Liberalul Petru Luhan afirma, intr-un comunicat de presa, ca noul premier Viorica Dancia a mintit atunci cand a declarat ca in tara au intrat 1,09 miliarde de euro pentru ca, de fapt, aceste facturi doar au fost inaintate spre aprobare.

HotNews.roFoto: Hotnews

"In ianuarie 2017, la inceputul guvernarii PSD, guvernantii spuneau ca obiectivul lor, in domeniul fondurilor europene, este injectarea in economia romaneasca a 5,2 miliarde de euro. Dar, un an mai tarziu, realitatea si cifrele arata un bilant dezastruos. La inceputul anului 2018, premierul Viorica Dancila declara ca in tara au intrat 1,09 miliarde de euro, insa aceasta este prima minciuna a guvernului PSDragnea. De fapt, aceste facturi au fost inaintate spre verificare la ACP(Agentia de Control si Plati din subordinea ministerului Finantelor) si la Bruxelles," explica Luhan, fost europarlamentar.

"La finalul anului 2017, guvernul declara ca a trimis la Bruxelles facturi in valoare de 3,5 miliarde de euro, din care 1,6 miliarde de euro pentru rambursari in zona fondurilor structurale, ce urmau sa fie folosite pentru investitii. Aceasta este o alta minciuna a guvernului PSDragnea pentru ca, din cele 1,6 miliarde de euro, doar 4 milioane de euro au intrat in tara. Nici fondurile pentru subventia in agricultura pe hectar nu au intrat integral in conturile de la Bucuresti. De asemenea, investitiile in zona rurala sufera din cauza incapacitatii guvernului de a atrage banii de la Comisia Europeana", mai spune acesta, citat in comunicat.

Potrivit lui Luhan, desi premierul Dancila a afirmat ca Romania "nu a dezangajat niciun euro", in realitate "1,5 miliarde de euro s-au intors deja la statele membre net contributoare, fondurile fiind cele aferente anului 2014, dupa regula N+3. Punctez faptul ca inclusiv fostul ministru al Fondurilor Europene, Marius Nica, a afirmat acest lucru la sfarsitul mandatului sau."

"Ingrijorator este si faptul ca oficialii europeni iau in calcul conditionarea alocarilor de fonduri de respectarea statului de drept in tarile beneficiare, pentru ca guvernarea PSDragnea este incapabila sa aiba un minim respect pentru justitie. In acest ritm, Romania risca sa se afle multi de ani de acum incolo la coada statelor europene in domeniul absorbtiei fondurilor europene" , a mai adaugat Luhan.