Superimunitatea pentru judecatorii Curtii Constitutionale, adoptata de Senat: nu pot fi urmariti penal, arestati preventiv sau trimisi in judecata fara votul a doua treimi dintre ei/ Legea merge la promulgare

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Miercuri, 14 februarie 2018, 12:40 Actualitate | Politic


Judecatorii Curtii Constitutionale (2017)
Foto: Agerpres
Senatul a adoptat miercuri proiectul de lege prin care se acorda o superimunitate judecatorilor Curtii Constitutionale, in sensul in care acestia nu pot fi urmariti penal, retinuti, arestati preventiv si nici trimisi in judecata decat cu votul a doua treimi dintre ei (6 din 9 judecatori). Senatul este camera decizionala, urmand sa mearga la promulgare.

Vezi aici votul electronic

Proiectul, initiat de deputatul Adnagi Slavoliub (minoritati), a fost votat in forma in care a trecut de Camera Deputatilor, cu 81 voturi pentru, 4 abtineri, 19 voturi impotriva.

Citeste aici forma legii votata miercuri.

"Prin aceasta lege urmeaza sa cream superimunitati pentru judecatorul CCR care devine aproape imposibil de urmarit penal, arestat preventiv sau judecat. Cream o discriminare fata de judecatorul de drept comun. Mai mult, judecatorul constitutional trimis in judecata va putea sa faca parte din complet, in timp ce judecatorul de drept comun este suspendat de drept. Apreciem ca aceasta discriminare nu trebuie sa existe.

O alta curiozitate este faptul ca un judecator numit pe rest de mandat poate fi numit pentru un nou mandat. Se ajunge la doua mandate consecutive desi Constitutie interzice acest lucru", a afirmat senatorul USR George Dirca, singurul care a luat cuvantul la dezbaterile pe acest proiect legislativ.

Secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Mariana Mot, care a reprezentat Guvernul, a declarat ca "Apreciem ca oportunitatea amendamentelor admise este la latitudinea Parlamentului."

Ce prevede legea:

 
Proiectul propune modificarea art. 66 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale:

"(1)Judecatorii Curtii nu pot fi urmariti penal, retinuti, arestati, perchezitionati sau trimisi in judecata penala decat cu incuviintarea plenului Curtii Constitutionale, la cererea ministrului justitiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

(2) Incuviintarea prevazuta la alin 1 se da cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor Curtii Constitutionale, dupa ascultarea judecatorului in cauza.

(3) Pentru infractiuni savarsite de judecatorii Curtii, urmarirea penala si trimiterea in judecata se fac numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

(4) In caz de infractiune flagranta, judecatorii Curtii pot fi retinuti si supusi perchezitiei, ministrul justitiei informandu-l de indata pe presedintele Curtii Constitutionale.

(5) Judecatorul trimis in judecata penala poate fi suspendat prin decizia plenului Curtii Constitutionale, adoptata cu votul a doua treimi din membrii Curtii. In cazul unei decizii de achitare, suspendarea inceteaza, iar in cazul unei decizii definitive de condamnare, mandatul de judecator al Curtii inceteaza de drept."

In prezent, cei care incuviinteaza retinerea sau arestarea sunt forurile care au propus respectivul judecator in functie - Camera Deputatilor, Senatul sau Presedintele Romaniei. In fata urmaririi penale nu exista imunitate. In plus, in prezent, daca un judecator CCR este trimis in judecata este suspendat de drept din functie. 

Ce spune art. 66 in prezent:

(1) Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, al Senatului sau a Preşedintelui României, după caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
(2) Competenţa de judecată pentru infracţiunile săvârşite de judecătorii Curţii Constituţionale aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(3) De la data trimiterii în judecată penală, judecătorul Curţii Constituţionale este suspendat de drept din funcţia sa. În caz de condamnare definitivă, el este exclus de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează.

"Imunitatea propusa constituie cea mai eficienta garantie ca judecatorii Curtii Constitutionale isi pot exercita rolul conferit fara constrangeri sau preisuni", sustine deputatul in expunerea de motive.

Totodata, se propune si modificare art. 68:

"Judecatorul care a fost numit pentru restul de mandat al unul alt judecator va putea fi numit, la reinnoirea Curtii Constitutionale, pentru un mandat complet de 9 ani".

De asemenea, proiectul prevede ca "Dupa incetarea mandatului ca urmare a expirarii termenului pentru care a fost numit, judecatorul Curtii Constitutionale poate opta pentru intrarea in avocatura sau notariat, fara examen."

Proiectul ofera si privilegii in ceea ce priveste pensia speciala. Astfel:

"Judecatorii CC cu o vechime in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior de cel putin 25 de ani, indiferent de varsta si de data pensionarii, beneficiaza, la cerere, de pensie de serviciu egala cu 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile avute. Pentru fiecare an care depaseste vechimea mentionate, la cuantumul pensiei se adauga cate 1% din baza de calcul, fara a oputea depasi. Pensia astfel stabilita se actualizeaza in raport cu indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile aferente ale judecatorilor Curtii Constitutionale. Pensia de serviciu se recalculeaza, la cerere, prin adaugarea vechimii dobandite in functia de judecator dupa data stabilirii acesteia.

In ipoteza in care calitatea de pensionar a fost dobandita inainte de intrarea in exercitiul mandatului, pensia aflata in plata se recalculeaza potrivit prevederilor alin (1).

Pensia de serviciu poate fi cumulata cu orice venituri realizate.

Beneficiarii pensiilor aflate in plata pot opta pentru pensia de serviciu potrivit prevederilor prevazute la alin. (1).

La inceterea mandatului, ca urmare a expriarii termenului acestuia sau a imposibilitatii exercitarii sale din motive de sanatate, judecatorii Curtii Constitutionale beneficiaza de o suma egala cu indemnizatia neta de 6 luni.

Judecatorii CC au dreptul la pasaport diplomatic."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5323 vizualizari

 • +19 (21 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 14 februarie 2018, 12:44)

  qwerasdf [anonim]

  • +22 (24 voturi)    
   E o lege neconstitutionala! (Miercuri, 14 februarie 2018, 14:39)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   Iohannis ar trebui sa o trimita la CCR.
   • -19 (21 voturi)    
    atunci (Miercuri, 14 februarie 2018, 14:44)

    Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

    Iohannis ar trebui să se trimită și pe sine la CCR.
    • +7 (11 voturi)    
     Du-te inapoi in Rusia, (Miercuri, 14 februarie 2018, 15:24)

     emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

     e nevoie de oameni sa curete zapada la Moscova.
    • +9 (11 voturi)    
     Eu te-as trimite pe tine! (Miercuri, 14 februarie 2018, 15:52)

     Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

     La puscarie! Fara proces. Esti vinovat din plecare de prostie si securism. Prezumtia de nevinovatie nu se aplica la tine...
    • +1 (1 vot)    
     Usoară indigestie? (Miercuri, 14 februarie 2018, 22:28)

     ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

     alte-dăți aveai mai mult schepsis:)
 • +24 (26 voturi)    
  Modelul Imunitatii pentru judecatorii din URSS (Miercuri, 14 februarie 2018, 12:45)

  un domn [utilizator]

  Implementat cu Succes in Romania!
  • +2 (2 voturi)    
   Adevarat (Miercuri, 14 februarie 2018, 16:49)

   Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Exact ca in Rusia.
 • +24 (26 voturi)    
  Romania, (Miercuri, 14 februarie 2018, 12:47)

  John M. [utilizator]

  You are in for a deep plunge in un-democracy.

  Romania, pentru 2 indivizi corupti, esti pe cale sa devii o dictatura africana din anii 60 de care si africanilor le e rusine azi.
  • +7 (9 voturi)    
   nu sint numai 2 (Miercuri, 14 februarie 2018, 15:05)

   drop [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   sint si sute de primari psd urmariti de dna
 • +26 (28 voturi)    
  PSD i-a facut zei pe judecatorii CCR (Miercuri, 14 februarie 2018, 12:49)

  emil bobu [utilizator]

  in speranta ca CCR il va face zeu pe Dragnea, scapandu-l de inchisoare.

  Constitutia zice ca nimeni nu e mai presus de lege.

  Ce nu scrie in Constitutie e ca legile sunt scrise de hotii cu majoritate in Parlament, PSD&Co.
 • +25 (27 voturi)    
  uite asa se cumpara CCR! (Miercuri, 14 februarie 2018, 12:50)

  trem [utilizator]

  Le dai niste privilegii, ei dau niste hotarari care te ajuita si mergem incet dar sigur spre o piata de tranzactionare a favorurilor intre institutii cheie ale Romaniei ajunse pe mana Partidului.

  Noapte buna cetateni, stati si vegheati la TV!
 • +11 (15 voturi)    
  Asta era problema Romaniei! (Miercuri, 14 februarie 2018, 12:55)

  remus2009xxx [utilizator]

  Mosulicii de la CCR
 • +14 (16 voturi)    
  . (Miercuri, 14 februarie 2018, 12:56)

  theo667 [utilizator]

  Nu uitati ca proiecctul a trecut de camera deputatilor in aprilie 2017 deci li sa aratat acadeaua. Pentru ca au judecat frumos ceea ce trebuia si vor judeca in continuare proiectul a trecut in februarie 2018 de senat deci este ca si lege (Johanis il poate intoarce se voteaza la fel cineva contesta la CCR unde ghici ce se intampla?)
 • +10 (12 voturi)    
  Eu .. . . (Miercuri, 14 februarie 2018, 12:57)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . judecatorul Vasile Ioan te condamn pe tine judecatorule Vasile Ioan( adica pe mine) la 10 ani de inchisoare, ca sa te inveti minte! O mai mare minune parlamentara chiar ca hu am mai auzit pana acum si au fost destule nastruscii votate de parlamentul Romaniei!
 • +13 (15 voturi)    
  Da da ce?? (Miercuri, 14 februarie 2018, 12:59)

  vio7 [utilizator]

  Ei nu sunt oameni,sunt superoameni,sunt supercetateni???Se teme Dorneanu de ceva anume-limba de pantofi a lui Nastase-Bombonel???
 • +4 (4 voturi)    
  Nu ma pricep (Miercuri, 14 februarie 2018, 13:05)

  DrDorel [utilizator]

  Cine numeste acesti judecatori in functie?
 • +20 (22 voturi)    
  A (Miercuri, 14 februarie 2018, 13:09)

  adrian67 [utilizator]

  Adica se pregatesc sa faca prostii si au nevoie de imunitate? Si Ceausescu a avut imunitate, dar nu in fata glontului.
  • +16 (18 voturi)    
   Cel mai pertinent comentariu (Miercuri, 14 februarie 2018, 14:27)

   triciupa [utilizator] i-a raspuns lui adrian67

   Cred ca e momentul sa le amintim cu tarie acest fapt: pot sa-si voteze cate super-imunitati vor, in fata glontului nu exista imunitate...
 • +14 (16 voturi)    
  Ar fi un adevarat miracol (Miercuri, 14 februarie 2018, 13:12)

  Captain Obvious [utilizator]

  Daca CCR ar da-o drept neconstitutionala aceasta aberatie. In fond daca esti un om corect, de ce ai nevoie de asa ceva ???
 • +17 (19 voturi)    
  Subtirel (Miercuri, 14 februarie 2018, 13:13)

  omezu [utilizator]

  Eu as mai fi bagat niste amendamente: Judecatorul constitutional sa fi fost membru P$D minim 10 ani, sa fie nascut in Videle sau pe o raza de maxim 50 de km de oras (sau ce o fi), daca e femeie trebuie sa o cheme Olguta, Carmen, Viorica, Gabita, Codrin etc. si sa fie musai de tip motostivuitor.
  Bonus: Nicolicea, Iordache si Serban sa fie numiti judecatori constitutionali pe viata. Macar sa stim o treaba.
  • +8 (10 voturi)    
   nu le place sa fie urmariti, dar smotociti un pic (Miercuri, 14 februarie 2018, 14:34)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui omezu

   asa , doar de control cind terfelesc legile de dragul psd-ilor

   sau nevoie de aprobarea parlamentul pentru operatiunea de smotocire?
 • +9 (11 voturi)    
  Bun asa! (Miercuri, 14 februarie 2018, 13:14)

  dandra [utilizator]

  Sunt Dzei pe pamant!

  It is good to be the king.
 • +14 (16 voturi)    
  Super - imunitatea (Miercuri, 14 februarie 2018, 13:15)

  si_mort_va_vad [utilizator]

  nu ii apara nici de Dumnezeu , nici de belzebuth ,

  TOTUL se plateste .

  #RESPECT D-na Livia STANCIU !
 • +11 (13 voturi)    
  Si cand te gandesti ca... (Miercuri, 14 februarie 2018, 13:17)

  Cataleya [utilizator]

  ...tot ei, cei 9 de la CCR, vor decide (la o adica) constitutionalitatea acestei legi, e clara treaba.
  Bineinteles ca nici macar nu e sigur ca Johannis o va retrimite in Parlament sau o va reclama la CCR. )))
 • -13 (17 voturi)    
  super corect!! (Miercuri, 14 februarie 2018, 13:17)

  danete [utilizator]

  Sa nu se mai intample abuzuri ca in cazul Grebla.
 • +11 (13 voturi)    
  Cred ca au ...gresit legea. (Miercuri, 14 februarie 2018, 13:23)

  gigiN [utilizator]

  Suprimunitatea trebuia acordata doar judecatorilor propusi de catre psd si fosti membri psd.
 • +9 (11 voturi)    
  PS. (Miercuri, 14 februarie 2018, 13:24)

  Cataleya [utilizator]

  Johannis ar trebui sa sesizeze CCR pe aceasta lege, chiar si numai pt a avea ocazia sa citim motivarea celor 9, in cazul in care va fi considerata "perfect constitutionala" ))))
 • +11 (13 voturi)    
  mda... (Miercuri, 14 februarie 2018, 13:27)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  tara de cacat ... acum avem si dumnezei ... pana si BOR e invidioasa.
 • +8 (12 voturi)    
  Statul paralel (Miercuri, 14 februarie 2018, 13:33)

  Caligula [utilizator]

  Un exemplu elocvent de construire a statului paralel.

  Cei care fac legile si cei care le aproba nu dau socoteala in fata lor. Parlamentarii la putere vor sa creeaze un stat cu doua feluri de cetateni. Un stat care de-facto nu e un stat de drept, un stat democratic nefunctional.

  Imunitatea penala a celor pusi in fruntea institutiilor democratice trebuie sa dispara cat mai curand, pentru ca altfel erodeaza statul democratic.
 • +10 (12 voturi)    
  O alta tampenie marca Liviu Dragnea (Miercuri, 14 februarie 2018, 13:36)

  Maspp [utilizator]

  Probabil si-a dorit sa-si securizeze deciziile CCR oferindu-le tot felul de benficii.
 • +8 (10 voturi)    
  Vreau și eu (Miercuri, 14 februarie 2018, 13:39)

  Celbland [utilizator]

  Vreau și eu superimunitate. Consider că merit din plin.

  Sau cel puțin imunitate la codul rutier, să nu mă poată amenda polițiștii.
 • +7 (11 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 14 februarie 2018, 13:48)

  DiDiRo [anonim]

 • +11 (15 voturi)    
  Bineînțeles... (Miercuri, 14 februarie 2018, 13:50)

  Wasile [utilizator]

  ... că o mână spală pe alta!
  Noi vă dăm imunitate, noi vă dăm super-pensie egală cu veniturile, noi vă dăm intrarea în notariat fără examen (ca să continuați să câștigați și după ce plecați), noi vă dăm și vă dăm... dar na, simțiți-vă și voi și dați și voi o hotărâre, două, trei, că na, suntem oameni și noi - nu pe față, dați-o ocolită, câte una rece la trei calde, combateți niște formalități dar vă zicem noi ce trebuie să iasă cu adevărat.
  Hai sictir țară de hoți.
 • +12 (14 voturi)    
  Superimunitate? (Miercuri, 14 februarie 2018, 14:04)

  Lucris [utilizator]

  Sa intelegem ca e un troc intre CCR si PSD?
  Adica, noi votam iar voi dati verdict de constitutionalitate?
  • +7 (9 voturi)    
   nuuuu, da de unde , e doar o coincidenta (Miercuri, 14 februarie 2018, 14:35)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui Lucris

   la fel cum "stelele" din parlament tot din coincidenta
   si-au scapat mina in banii statului
 • +11 (13 voturi)    
  Cand o exploda mamaliga (Miercuri, 14 februarie 2018, 14:13)

  Koczka [utilizator]

  Nu o sa se mai tina cont de nici o superimunitate.
  Cu furcile si cu topoarele vor fi macelariti toti cei care si-au batut joc de acest popor si aceasta tara.
  'à la guerre comme à la guerre spune o veche vorba romaneasca ...
  • +4 (6 voturi)    
   vez (Miercuri, 14 februarie 2018, 14:45)

   dum_i [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

   Vezi ca statul mafiot a lu dragnea are dreptul sa te bage la puscarie pentru afirmatia ta.

   Asa ca ciocu mic si munceste pentru lepre mai departe.

   Taxe, impozite si antena 3 sa papi.
 • +10 (12 voturi)    
  Despre hoti si despre nesimtiti... (Miercuri, 14 februarie 2018, 14:24)

  Adri70 [utilizator]

  Gruparea infractionala PSD tocmai a dat o noua lovitura! Bravo lor! Este rezultatul nesimtirii celor care au stat acasa cand ar fi trebuit sa mearga la vot.
 • +4 (6 voturi)    
  bravoooooo (Miercuri, 14 februarie 2018, 14:55)

  liviu_ [utilizator]

  eu zic sa aiba si drept de viata si de moarte asupra noastra...
  macar sa stim o chestie...

  PS: asta se numeste mita data ccr ca sa scape pesedeii de problemele cu legea!
 • -5 (9 voturi)    
  Este reactia fireasca a politicului si a (Miercuri, 14 februarie 2018, 15:08)

  xrogo [utilizator]

  judecatorilor de-a se apara de abuzurile DNA, in cazul Grebla un judecator de CCR a fost retinut inainte de a intra intr-o sedinta a CCR ce dezbatea rolul SRI in anchetele penale, mai stiti ceva de-acest dosar, s-a matrasit dar un judecator de CCR a fost inlocuit?
  • +8 (10 voturi)    
   Este actiunea mafiei PSD (Miercuri, 14 februarie 2018, 15:27)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   care vrea ca CCR sa le declare constitutionale toate aberatiile de legi prost gandite si distructive, inclusiv modificarile Codului de Procedura Penala ca sa nu-i mai inregistreze pe PSDisti cand dau spagi in cimitir.

   La scoala de postaceala ai fost printre ultimii, sa inteleg.
 • +6 (8 voturi)    
  Stiu cum va vota Ligia Stanciu ! (Miercuri, 14 februarie 2018, 15:33)

  Susufler0 [utilizator]

  Dar cum vor vota Daniel Morar si Mona Pivniceru ramane un secret !

  Iar Legea superimunitatii judecatorilor CCR va fi, (cand va veni momentul) declarata SUPERCONSTITUTIONALA !

  PS. Apropo, Toni Grebla a facut gainarii dar si astea scrie la lege ca se cerceteaza si in caz ca se verifica (se dovedesc) se pedepsesc !

  PPS. Si inca ceva ! Superimunitatile astea nu sunt imuabile. La o adica, in functie de interes, in viitor, chiar PSD le poate inlatura in Parlament si, minune !, aceiasi judecatori care vor declara in viitorul apropiat aceasta superimunitate constitutionala, vor declara mai incolo ca si anularea superimunitatii este la fel de constitutionala !
 • +1 (1 vot)    
  Sa presupunem ca un membru (Miercuri, 14 februarie 2018, 17:13)

  Rescator [utilizator]

  al CCR trage pe nas cateva linii de cocaina,se enerveaza si ii impusca pe ceilalti opt.Cine va mai vota
  retinerea criminalului,prin votul a 2/3 din membri?
  Mari tampiti,mari ticalosi,mari mafioti!
 • -1 (3 voturi)    
  Noaptea mintii. (Miercuri, 14 februarie 2018, 17:19)

  Attila the Hun [utilizator]

  Trollii de pe hotnews sint cind impotriva imunizarii cind pentru imunizarea fortata. Depinde cine baga fisele in tonomat.
 • +3 (3 voturi)    
  Ca la STABOR ? (Miercuri, 14 februarie 2018, 18:05)

  deval [utilizator]

  Ce ne mai trebuie justirie, intreb ? Coruptie -zic guvernantii,- nu exista, pentru restul ne facem noi niste instante de bloc, de cartier dupa model tiganesc !!
  • 0 (0 voturi)    
   Bercea Mondialu (Joi, 15 februarie 2018, 0:42)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui deval

   E mic copil
 • +1 (1 vot)    
  CCR penal (Miercuri, 14 februarie 2018, 23:07)

  Daniels22026 [utilizator]

  Pana mai deunazi aveam doar parlament penal. Acum si CCR-ul, daca tot a intrat in politica, evident avea nevoie de imunitate


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by