Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat, joi seara, la B1 TV, ca exista bani prevazuti in buget pentru patru banci de piele si tot atatea de sange, potrivit Agerpres.

"Avem in buget bani pentru patru banci de piele si patru banci de sange. Bani care se rostogolesc din 2012. Suntem in faza de studii de fezabilitate. Am convingerea ca le vom face si pe acestea atata vreme cat avem bani in buget", a spus Pintea, intr-o emisiune la B1 TV.

Totodata, ministrul a mentionat ca are in calcul aplicarea unor masuri pentru a corecta problemele de organizare de la nivelul centrelor de transfuzii de sange din tara, in conditiile in care tara noastra este "o vesnica problema criza de sange".

"Spitalele in acest moment se descurca la limita de avarie, dar in general este o vesnica problema in Romania criza de sange. Si aici cred ca nu am fost suficienti de agresivi in aceste campanii in sensul bun al cuvantului pentru ca exista situatii dramatice in spitale cu lipsa de sange. Din pacate, ne mobilizam cand auzim despre un caz dramatic si atunci simtim ca trebuie sa facem ceva. Poate ar trebui sa simtim mai des. Dar nici politica privind centrele de transfuzii nu a fost cea mai fericita in acest moment la noi in tara si va trebui sa facem ceva si in acest sens", a mai spus Sorina Pintea.

Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti se confrunta in aceasta perioada cu o criza de sange avand in vedere scaderea numarului de donatori din cauza vremii nefavorabile, a declarat joi pentru AGERPRES directorul institutiei medicale, Doina Gosa.

"Noi, de regula, stam destul de prost cu sangele si pe vremea asta numarul donatorilor a scazut. (...) Se poate vorbi de o criza, de o ingreunare a aprovizionarii spitalelor cu sange din cauza scaderii numarului de donatori. Acesta este adevarul. Noi marti am avut o scadere a numarului de donatori cam cu 40% ceea ce inseamna foarte mult. Pe de alta parte ne deplasam greu spre centrele din jur. Ca sa putem sa facem fata cererii spitalelor luam si de la centrele din jurul Bucurestiului. Avand in vedere faptul ca vremea este asa cum este.... Ne bazam doar pe centrul Bucuresti, care si el este vulnerabil", a spus Gosa.

Ea a afirmat ca intr-o zi normala se prezinta la Centrul de transfuzii intre 200 si 250 de donatori, iar in ultimele zile numarul acestora a scazut la 130.

"Intr-o zi normala se prezinta la Centru in jur de 200 - 250 maxim de persoane, numai ca dintre ei mai sunt triati, raman cam 200. Ca sa putem sa asiguram confortul spitalelor ar trebui sa avem 400 de donatori pe zi. Marti, de exemplu, au intrat 130", a aratat aceasta, potrivit Agerpres.