Parlamentarii Uniunii Salvati Romania vor depune, luni, o propunere legislativa de modificare a procedurii de emitere a ordinului de protectie in cazul violentei domestice, a anuntat senatoarea USR Florina Presada, potrivit Agerpres.

"Este o prioritate ca victimele violentei domestice sa fie in siguranta, in primul rand sa reducem acest fenomen de violenta in familie, asa ca am pregatit o propunere legislativa pentru modificarea procedurii de emitere a ordinului de protectie in cazul violentei in familie. Am introdus obligativitatea masurilor de control la emiterea acestui ordin de protectie, iar printre masurile de control sa fie si bratara electronica. Este un proiect pe care il voi depune luni. In acest moment, strangem semnaturi. Bratara electronica sa fie purtata de agresor, este o masura practica acum in cazul arestului la domiciliu. Exista deja termenul in Codul de procedura penala, nu am facut decat sa preiau aceasta procedura si sa o includ in procedura de emitere a ordinului de protectie a victimei", a explicat vineri Florina Presada, intr-o declaratie de presa.

Pe de alta parte, potrivit senatoarei, reforma electorala, respectiv alegerea primarilor in doua tururi, scaderea pragurilor electorale si a numarului de semnaturi pentru inregistrarea candidaturilor si nu in ultimul rand extinderea dreptului de vot la distanta sau prin corespondenta pentru noi categorii de cetateni si pentru alte tipuri de alegeri se afla printre prioritatile legislative ale USR.

"Nu este normal sa avem in continuare un sistem electoral extrem de inchis, care nu lasa forte noi sa acceada in Parlament sau in consiliile locale si nu este normal ca acest drept de vot sa poata fi exercitat atat de greoi cum este acum. Noi speram ca prin propunerile legislative ale USR sa facilitam atat exercitarea dreptului la vot, dar si exercitarea dreptului de a fi ales", a adaugat senatoarea USR.

Florina Presada mai spune ca, in acest moment, coalitia PSD - ALDE are 'ca prioritate' modificarea legilor Justitiei si a Codului penal si de procedura penala 'in sensul in care cei care sunt vinovati de fapte de coruptie, trafic de influenta, de dare de mita sa nu mai poata fi pedepsiti'. 'USR va propune o inasprire a acestor pedepse. Nu e normal ca aceste lucruri sa fie abrogate. Trebuie sa ramana infractiuni in Codul penal si nu este normal ca cei care acum comit aceste infractiuni de coruptie sa nu fie de fapt pedepsiti', a precizat Florina Presada.