Presedintele Comisiei speciale pentru legile Justitiei, Florin Iordache, a declarat joi ca se va tine cont de decizia Curtii Constitutionale in ceea ce priveste numirea presedintelui si a vicepresedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, transmite Agerpres. Comisia speciala privind legile justitieia votat pe 24 noiembrieca presedintele Romaniei sa nu mai poata refuza propunerile venite de la CSM pentru functiile de conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie nici macar o data.

Florin IordacheFoto: AGERPRES

"Fara indoiala, in acest articol vom tine cont de decizia CCR. Decizia CCR a spus ca presedintele, asa cum stabilisem noi in proiectul de lege, este cel care, printr-un act de solemnitate, numeste presedintele si vicepresedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Decizia Curtii spune foarte clar ca presedintele nu are ce cauta, deci factorul politic, in procedura de numire a presedintelui si a vicepresedintilor, astfel incat, potrivit deciziei Curtii, procesul este urmatorul: selectia la nivelul Inaltei Curti si apoi numirea presedintelui si vicepresedintilor sa se faca de sectia de judecatori. Probabil ca asa ar trebui reformulat, potrivit deciziei Curtii", a precizat Iordache la Palatul Parlamentului, intrebat daca seful statutului ar putea fi scos din procedura de numire a presedintelui si a vicepresedintilor Inaltei Curti, dupa ce CCR a dat un punct de vedere in acest sens, in urma analizei modificarilor din Statutul judecatorilor si procurorilor.

Iordache a mentionat ca lucrurile stau altfel in ceea ce priveste numirea si revocarea procurorilor de rang inalt.

"Tot in decizia Curtii se spune ca nu era neconstitutional ca presedintele sa fie scos din procedura de numire a procurorilor de rang inalt, ma refer la procurorul general si la procurorii sefi, astfel incat demersul trebuie inceput de la Ministerul Justitiei, iar procedura de numire sa se finalizeze la CSM, la sectia de procurori. Dar spune mai departe in motivare ca nu este neconstitutional ceea ce am stabilit noi, i-am dat niste prerogative presedintelui mai mult decat trebuia, dar asta nu inseamna ca ceea ce am stabilit noi este neconstitutional. Cand vom discuta la comisie, fara indoiala vom asculta si ne vom uita pe motivarea hotararii CCR, dar vom tine cont de toate cele trei motivari, pentru ca trebuie sa corelam cele trei legi", a precizat acesta.