Senatul a respins luni, cu 61 de voturi "pentru" si 23 de voturi "impotriva", propunerea legislativa a USR pentru modificarea si completarea Legii nr. 98/2016, prin care firmele cu actiuni la purtator sa nu poata participa la licitatiile publice, scrie News.ro. Initiatorii au spus, la momentul depunerii proiectului, ca scopul lui este ca "firmele capusa si neperformante controlate de baronii PSD care au jefuit statul in ultimii ani sa ajunga falimentare".

Potrivit textului legislativ, se interzice atribuirea prin procedura simplificata a contractelor de achizitie publica/acordurilor-cadru catre operatorii economici emitenti de actiuni la purtator sau de alte titluri de participare la purtator, precum si participarea la concursurile de solutii prin aplicarea unor proceduri simplificate a operatorilor economici emitenti de actiuni la purtator sau de alte titluri de participare la purtator.

USR a anuntat, pe 5 august 2017, ca a initiat un pachet de legi care vrea interzicerea accesului societatilor cu actiuni la purtator la contracte cu fonduri publice, astfel incat "firmele capusa si neperformante controlate de baronii PSD care au jefuit statul in ultimii ani sa ajunga falimentare".

"Actiunile la purtator sunt una dintre metodele larg folosite in activitatile ilegale de spalare a banilor, intrucat anonimitatea proprietarului actiunilor face imposibila verificarea eventualelor conflicte de interese sau situatii de trafic de influenta", anunta USR pe 5 august 2017.

De asemenea, acestia spuneau ca: "Tel Drum SA, societate cu actiuni la purtator, a avut in ultimii 5 ani peste 100 de contracte cu fonduri publice conform SEAP. Acestea sunt doar cele verificabile, dar pot exista si contracte mai mici sau mai vechi care nu au trecut prin SEAP. In urma dezvaluirilor recente ale jurnalistilor de la Rise Project, exista suspiciunea ca detinatorul actiunilor la purtator din societatea Tel Drum SA ar fi chiar Liviu Dragnea, ceea ce ar fi foarte grav deoarece ar putea pune sub semnul semnul intrebarii legalitatea modului in care aceasta societate a obtinut contractele cu entitati administrative conduse direct sau prin interpusi ai liderului PSD. Tel Drum SA este o fosta regie autonoma aflata in proprietatea Consiliului Judetean Teleroman in perioada in care Liviu Dragnea era presedinte al acestei institutii".

Parlamentarii USR anuntau in aceeasi perioada ca au depus o serie de amendamente si la OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, deoarece "exista cazuri de contracte cu fonduri publice care nu intra sub incidenta legilor achizitiilor publice. Amendamentele USR interzic societatilor controlate in orice mod de stat contractarea firmelor cu actiuni la purtator. Sanctiunea este nulitatea contractelor si amendarea vinovatilor (de la 1.000 la 5.000 Lei), iar amenda nu inlatura raspunderea penala".

Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect.