Liderul deputatilor PNL, Raluca Turcan, a spus in plenul Parlamentului, ca "prin noul Guvern Dragnea, domnul Liviu Pop de la Maramures pare sa fi fost inlocuit tocmai cu varul sau de la Suceava", facand astfel trimitere la greselile gramaticale ale celor doi. Aceasta i-a transmis Vioricai Dancila ca, daca e o "femeie demna", ar trebui sa se roage sa nu primeasca votul de investitura, pentru ca Liviu Dragnea "v-a fixat statutul de simplu executant al comenzilor venite din partea sefului unic", "pentru ca principalul criteriu de alegere este interesul sau personal".

HotNews.roFoto: Hotnews

Declaratiile Ralucai Turcan:

Stimată doamnă prim-ministru desemnat, Viorica Dăncilă,

Întrebarea pe care și-o pun toți românii este aceea dacă o femeie va reuși acolo unde bărbații din PSD au eșuat. Ar fi un exemplu extraordinar pentru România și femeile din România dacă dumneavoastră veți reuși.

Totodată, nu putem ignora faptul că sunteți a patra propunere de prim-ministru făcută personal de Liviu Dragnea. Un om care a recunoscut el însuși că are mână proastă la prim-miniștri.

Spune multe despre tine dacă dai rateu cu atâtea propuneri într-un singur an de zile. La Loto să fi tras numele și tot nu putea să greșească atât de mult.

Dar Liviu Dragnea, doamna Dăncilă, a greșit și de această dată. De ce? Pentru că principalul criteriu de alegere este interesul său personal. Ca și în numirea dumneavoastră, interesul lui Liviu Dragnea a contat. Vrea un prim-ministru docil, fără opinii personale, care să execute cu elan toate deciziile care îi vin în plic de la partid.

Sper, doamnă Dăncilă, că Liviu Dragnea nu v-a pus să dați o semnătură în avans pe vreo hârtie referitoare la legile justiției.

Noul Guvern personal al lui Liviu Dragnea pornește de la o cotă de neîncredere foarte mare. Atât pe plan intern cât și pe plan extern. Niciodată nu cred că un guvern a plecat de la cotă mai joasă de încredere.

Cu excepția câtorva nume, acesta rămâne un guvern de strânsură și rușinos.

Cadrele didactice din toate unitățile de învățământ din România își doreau măcar un lucru. Să nu mai trebuiască să-și plece privirea de jenă atunci când vorbește la televizor ministrul Educației. Prin noul guvern Dragnea, domnul Liviu Pop de la Maramureș pare să fi fost înlocuit tocmai cu vărul său de la Suceava.

La economie ați pus un mare specialist în contracte cu statul. Omul care a avut un rol cheie în insolvența Regiei Naționale de Activități Nucleare, singurul producător de apă grea din Europa, ajunge acum Ministrul Economiei.

Felicitări PSD, trebuie să distrugem toată economia națională și să aducem, probabil, apă grea din import.

Stimată doamnă Viorica Dăncilă,

Dacă sunteți o femeie demnă, ar trebui să vă rugați să nu primiți astăzi votul de învestitură.

Liviu Dragnea, prin Călin Popescu Tăriceanu, v-a comunicat, în modul cel mai cinic, că nu veți fi un premier adevărat, ci un fel de ”administrator”. Cu alte cuvinte, v-a fixat statutul de simplu executant al comenzilor venite din partea șefului unic, Liviu Dragnea. Nici măcar de administrator pur și simplu.

În ce stat democratic liderul numărul doi al coaliției de guvernare îi transmite candidatului propus de această coaliție că nu va fi un premier adevărat, că nu are legitimitate politică pentru această funcție, ci va fi un simplu executant, o marionetă?

Nicăieri, doamnă Dăncilă, nu veți găsi o asemenea înțelegere a funcției publice.

Este un grav atac la prevederile constituționale privind statutul și atribuțiile primului-ministru și ale Guvernului. Este, practic, o invalidare a mandatului dumneavoastră constituțional, o mutilare a lui, produsă chiar de către cei care v-au nominalizat, doamnă Dăncilă, pentru această înaltă funcție în stat.

În aceste condiții, Parlamentul este dator să oprească de urgență astfel de abuz împotriva Constituției votând împotriva învestirii echipei care ne este prezentată astăzi și a candidatului la funcția de prim ministru!

Doamnelor și domnilor,

Aparatul de stat a primit cu această ocazie, mesajul clar că doamna Dăncilă nu va avea nicio autoritate dacă va fi premier. Autoritatea și decizia sunt în altă parte.

Prin conturarea unui profil public de premier-accesoriu, cei doi lideri ai majorității PSD-ALDE au decăzut-o pe doamna Dăncilă din atribuțiile ei de premier înainte de a fi învestită oficial.

Doamnelor și domnilor,

Liderii PSD-ALDE au repetat, obsesiv, că doamna Dăncilă trebuie să pună în practică, până la virgulă, mărețul program de guvernare. Aceeași placă mincinoasă cu programul de guvernare a fost pusă și în cazul celorlalți doi foști premieri, Grindeanu și Tudose.

Întrebarea este: cu ce autoritate să vă aplice doamna Dăncilă programul de guvernare (presupunând că ar avea și ceva credibil acest program) din moment ce v-ați grăbit să i-o luați înainte de a guverna efectiv?

De asemenea, apare întrebarea: care Program de Guvernare? Cel cu care i-ați mințit grosolan pe milioane români – pensionari, bugetari, patroni, angajați în mediul privat sau liber-profesioniști? Mărețul program cu 726 de promisiuni din care ați realizat doar 33, multe din acestea formale?

Mărețul program, care este astăzi un cimitir al promisiunilor atrăgătoare dar îngropate la guvernare (discutate si uitate, cum spunea fostul premier Tudose).

Mărețul program care nu conținea reintroducerea supraacizei la combusitbili, ștergerea faptelor penale încercată prin OUG 13, subordonarea politică a Justiției, mutilarea Codului Penal în folosul infractorilor, supraimpozitarea celor cu venituri din profesii independente sau a celor cu venituri din dividende și chirii etc.

Nemulțumirile sociale cresc și vor mai crește. Nu le potoliți printr-un program peticit, și prin noi minciuni spuse de aceleași fețe compromise. Realitatea de zi cu zi este alta:

✓ Ați reaprins inflația și ați atentat la puterea de cumpărare și nivelul de trai al românilor.

✓ Din septembrie, odată ce ați scumpit benzina și motorina a pornit un val de scumpiri. În ianuarie, în plină iarnă, a explodat și prețul gazelor după ce ați încercat să-i puneți capac politic.

✓ Le-ați asigurat pensionarilor o iarnă cu facturi de infern și o primăvara cu vârf de inflație. Asta după ce i-ați lăsat descoperiți prin amânarea indexării punctului de pensie cu șase luni. I-ați amăgit un an întreg că veți da noua lege a pensiilor la 1 octombrie 2017 și ați amânat-o la Sf Așteaptă.

✓ V-ați bătut joc și de bugetari după ce le-ați luat voturile. Vor vedea cu toții, în februarie, ce le mai rămâne din creșterea promisă de 25 de procente după farsa trecerii contribuțiilor sociale la angajați.

✓ Ați prigonit sistematic și premeditat pe oricine trăia pe picioarele lui și din munca lui în economia liberă. În sectorul privat. Ați făcut-o premeditat ca să-i pedepsiți, ca să-i timorați și să-i avertizați cine e jupânul absolut în România. O faceți pentru că acești oameni nu v-au votat și, o mare parte a lor, vă contestă vehement în stradă. De aceea i-ați lovit cu TVA-ul defalcat. De aceea i-ați pus pe drumuri, i-ați încolonat în fața ghișeelor de la ANAF și v-ați bătut joc de ei cu Formularul 600. De aceea le-ați mai pus CASS pe dividende deși le-ați promis impozit zero. De aceea ați supraimpozitat contractele part-time și firmele care angajează persoane cu dizabilități. De aceea i-ați terorizat cu nu mai puțin de 216 modificări ale Codului Fiscal operate într-un singur an, cu o birocrație în creștere și căreia i-ați acordat prerogative discreționare de control și pedeapsă. Vă spun un lucru: semănați vânt și culegeți furtună! Nimeni nu va reuși să reducă la tăcere cea mai dinamică și creativă parte a României prin măsuri abuzive!

Doamnă prim-ministru desemnat,

Doamnă Dăncilă, ați fost prezentată drept un politician cu experiență. Totuși nu va știm părerea într-o serie de chestiuni critice pentru România și cetățenii din această țară.

1. Veți da sau nu o ordonanță pentru legile justiției? Vă veți cere scuze pentru minciuna spusă de dumneavoastră, cum că legile justiției sunt sprijinite de Comisia Europeană?

2. Veți respecta sau nu obligațiile asumate de România prin Mecanismul de Cooperare și Verificare? Cum veți combate corupția?

3. Veți anula declarația 230 care îi obligă pe cetățeni să se așeze personal la coadă la ANAF dacă vor să doneze 2% din impozitul pe venit ONG-urile din România care fac muncă în interes public?

4. Veți anula sau nu declarația 600?

5. Veți introduce sau nu impozitul progresiv, disimulat sub denumirea de impozit pe venitul global?

6. Legea pensiilor va avea sau nu va avea la bază principiul contributivității?

7. Dvs personal, ca posibil viitor prim-ministru și fost europarlamentar, aveți un punct de vedere privind aderarea la EURO? Considerați că măsurile adoptate de PSD și ALDE sprijină convergența la EURO sau mai degrabă o slăbesc?

Doamnă prim-ministru desemnat,

Orice om se poate așeza pe un scaun.

Dar niciun om responsabil nu s-ar așeza pe scaunul de prim-ministru fără să aibă vreun răspuns la problemele reale și grave, cu care se confruntă cetățenii acestei țări în viața lor de zi cu zi.

Fac un apel la colegii din UDMR și din grupul minorităților naționale.

România, sub PSD-ALDE, trăiește o epocă a bunului plac.

România, sub PSD-ALDE, trăiește o epocă a sfidării interesului public. Nimic din ce s-a întâmplat în ultimele luni, nu are legătură cu țara.

Nici distrugerea a două guverne, nici propunere acestui prim-ministru incompetent și a unui guvern de strânsură, populat cu persoane extrem de controversate.

Ați votat de două ori propunerea lui Liviu Dragnea, nu o mai faceți și a treia oară. E limpede că nici acest guvern nu are capacitatea de a face ceva bun pentru România. Nu girați un al treilea guvern incompetent, în care toate deciziile stau în mâna unor persoane care nu fac parte din guvern și care au o singură preocupare – interesul personal și atât.