Uniunea Salvati Romania anunta, intr-un comunicat transmis marti, ca organizeaza un nou concurs deschis de CV-uri pentru a nominaliza "cele mai competente persoane" la conducerea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Societatii Romane de Televiziune si Consiliulului Legislativ.

"Ca de fiecare data, USR incearca sa asigure transparenta in procedurile de numire ale oamenilor din conducerea institutiilor publice. Este inacceptabil ca o institutie precum Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii sa fie politizata deoarece PSD a ridicat la rang de strategie politica numirea rudelor si a prietenilor in functii publice. Toate numirile in institutiile publice trebuie sa respecte criterii de integritate si de profesionalism, nu criterii clientelare impuse de vechile partidele politice", a declarat presedintele USR Dan Barna, citat in comunicat.

Candidatii trebuie sa respecte conditiile legale pentru alegerea in conducerea celor trei institutii, dar si criteriile de profesionalism si integritate ale USR.

Astfel, candidatul pentru un loc in Colegiul Director al CNCD trebuie sa fie cetatean roman, cu studii superioare (preferabil stiinte juridice), fara antecedente penale si sa nu fi fost agent sau colaborator al politiei politice comuniste. Candidatul trebuie sa se bucure de o buna reputatie si sa aiba o activitate recunoscuta in domeniul apararii drepturilor omului si combaterii discriminarii. Alte criterii de eligibilitate sunt familiaritatea cu mediul comunicational public si capacitatea de a asuma o atitudine impartiala in evaluarea spetelor.

Candidatul pentru un loc in consiliul de administratie al SRTv nu poate face parte din consiliul de administratie al unei societati comerciale care are activitate in domeniul audiovizualului si nu poate participa la societati comerciale cu care Societatea Romana de Televiziune intretine relatii de afaceri sau are interese contrare.

Candidatul pentru functia de presedinte de sectie a Consiliului Legislativ trebuie sa aiba cetatenia romana si domiciliul in tara, pregatire juridica superioara, precum si o buna reputatie profesionala si morala. Pentru functiile de presedinte al Consiliului Legislativ si presedinte de sectie este necesara o vechime in activitatea juridica de cel putin 15 ani.

Candidatii propusi de fiecare partid vor fi audiati in Comisiile parlamentare permanente, iar votul final va avea loc in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului.

Din CV-urile primite pana pe 18 februarie, Biroul National al Uniunii Salvati Romania va selecta luni, 19 februarie 2018, candidatii ce vor fi nominalizati din partea partidului.

Uniunea Salvati Romania a mai lansat si in trecut o invitatie deschisa tuturor profesionistilor din societate pentru a-si trimite candidaturile in vederea nominalizarii din partea partidului in comitetele de conducere de la Curtea de Conturi si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.