Europarlamentarul Siegfried Muresan spune, intr-o declaratie de presa, ca Viorica Dancila va trebuie sa explice, in cadrul intalnirilor de marti si miercuri de la Bruxelles cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, si cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de ce, cu o crestere economica de 7% anul trecut, deficitul de cont curent aproape s-a dublat in 2017, crescand cu 85% fata de 2016, pana la 6,46 de miliarde de euro.

Siegfried MuresanFoto: Facebook - Siegfried Muresan

"In plus, Guvernul PSD - ALDE a adancit Romania in datorii si imprumuturi, datoria publica crescand cu 1,04 miliarde de euro. Toate acestea in timp ce rata inflatiei a ajuns la 4,3% in ianuarie 2018, iar, conform prognozelor Comisiei Europene pentru 2018, economia tarii noastre va inregistra o reducere a cresterii economice, in timp ce inflatia va continua sa creasca", acuza Muresan.

Romania, ca stat semnatar al Pactului Fiscal European intrat in vigoare in 2013, este obligata sa pastreze un nivel redus al datoriei publice si al deficitului bugetar, la fel ca toate celelalte 24 de state membre semnatare, spune europarlamentarul PMP.

"De aceea, prim-ministrul Viorica Dancila trebuie sa explice partenerilor europeni de ce, in ultimele 13 luni, masurile luate de Guvernul PSD - ALDE au fost in directia opusa prevederilor acestui Pact si care sunt masurile pe care la are in vedere pentru a reveni la discplina fiscala de dinainte de 2017. Altfel, riscam ca Uniunea Europeana sa declanseze procedura de deficit excesiv pentru tara noastra, ceea ce poate duce la aplicarea de amenzi si la modificarea politicii de imprumut a Bancii Europene de Investitii", a adaugat Siegfried Muresan.