie ce va administra functionarea Casei Regale, pentru a evita orice risc de neconstitutionalitate si pentru a fi ceva care sa se poata si aplica. Este convenit cu reprezentantii Casei Regale lucrul acesta. Costurile din partea statului vor fi foarte mici si cred ca este o solutie care va fi adoptata si care va multumi pe toata lumea", a precizat Dragnea, la finalul CExN al PSD, potrivit Agerpres.

El a afirmat ca reprezentantii Casei Regale nu ar trebui sa plateasca o chirie pentru Palatul Elisabeta.

"Eu nu vreau sa plateasca. Nu cred ca e nevoie sa plateasca chirie. E vorba sa aiba in folosinta. Sunt foarte multe organizatii non-guvernamentale care folosesc gratuit spatii ale statului. Vorbim de un aparat suplu si de costuri foarte mici din partea statului", a sustinut el.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat ca proiectul pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a Romaniei, retras luni de initiatori din circuitul legislativ, va fi modificat si depus din nou la Camera Deputatilor.

"Avand punctele de vedere ale diferitelor institutii relevante in materie, trebuie sa reconsideram forma proiectului. Este necesara crearea unei institutii care sa poata sa fie bugetata si poate sa primeasca fondurile aferente. Acest lucru presupune schimbarea ordinii de dezbatere, adica Senatul va fi Camera decizionala si proiectul trebuie retras si redepus intr-o forma modificata la Camera Deputatilor. Acest lucru nu inseamna renuntarea la initiativa, ci schimbarea procedurii in asa fel incat sa fie in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Ori de cate ori este necesara infiintarea unei institutii noi, Camera decizionala devine Senatul. Dupa cum stiti, initiativa a fost depusa la Senat, deci ea trebuie retrasa si redepusa la Camera Deputatilor", a afimat Tariceanu, luni, dupa sedinta Biroului permanent al Senatului