Luni a fost autentificat la notariat Grupul de inițiativă al campaniei “Fără penali în funcții publice”, care isi propuna sa stranga jumatate de milion de semnaturi pentru modificarea Constitutiei. Initiativa, sustinuta de USR, vrea sa introduca in legea suprema interdicita ocuparii de functii publice alese de catre condamnatii penal, potrivit unui comunicat USR.

Gabriel LiiceanuFoto: Hotnews

Grupul de initiativa este format din filosoful Mihai Șora; scriitorul Gabriel Liiceanu; pianistul Dan Grigore; juristul Eugen Vasiliu; activistul civic Valeriu Nicolae; președintele Asociației Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu; Oana Negru și Mihai Tudorică, membri ai grupului “Rezistența”; Klaus Fabrițius reprezentând Forumului Democrat al Germanilor din România, cetățeni implicați în acțiuni civice și președintele comitetului, avocatul Mihai Badea.

“Fără penali în funcții publice” este o inițiativă cetățenească susținută de USR care își propune să stângă 500.000 de semnături în 6 luni pentru a modifica Constituția. În acest sens, persoanele condamnate penal nu vor mai putea ocupa funcții publice alese în stat. Înainte de începerea efectivă de strângere a semnăturilor, vor mai fi necesari doi pași: avizul de la Consiliul Legislativ și publicarea proiectului în Monitorul Oficial.

În prezent, integritatea membrilor din Guvern este reglementată prin lege, dar nu și cea a reprezentanților autorităților publice locale, deputaților, senatorilor și Președintelui României. Iata cum arata noul alineat propus va fi introdus la Art.37 din Constituție:

„(3) Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării."

"În urmă cu un an eram în stradă și protestam împotriva ordonanței 13. Alături de sute de mii de oameni din toată țara. Cele mai mari proteste de stradă de la Revoluție încoace, mai mulți oameni decât la Revoluție. După un an lucrurile sunt cam în același punct. Două guverne au fost schimbate, dar asaltul împotriva legilor justiției continuă pentru că un grup de politicieni penali, strânși în jurul lui Liviu Dragnea, folosesc puterea pe care o au pentru a scăpa de pușcărie sau pentru a continua să fure, iar oamenii continuă și ei să iasă în stradă. Noi credem că astăzi sunt suficient de mulți oameni în societate care își doresc o curățare a clasei politice. Care s-au săturat să vadă în fruntea statului oameni condamnați penali. Care s-au săturat ca viitorul lor să fie decis de niște infractori. Inițiativa aceasta este pentru ei", a spus Dan Barna, președintele USR, potrivit comunicatului citat.

USR arata ca, la nivel european, Constituții din țări precum Estonia, Danemarca, Polonia sau Luxemburg au astfel de interdicții cu privire la corupție.