Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a afirmat, marti, ca prezenta sa pentru a fi audiat in Comisia parlamentara pentru controlul activitatii SRI reprezinta "o obligatie" si "o dovada" ca fiecare invitat trebuie sa se comporte in acelasi fel, respectand legea si institutiile statului, transmite Agerpres.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"Am fost invitat sa fiu audiat la Comisia SRI si eu consider ca nimeni nu e mai presus de lege. Este obligatia mea ca cetatean sa ma prezint in fata comisiei indiferent de functia pe care o ocup in stat. Acest lucru face o aluzie directa la comportamentul altor persoane din statul roman, care au refuzat sa se prezinte in fata comisiilor parlamentare, oricare ar fi ele. Este o obligatie de la care nu putem sa ne derobam, este o responsabilitate, si daca sefa DNA crede ca este mai presus de lege denota o atitudine si un comportament pe care eu nu pot sa-l accept. Prezenta mea astazi la comisie este dovada ca toti trebuie sa ne comportam in acelasi fel si sa respectam legea si institutiile statului", a spus Tariceanu, dupa audierea in Comisia pentru controlul activitatii SRI.

El a explicat ca a venit cu toata deschiderea in fata Comisiei pentru ca "informatiile care au aparut in spatiul public sunt ingrijoratoare si trebuie verificate".

"Nu inteleg atitudinea presedintelui Romaniei care refuza sa accepte aceste realitati. Avem toti dreptul si exista beneficiul indoielii, dar ca presedinte ar fi avut macar obligatia sa exprime anumite rezerve si sa nu dea credit nelimitat institutiei denumita DNA si sefei acesteia, in conditiile in care deja la DNA s-au petrecut lucruri foarte grave, motiv pentru care procurorul Negulescu a fost deja exclus din magistratura. Cred ca este obligatia noastra ca oameni politici responsabili si cei care avem functii de decizie sa ascultam mesajele pe care le primim din societate ridicate de mass-media cu privire la abuzuri, la excese, sa le analizam si, daca constatam anumite defectiuni, sa le corectam. Acesta este spiritul in care m-am prezentat la comisie si modul in care eu am abordat cel putin raspunsurile din aceasta perspectiva", a aratat Tariceanu.

Presedintele Senatului a precizat ca a prezentat comisiei chestiuni care tin de functionarea institutiilor statului.

"Am avut posibilitatea sa aduc in atentia comisiei o serie de chestiuni care tin de situatia pe care Romania a traversat-o si o traverseaza inca in legatura cu functionarea corecta a institutiilor statului, a institutiilor de forta, de ingrijorarile si informatiile care apar in spatiul public legate de incalcarea grava a drepturilor si libertatilor fundamentale. Sigur ca nu ne sunt straine ingrijorarile pe care le-am exprimat si eu nu o singura data in legatura cu celebrul binom SRI - DNA. Si acesta a fost unul dintre subiectele pe care astazi le-au abordat si membrii Comisiei. Cred ca a existat o perioada (...) cu aceste derapaje grave, cum ar fi fost protocoalele secrete incheiate de SRI cu DNA, extinderea campului tactic pana in instanta, acordarea de asistenta juridica procurorilor, indicarea solutiilor poate pentru judecatori - sunt lucruri care sunt inacceptabile in ceea ce priveste functionarea unui sistem de informatii intr-o tara democratica, ce respecta si pune mai presus de orice cetateanul si drepturile si libertatile lui", a adaugat Tariceanu.

  • Tariceanu: Exista o schimbare de atitudine la SRI de cand e Hellvig director

Calin Popescu-Tariceanu sustine ca exista, de la preluarea functiei de director SRI de catre Eduard Hellvig, "o schimbare de atitudine" la aceasta institutie, prin "revenirea la misiunea sa de baza".

"Exista, din fericire, si o schimbare de atitudine pe care am notat-o de la preluarea functiei de director SRI de catre Hellvig, despre care mi-am exprimat la inceput niste rezerve, dar trebuie sa salut schimbarea de atitudine si deciziile care au fost luate, in conformitate cu prevederile legale si care respecta rolul pe care trebuie sa il indeplineasca un SRI, un serviciu de informatii, intr-o societate libera si democratica", a mai afirmat Tariceanu.

El a precizat ca se refera "la revenirea SRI la misiunea sa esentiala, nu de supraveghere a cetatenilor, nu de transformare a Serviciului intr-o politie judiciara cum a functionat in trecut".

Tariceanu a explicat ca a preluat observatiile lui Radu Chirita de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, potrivit caruia, in perioada 2010 - 2015, in Romania ar fi fost ascultate 300.000 de persoane.