Toader: In 2016-2017, o treime din fondurile pentru investitii la nivelul instantelor, alocate Curtii de Apel Ploiesti

de Ionut Baias     HotNews.ro
Marţi, 6 februarie 2018, 1:55 Actualitate | Politic


Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca pentru investitiile in sediile de instanta, finantate din buget propriu, prioritatea institutiei pe care o conduce consta in finalizarea lucrarilor incepute in anii anteriori, precum si a celor nefinalizate in cadrul Acordului de Imprumut cu Banca Mondiala, valoarea angajamentelor fiind de doua ori mai mare decat bugetul mediu anual (pe ultimii cinci ani) de investitii al MJ, potrivit Agerpres.

''In perioada 2016-2017, 33,61% din fondurile totale pentru investitii la nivelul instantelor au fost alocate Curtii de Apel Ploiesti, in principal pentru finalizarea obiectivului de investitii Palatul de Justitie Prahova si a lucrarilor de Consolidare si reparatii capitale Tribunalul Prahova. Pentru anul 2018, alocarea este de 40,76%. Noi lucrari ar trebui sa fie angajate exclusiv in baza prioritizarii rezultate in urma bilantului principalelor obiective de investitii in infrastructura fizica a instantelor si parchetelor. De asemenea, conform studiului de pre-fezabilitate, contractat de catre Ministerul Justitiei in anul 2015, in judetul Prahova, localitatea Berceni, va fi realizat un Penitenciar a carui valoare estimata, conform studiului, depaseste 100 milioane de euro'', a scris ministrul Toader luni pe Facebook.

Totodata, el precizeaza ca programul national de consolidare a infrastructurii instantelor de judecata cuprinde 27 sedii de instante, se deruleaza prin bugetul MDRAP si este operat de catre Compania Nationala de Investitii.

''Situatia pe cele doua componente: Componenta 1 - de reabilitare a sediilor existente ale instantelor - total de 14 obiective, din care: 2 sedii de instanta finalizate, 3 instante - lucrari in curs de executie, 9 instante - lucrari de interventii aflate in etapa de proiectare si avizare. Componenta 2 - de executie a sediilor noi de instanta - in luna februarie 2017 (la mai mult de 2 ani de la demararea programului), componenta nu era operationala. Incepand cu data de 03.05.2017, moment la care a fost emis Ordinul Ministrului Justitiei pentru aprobarea Temelor standard de proiectare, componenta a devenit operationala. Cu toate acestea, dintr-un total de 13 sedii noi de instante incluse in program, numai pentru 4 s-a putut continua dezvoltarea investitiilor, deoarece situatii juridice in legatura cu terenurile transmise Ministerului Justitiei (chiar si de 5 ani) nu au permis continuarea demersurilor. A fost elaborat un plan de masuri pentru fiecare situatie identificata'', explica ministrul.

Reactia acestuia vine dupa de fostul ministru al Justitiei Robert Cazanciuc a atras atentia asupra intarzierilor in finalizarea lucrarilor la Palatul Justitiei din Ploiesti.

Intr-o postare pe Facebook, el a amintit ca in cadrul audierilor pentru investirea noului guvern a avut o interventie minimala "pentru a da posibilitatea Opozitiei sa adreseze cat mai multe intrebari ministrului Justitiei, Tudorel Toader, pornind de la premisa ca o majoritate parlamentara are mai multe posibilitati de a verifica indeplinirea angajamentelor luate in campania electorala".

"Din fericire, Ministerul Justitiei este in continuare vecin cu Ministerul Finantelor si sunt absolut convins ca domnul Eugen Teodorovici va sprijini finalizarea proiectului de investitii in sediile a 24 de instante din capitalele de judet, proiect inceput in decembrie 2014, cu singura conditie ca cineva sa ii spuna ca altfel riscam sa nu ne onoram angajamentele, iar de acest lucru noua chiar ne pasa. O justitie conform asteptarilor cetatenilor nu poate fi infaptuita fara o legislatie in care omul este valoarea suprema; justitia este infaptuita de magistrati cu vocatie in sedii in care cetatenii sa paseasca cu incredere, si nu sa se simta umiliti de cum trec pragul unei instante de judecata", a adaugat Cazanciuc, potrivit Agerpres.

221 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version