Liderul deputatilor PNL Raluca Turcan a transmis HotNews.ro clarificari privind legea 29/2018 care anuleaza o serie de obligatii fiscale pentru dezvoltatorii imobiliari, numarandu-se printre initiatorii acestui proiect.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ce spune Turcan:

"1. Aceasta lege urmareste indreptarea unor consecinte grave asupra unor persoane fizice care obtin venituri din tranzactii imobiliare sau activitati agricole ca urmare a neindeplinirii obligatiei legale a ANAF de a instiinta si de a preveni sau a indeplinirii defectuoase de catre aceasta a rolului de asistenta pentru contribuabili, deci nu doar pentru dezvoltatori imobiliari, asa cum tendentios se face referire.

2. Aceasta lege a fost votata in UNANIMITATE in Parlamentul Ramaniei.

3. Aceasta lege se adreseaza celor care si-au indeplinit obligatiile fiscale;

4. Astfel de masuri au mai fost aplicate in perioada in care actualii contestatari aveau functii de conducere in ANAF.

5. In timp, au mai beneficiat de astfel de prevederi agenti economici prin:

- anularea diferentelor de obligatii fiscale ca urmare a reincadrarii de catre ANAF a veniturilor persoanelor fizice din activitati independente in activitati dependente;

- anularea diferentelor de TVA aferente veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuala ca urmare a depasirii plafonului de inregistrare ca platitor de TVA;

- anularea diferentelor de obligatii fiscale ca urmare a recalificarii sumelor privind indemnizatiile de delegare/detasare pe teritoriul altei tari.

Exemplificarea poate continua.

6. Aceasta lege vine impotriva abuzurilor unei institutii precum ANAF la adresa unor oameni care au investit bani personali, au creat mii de locuri de munca si dupa aceea au fost haituti de statul roman, multi chiar au fost bagati in faliment.

7. Aceasta lege creaza premise pentru existenta unui regim juridic echitabil pentru agenti economici din acelasi domeniu si care erau tratati diferit si discriminatoriu.

8. Aceasta lege opreste fluxuri de spagi generate de institutii ale statului care interpretau legea dupa bunul plac si haituiau oameni de afaceri corecti.

Turcan adauga ca "e o abordare comunistoida si distructiva sa pleci de la premisa ca oamenii de afaceri sunt infractori, rechini sau dusmani ai poporului. Cei care incalca legea, trebuie pedepsiti de institutiile statului. Iar oamenii politici responsabili sa-i apere pe cei corecti de abuzuri, sa creeze un cadru fiscal limpede si predictibil, sa-i lase, de multe ori, in pace sa creeze plus valoare."

Reamintim ca, miercuri, Gelu Stefan Diaconu a atras atentia ca o lege privind anularea unor obligatii fiscale, adoptata de Parlament la finalul anului trecut si promulgata in urma cu doua zile de presedintele Klaus Iohannis, sterge "dintr-un condei datoriile smecherilor, baronilor locali si ale familiilor politrucilor cu afaceri in imobiliare". Mai exact, sustine Diaconu, Legea 29/2018 anuleaza impozite si contributii sociale pentru dezvoltatori imobiliari ce au construit cvartale de blocuri de birouri si locuinte in cele mai luxoase zone ale tarii, dar ca "acesti smecheri, pentru a evita plata taxelor catre stat, "au construit pe persoana fizica" platind impozite neglijabile in acelasi cuantum prevazut in Codul Fiscal pentru amaratii care au tranzactii ocazionale". Legea a fost initiata de patru parlamentari PNL, intre care si Raluca Turcan.

Joi, deputat PNL Bogdan Hutuca a respins criticile formulte de Gelu Diaconu care, in opinia sa, fac parte dintr-un "razboiul personal cu iz de vendeta dintre el si ministrul Finantelor, Ionut Misa".

Deputatul liberal a argumentat ca "legea degreveaza foarte multi romani de buna credinta de impunerile fiscale nedrepte ale ANAF", explicand ca anterior adoptarii acesteia "exista posibilitatea ajungerii in situatia unei duble impuneri a aceleiasi materii" in cazul dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice si ca promovarea actului normativ reprezinta o "indreptare a neaplicarii principiului accesibilitatii si previzibilitatii legii".

Gelu Stefan Diaconu i-a solicitat insa deputatului liberal sa faca publice urmatoarele informatii (sursa):

  • "documentul cu avizul negativ al MFP pentru proiectul dvs. ( cum credeti ca ar fi semnat un alt fel de punct de vedere cineva din MFP/ANAF cand Curtea de Conturi va spusese clar care este regimul fiscal al acestor tranzacti? Sau poate ar fi facut-o amicul Misa?),
  • stenogramele dezbaterilor din parlament (am sesizat cat de mult ati lucrat la aceasta lege chiar in perioada sfintelor sarbatori de iarna),
  • numarul de cazuri si sumele aferente obligatiilor fiscale anulate pentru care exista titluri de creanta,
  • numarul si valoarea tranzactiilor susceptibile a fi de aceeasi natura extrase din declaratia 208 pe care atat de profesionist ati invocat-o. Mai puteti sugera dvs ANAF (eu nu imi permit!) sa initieze un schimb de informatii cu Uniunea Notarilor Publici acolo unde stiu ca exista oameni extrem de responsabili"

"In spiritul transparentei care va caracterizeaza, va rog sa puneti la dispozitia romanilor aceste date. Multi dintre ei se intreaba oare de ce in tara asta fraierii platesc taxe, plimbati cu sutele de mii pe la ghisee, iar smecherii primesc cu atata generozitate beneficiile initiativei dvs.

Si inca ceva domnule deputat: ati aruncat o pata asupra unui partid, PNL, al carui membru de rand eu sunt din 1996. Meritam si noi membrii de rand sa avem acces la aceste date publice.

Cat despre eventuala dvs. raspundere pentru efectele deja produse ale acestei legi, stati fara grija. Aveti imunitate dar si o Decizie a Curtii Constitutionale favorabila dvs", a afirmat Gelu Stefan Diaconu, pe pagina sa de Facebook.

Bogdan Hutuca: Legea opreste fluxuri de spagi generate de institutii ale statului care interpretau legea dupa bunul plac si haituiau oameni de afaceri corecti

Bogdan Hutuca a revenit cu precizari, tot pe Facebook, acuzandu-l pe Diaconu de "abordare comunistoida si distructiva" daca pleaca de la "premisa ca oamenii de afaceri sunt infractori".

Printre argumentele invocate de deputatul liberal figureaza faptul ca lega "a fost votata in UNANIMITATE" in Parlament si ca "astfel de masuri au mai fost aplicate in perioada in care unii din mai noii contestatari aveau functii de conducere in ANAF".

In opinia sa, legea "lege vine impotriva abuzurilor unei institutii precum ANAF la adresa unor oameni care au investit bani personali, au creat mii de locuri de munca si dupa aceea au fost haituiti de statul roman, multi chiar au fost bagati in faliment" si creeaza "premise pentru existenta unui regim juridic echitabil pentru agenti economici din acelasi domeniu si care erau tratati diferit si discriminatoriu".

In plus, legea "opreste fluxuri de spagi generate de institutii ale statului care interpretau legea dupa bunul plac si haituiau oameni de afaceri corecti. Cea mai expusa institutie la tentatia spagii, era, da, ANAF", mai spune acesta, fara a raspunde insa punctual la solicitarile lui Gelu Stefan Diaconu.