Deputatul PSD Liviu Plesoianu ii acuza pe europarlamentarii Monica Macovei si Sven Giegold ca au incaltat Directiva UE din 2016 privind prezumtia de nevinovatie, prin expunerea, la expozitia fotografica "Romania in strada. Vrem Justitie, nu coruptie" de la Parlamentul European, a unei fotografii cu politicieni imbracati in zeghe. Plesoianu le cere membrilor Parlamentului European intr-o scrisoare deschisa sa reactioneze public fata de "comportamentul scandalos" al celor doi europarlamentari.

Liviu PlesoianuFoto: cdep.ro

"In calitate de membru al Parlamentului Romaniei, va cer cu toata consideratia sa reactionati public fata de maniera grosolana in care europarlamentarii Monica Macovei si Sven Giegold au incalcat si nesocotit Directiva (UE) 2016/343 a Parlamentului European si a Consiliului din 9 martie 2016 (privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie). Dupa cum sunt convins ca stiti deja, Directiva UE solicita in mod clar abtinerea de la a prezenta persoanele suspectate sau acuzate, in instanta sau in public, purtand uniforme penitenciare, pentru a evita sa se dea impresia ca sunt vinovate", a scris Plesoianu pe pagina sa de Facebook.

La expozitia fotografica "Romania in strada. Vrem Justitie, nu coruptie", amenajata la Parlamentul European la sfarsitul lunii noiembrie, la initiativa Monicai Macovei, s-au regasit fotografii din timpul protestelor fata de controversata OUG 13 si fata de modificarile legilor justitiei. Printre poze a fost si cea care a surprins niste manechine cu fetele mai multor politicieni, printre care liderul PSD Liviu Dragnea, fostul premier Sorin Grindeanu, seful Senatului Calin Popescu Tariceanu, Victor Ponta si Ion Iliescu, purtand zeghe, aminteste News.ro.

Plesoianu sustine ca "cei mai multi policieni" prezentati in uniforma penitenciara sunt persoane care nu au fost niciodata declarate vinovate, ba chiar una dintre persoane nu e nici macar suspecta intr-un dosar. Deputatul PSD precizeaza ca Monica Macovei si Sven Giegold au organizat acea expozitie si au ales sa expuna fotografia care incalca prezumtia de nevinovatie prin prezentarea unor persoane suspecte sau acuzate in public, in zeghe, doar pentru a da impresia ca sunt vinovate.

"Europarlamentarii Monica Macovei si Sven Giegold au organizat aceasta expozitie si au hotarat sa expuna in Parlamentul European o fotografie care incalca in mod grosolan prezumtia de nevinovatie prin prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate, (...) in public, purtand uniforme penitenciare, pentru a DA impresia ca sunt vinovate", afirma Plesoianu.

El subliniaza ca "astfel de atacuri oribile la adresa fundatiei Drepturilor Omului nu pot ramane nesanctionate".

Europarlamentarul Monica Macovei a organizat, impreuna cu Sven Giegold, in 30 ianuarie o expozitie la Parlamentul European, in care a afisat fotografii de la protestele din Romania. La aceasta expozitie au participat si membrii comunitatii "Va vedem din Sibiu".