Presedintele PMP, Traian Basescu, a declarat, duminica seara, ca va depune alaturi de parlamentarii partidului sau un proiect de declaratie prin care sa denunte pactul Ribbentrop - Molotov si efectele lui, prin care Basarabia a intrat in sfera de influenta a Uniunii Sovietice.

Traian BasescuFoto: Agerpres (editat)

"Suntem in anul Centenarului. Eu, ca presedinte, am denuntat Pactul Ribbentrop - Molotov, dar voi depune saptamana viitoare, cu semnatura mea si a celorlalti parlamentari PMP, un proiect de declaratie in care sa denuntam pactul Ribbentrop - Molotov si efectele lui. Avem obligatia sa facem acest lucru. Uitati-va ca de pactul Ribbentrop - Molotov au fost afectate cele trei tari baltice, Polonia si Romania. Cele trei tari baltice au iesit de sub efectele pactului Ribbentrop - Molotov, fusesera inglobate in Uniunea Sovietica, sunt independente si membre si UE si NATO, Polonia este stat integru si membru UE si NATO, Romania a pierdut Basarabia si noi stam...", a declarat Basescu la Romania TV, potrivit Agerpres.

Liderul PMP sustine ca presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, ar fi declarat ca Unirea cu Romania ar insemna un "razboi civil" pentru ca ar fi fost speriat deoarece exista un "curent unionist puternic".

"Igor Dodon s-a speriat pentru ca in Republica Moldova a inceput un curent unionist puternic. Mai mult decat atat, au aparut localitati, de la comune la orase, care in consiliile locale, sub semnatura tuturor consilierilor, a primarului, a secretarului primariei si, uneori, si a preotului din comunitate, au facut declaratii scrise, ca doresc unirea cu Romania, (...). Ceea ce o sa ma faca sa imi inchiriez un apartament la Chisinau, sa bat toata Republica Moldova, comuna cu comuna", a mai spus fostul sef al statului.

Liderul PMP considera si ca restabilirea frontierei Romaniei pe malul Nistrului este obiectiv de tara care ar fi "momentul renasterii demnitatii acestui popor": "Cetatenia mi-au luat-o, poate sa ma declare si persona non grata, dar ce am in cap ca fiind al treilea obiectiv de tara, dupa ce am intrat in NATO, ne-am garantat securitatea, am intrat in Uniunea Europeana, avem la orizont o oarecare prosperitate, al treilea obiectiv de tara trebuie sa fie reintregirea tarii prin unirea cu Republica Moldova, nu vorbesc de teritoriile din Ucraina. Vorbesc de Republica Moldova si de restabilirea frontierei Romaniei pe Nistru."