Fostul sef al SRI George Maior, in prezent ambasador al Romaniei in SUA, va fi audiat pe 27 februarie in cadrul comisiei parlamentare de control al activitatii SRI, a anuntat presedintele comisiei, senatorul PSD Claudiu Manda. Manda a facut acest anunt dupa ce a avut o intalnire in biroul sau cu Maior, vineri, de la ora 11.00.

George MaiorFoto: Facebook/ Ambasada Romaniei in SUA

Invitatia oficiala pentru audiere a fost semnata si va fi trimisa la Ministerul Afacerilor Externe.

Intr-o declaratie de presa, Manda a declarat ca nu a discutat chestiuni punctuale cu Maior, intrucat acestea ar trebui sa fie purtate in comisie.

"A fost o discutie de o ora. Stia, cred, in mare parte, care sunt subiectele, pentru ca subiectele au aparut in spatiul public. Am spus ca vom discuta si vom aborda subiectele pe care le-am avut aduse in atentia comisiei de cei care au venit la comisie, subiecte care sunt inclusiv in spatiul public. Din punctul meu de vedere, ce a aparut in spatiul public stia destul de bine sau in mare parte, stie la ce sa se astepte sau sa raspunda, nu am discutat in detaliu niciun fel de subiect, nu am trecut in revista vreun subiect, pentru ca eu cred ca aceste lucruri trebuie sa le facem in cadrul comisiei", a precizat Claudiu Manda.

In opinia acestuia, George Maior va fi audiat cel mai probabil o singura data.

"Daca pe parcurs o sa mai avem lucruri de lamurit, sigur ca putem sa discutam la momentul audierii partea procedurala, daca e nevoie sa fie invitat si cu alte ocazii, dar nu cred, sau daca putem sa ii adresam intrebari la care poate sa raspunda prin corespondenta. (...) A spus ca va face si un material pe care sa il prezinte comisiei, asa cum a fost domnia sa si a vazut serviciul toata perioada de cand a ajuns si pana a plecat. Probabil ca o sa intre si mai multe detalii, o chestiune pe care o sa o vedem si noi. Nu am dezvoltat discutii, sa inventariem spetele. A fost o discutie absolut normala. Ne-am axat pe partea aceasta de proceduri administrative privind venirea domniei sale, calendarul activitatii domniei sale la Washington, cand gaseste si noi, in cadrul comisiei, timp sa putem face audierea, o discutie normala de aproape o ora", a aratat presedintele Comisiei parlamentare SRI, potrivit Agerpres.

Intrebat daca s-a discutat si despre SPP, Claudiu Manda a spus: "Nu am intrat in detaliu despre niciun subiect. Despre SPP nu am vorbit absolut deloc, pentru ca activitatea nu are legatura cu SRI".

Maior a afirmat vineri ca a avut o discutie "foarte buna" cu Claudiu Manda, precizand ca "este in interesul tuturor" sa fie clarificate anumite aspecte prezentate in spatiul public.

"Eu cred ca am avut o discutie foarte buna. Este in interesul tuturor sa clarifice anumite aspecte pe care le-ati vazut in spatiul public. Nu am nicio retinere, cum nu am avut de fapt niciodata, in a ma prezenta la invitatia unei comisii pentru a discuta orice aspecte ridicate de membrii acelei comisii. Astept cu nerabdare sa incheiem aceasta discutie si, in acelasi timp, sa realizez foarte bine mandatul de ambasador in Statele Unite", a declarat Maior, la finalul intalnirii cu Manda, potrivit Agerpres.